Ezért nem működnek az újévi fogyókúrás fogadalmaid

Sokan vágnak bele januárban a fogyókúrába, mégis azt tapasztalom, hogy februárra szinte mindenki kudarcot vall. Vajon mi ennek az oka? Miért nem elég csupán ultimátumot adni a magadnak és kitűzni egy dátumot, amikorra le KELLENE fogynod.

Most, így év elején sok fogadkozást hallok, a nagy elhatározások és a csendes bukások ideje ez. Hirtelen nekiindulásból lehet leadni pár kilót, de ez soha nem lesz tartós. Ennek egy pszichológiai oka van

A fogyókúra önmagában támadás a testednek

Azért nem működik egyetlen ilyen fogyási próbálkozás sem, mert a hirtelen ételmegvonást tested erőszaknak értelmezi. A kampányszerű fogyókúra, különösen télen, amikor a szervezet egyébként is inkább tartalékolni próbál, ritkán vezet sikerhez.

Amíg minden gondolatod az étkezések körül forog, szervezeted támadásként éli meg a fogyókúrát, és védekezni fog. Mondok erre egy példát:

Amíg a mindennapok során az idő múlását a reggeli, az ebéd és a vacsora mutatja, amíg a társasági élet az evés körül forog, addig tested is azon lesz, hogy minden egyes el nem fogyasztott kalóriát behozzon. Emlékezz vissza: volt olyan programod, összejöveteled, ünneplésed az elmúlt hetekben amikor nem ettél?

Szinte minden családi, társasági esemény így, vagy úgy az étkezések köré épül. Ezeken pedig részt kell venni, mert együtt lenni másokkal a társadalmi élet alapja. De lépjünk tovább: önmagad társasága is e köré szerveződik, vagyis eteted magad akkor is, ha egyedül vagy. Mert ez jó érzés, megnyugtató… vagy mégsem annyira?

Átvenni az irányítást cseppet sem könnyű

Benned, bennem, és mindannyiunkban egy belső program fut. Sokan ezt megszokásnak, vagy neveltetésnek, esetleg alkati dolognak mondják, én ezt Bioprogramnak hívom. Ez a Bioprogram generációkon átível: elvárásokból, parancsokból, tiltásokból, utasításokból, lelkiismeret-furdalásból, önsajnálatból, önostorozásból, megfelelni akarásból áll. Ez a Bioprogram már születésed előtt meghatározza meg a cselekedeteidet is. Mindent ehhez a rejtett programhoz igazítasz, akár elfogadod, akár nem, az egész életedet eszerint alakítod.

Talán furcsa ezt olvasnod, de teljesen mindegy, hogy az év melyik hónapjában kezded a diétát: januárban és februárban is ez a titkos szoftver fogja megmondani mikor, mit és miért eszel.

Az eredményt kizárólag megalapozott, tudatos döntéseid sorozata hozhatja meg. Az átmeneti sikerek ellenére is tudnod kell, hogy a tartós fogyás addig nem fog megvalósulni, amíg nem áll sziklaszilárd alapokon az elhatározásod.

A Bioprogram az, ami a túlsúlyodért és az étkezési szokásaidért is felel

Ez a „családi kereszt” hosszú évekig szó szerint súlyos terhet jelent. A program megértéséhez, a cselekedeteid mozgatórugóinak megváltoztatásához és a fogyásodhoz rajtam keresztül vezet az utad.

Abban a pillanatban, hogy elfogadod a Bioprogram létezését, és rájössz, nem kell követned az utasításait, közelebb kerülsz ahhoz, hogy jobban érezd magad. Ehhez a karcsúbb test is hozzátartozhat.

A megemésztetlen problémák, életesemények túlsúly formájában rakódtak rád egyfajta teherként.

Éppen ezért a fogyókúra sem kizárólag a bevitt kalóriák számolgatását jelenti, és nem csak az edzésekről, fehérjékről, zsírokról szól. Ahogy az eddigi étkezési szokásaid és a tetteid is rólad szóltak, az új étkezési szokásaid is téged kell tükrözzenek.

A siker kulcsa te magad vagy!

Ahhoz, hogy a fogyókúrában (is) hosszú távú eredményeket érj el, tudnod kell, milyen is vagy valójában. A segítségemmel rá fogsz jönni te is, mi irányít, mi motivál téged, amikor eszel. Amint ezzel tisztába kerülsz, máris átveheted a kontrollt a program felett, és elérheted céljaidat.

Az elmúlt 10 évben rengeteg túlsúlyos embert segítettem hozzá a tetteik megértéséhez, és ezen keresztül a fogyáshoz. Mindannyian azt vallották, hogy saját magukon és a módszeremen keresztül vezetett az út az eredményhez.

Ha megismered önmagad és a tested, képes leszel az irányításra, és már nem fogod tovább szolgálni azt a Bioprogramot, ami a plusz kilókhoz vezetett. Abban a pillanatban, amikor felülkerekedsz az éveken keresztül beidegződött programon, a te akaratod fog érvényesülni! Ez pedig nem egy szimpla Újévi elhatározás, hanem maga az életed teljességének megélése, melyet itt találsz!

Katona Zoltán
Életmód Tanácsadó

Kérlek Gyere és csatlakozz a ZSH Közösségéhez és kövess minket. Légy naprakész az Egészséges Testi – Lelki – Mentális megoldásokkal az ideális tested, a karcsúbb életed jegyében.

ZSH Közösség Követése és Like a facebook-on itt!

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (20 szavazat, átlag: 4,90 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments