Tavaszi fáradtság leküzdése, így mozdítsd meg a belső energiáidat a fogyás és az egészséges életmód érdekében

Nincs energiád reggel szinte kikelni sem az ágyból? Mi segíthet a tavaszi fáradtság ellen?

Ismét tavasz van. Az élet felébred, a természet zöldellni kezd, fák és virágok kezdenek növekedni és virágozni. De a tavasz nagyon sok ember, számára nem jelenti automatikusan azt, hogy több energiát érezzem. Bármilyen különös, főleg a nőket érinti.

A bezártság tetézi a tüneteket

Most, a karantén időszak hetek óta tart, azt is próbára teszi, aki egyébként energikus és tettre kész. Akinek azonban nem úgy megy az élete, ahogy szeretné, annak ez még inkább tetézi a problémáit. Tehát mit érdemes tenned, ha úgy érzed, legyűrnek a mindennapok?

Összegyűjtöttem néhány tippet és gyógymódot a tavaszi fáradtság ellen.

Mit jelent az, amit a mindennapokban tavaszi fáradtságnak nevezünk?

Mi az oka?

Télen a test hőmérséklete valamivel alacsonyabb, mint nyáron. Tavasszal ez a változás sok ember számára nagyon meggyengítő. A testnek egy kis időre van szüksége, hogy megszokja az új körülményeket. E folyamat során az erek kitágulnak, ami a vérnyomás csökkenését okozza.

Az óraátállítás szerintem feleslegesen megterheli a szervezetet, az egy óra ide, vagy oda nagyon sokat számít. Nem csoda, ha valakinél hetek alatt rendeződnek a belső ritmusok.

A szervezet saját szerotonin tartalékai lecsökkentek

A szerotonin egy hírvivő anyag, egy agyi hormon, amely biztosítja, hogy az agy összes idegszál megfelelően működjön, a hangulatunkra is hat. Különösen a 40 feletti nők, az időjárásra érzékenyek és az alacsony vérnyomású emberek érintettek a tavaszi fáradtság tüneteiben.

Valamiféle hiányról van szó?

A fáradtság általában a testben fellépő egyensúlyhiány. A tested beszél hozzád: “Állj meg, időre van szükségem a feltöltődésre.” Ez lehet részben vitaminhiány is, hiszen tavasszal kevesebb és drágább a zöldség, a gyümölcs. De lehet más érzelmi hiány is, mely sokszor a télen felrakódott túlsúly formájában okozhat frusztrációt.

A tavaszi fáradtság gyakran ez is egy pszichológiai állapot, amely kimerültséghez vezet.

A nap, a friss levegő és egy kis testmozgás elengedhetetlen. Már napi fél óra lendületes séta is fantasztikus eredményeket hozhat. Találd meg azt, ami kikapcsol, élvezd a napsugarakat. Ülj ki az erkélyre, teraszra, vagy menj ki a kertbe, vagy egy parkba. Most, hogy lassan nyit az ország ez egyre könnyebb lesz majd.

A természet látványa erőt ad, eltereli a negatív gondolatokat, a mozgás élénkíti a keringést és javít a közérzeteden. Fontos az is, hogy sok időt tölts a napon. Ez fokozza az agyi szerotonin termelést.

Ne versenyezz, csak élj: élvezd, mire képes a tested. Ha séta akkor is jó, ha futás, vagy kerékpár, az is. Ne máshoz mérd magad, hanem a tegnapi énedhez, ha azt meg tudod haladni egy lépéssel, máris többet tettél magadért.

“Egyszerűen tehetetlennek érzem magam, hogyan sportoljak, ha mindig van más dolgom?”

Az időt nem lehet menedzselni, ez régi szabály, a fontossági sorrendet viszont igen. Egyrészt meg kell próbálni többet mozogni, ez segít a vérnyomás emelésében és a jobb keringés beindításában. 20 perc lendületes séta után a fej is kitisztul. Ha nekem nem jut semmi az eszembe, felállok és elmegyek futni, vagy sétálni. Mire visszatérek, a gondolatok szinte maguktól pattannak elő!

Meg kell tanulnod magaddal is törődni!

Addig még az énidődben nincs benne az egészséges életed és a testeddel való „törődés” addig nem tudsz mit mondani magadnak. Akkor legyűr a tavaszi fáradtság, a gondok, a túlsúly, a nyűgösség.

Ha elfogadod, hogy “ez van” akkor valójában beleegyezel abba, hogy vacakul vagy. Úgy gondolom a tested megérdemli, hogy törődj vele és ezzel háláld meg számára, hogy tudsz foglalkozni a gyermekeiddel, a háztartással, a munkáddal, a családoddal. A tested is TE vagy, egy élő dolog nem egy „tárgy” amit csak félretesz az ember, hogy bocsi most nincs időm.

Mit érdemes enni tavaszi fáradtság ellen?

Az egészséges, vitaminokban gazdag étrend sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz számunkra fontos vitaminokkal és tápanyagokkal. A banán például szerotonint is tartalmaz – ez segít! Egy másik tipp a váltott zuhany, vagyis felváltva ereszted magadra a hideget és a meleget. Ez egy kicsit fura, bizsergő érzés, de megtornáztatja az ereket. Hajmosáskor is alkalmazható, a fejbőr keringését javítja, erősíti. Reggeli zuhany esetében hideggel, este pedig meleggel fejezd be a fürdést.

Meddig tart a tavaszi fáradtság?

Ez mindenkinél nagyon egyéni: alapszabályként azonban a tünetek nem tarthatnak tovább 4-6 hétnél. Ha a tünetek sokkal tovább tartanak, talán még hónapokig, nyárig sem szűnnek meg, akkor már más egészségügyi gond is állhat a háttérben.

Mit lehet tenni reggel, ha már nyomottan ébredsz?

A reggel kritikus időszak sokunk számára: gyakran hihetetlenül nehéz felkelni az ágyból vagy elindulni felkelés után. Hosszabb, rostban gazdag, lehetőleg meleg reggeli segít ellene. A finom meleg Instant Kása sok energiát biztosít, és sokáig jóllakottnak érzed magad tőle.

Ha meleg reggelit fogyasztasz, a tápanyagok jobban felszívódnak, és a testnek kevesebb energiára van szüksége az emésztéshez. A minőségi reggeli nemcsak a vérkeringést indítja el, hanem segít abban is, hogy ne válj olyan gyorsan éhessé és fáradttá. A rost dús reggelihez igyál sok folyadékot, lehetőleg cukormentesen.

Kelj fel azonnal ébredés után!

Ne maradj túl sokáig az ágyban, amikor először felébredsz reggel. Tilos visszaszunyókálni! Ha túl gyakran nyomkodod az órán, telefonon a szundi gombot, akkor nem igazán fog zavartalanul menni a napod. Jobb, ha gyorsan felkelsz és lezuhanyozol (tudod, váltott vízzel)- ez felébreszt.

Motiváld magad azzal, hogy ez a törődés a legnagyobb jutalom, amit magadért teszel, ezt rajtad kívül senki más nem teheti meg érted.

Hagyod, hogy a körülmények irányítsák az életedet, hogy hogyan is érzed magad a bőrödben, vagy inkább a kezedbe veszed az irányítást? Te határozod
meg, hogy mitől is leszel boldog és mire is van igazából szükséged. Találj rá a saját utadra! Ebben nem hátráltathat a tavaszi fáradtság.

Neked erről mi a véleményed?

Üdvözlettel, Katona Zoltán
Életmód Tanácsadó

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (30 szavazat, átlag: 4,67 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments