Pürésítés, turmixolás a diétában: káros, vagy hasznos?

A turmixok, gyümölcs és zöldséglevek, pürék egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert. Viszonylag egyszerűen elkészíthetők, jól variálhatók és egyfajta átmenetet képeznek az ételek és az italok között. Most azt nézzük meg, hogy táplálkozási szempontból előnyösek, vagy hátrányosak – érvek és ellenérvek.

A smoothie-k, turmixok elkészítéséhez külön konyhagép iparág épült ki, egyes készülékek csillagászati áron kaphatók, míg mások akár egy kézi botmixerrel, is csodát alkotnak.

Szerintem nem a gépen múlik a siker, sokkal inkább azon, hogy mi kerül bele és hogyan, mikor fogyasztod. Vagy jobb, ha megeszed az alapanyagokat pépesítés nélkül? Először nézzük az ellenvéleményt.

Miért nem jó ha a zöldséget vagy gyümölcsöt pürésíted vagy turmixolod?

Emésztés szempontjából azért nem jó, mert nem rágod meg a gyümölcsöt és a zöldséget. Rágásra azért is van szükség, mert elindul a nyáltermelésed és az emésztés már a szádban elkezdődik és jelzést kap a gyomrod, a hasnyálmirigyed, hogy az ételek feldolgozásához szükséges enzimeket, emésztőanyagokat elkezdje termelni. A rágás az arcizmoknak és a fogaknak is jól jön, aki rendszeresen rág, annak az ínye erősebb lesz és a fogai is stabilabban maradnak a helyükön.

Ha nem rágod meg, akkor akár néhány másodperc alatt “bedöntöd” magadba, ami nem ad egy étkezésnyi élményt, holott a tápanyag, meg a kalóriaszám azt mutatja, hogy igen. Ha út közben, mondjuk a kocsiban iszod, szintén hajlamos vagy másra figyelni és talán hamarabb megéhezel újra.

Miért mondják, hogy mégis hasznos és egészséges?

Sokan fogyasztják a turmixokat reggelire vagy uzsonnára. Remek módszer lehet több egészséges étel beépítésére az étrendedbe.

Az elsősorban friss vagy fagyasztott termékekből készült turmixok növelik a gyümölcs- és zöldségfogyasztást, amelyek sokféle nélkülözhetetlen vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánsokat tartalmaznak.

Ezek a tápanyagok javíthatják a közérzetet, az emésztést, és csökkenthetik a krónikus betegségek, például a szívbetegség, a csontritkulás, emésztőszervi gyulladások az elhízás kockázatát.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolja, hogy egy felnőtt naponta legalább 400 gramm gyümölcsöt és zöldséget egyen meg több részletben egy nap. A legtöbb ember, különösen azok, akik a hagyományos magyaros konyhát kedveli, azonban nem vesz magához ennyit. Egy jó smoothie, vagy turmix azonban észrevétlenül segíthet pótolni amit kell.

A gyerekek, öregek, sőt az elfoglalt férfiak is sokszor szívesebben isszák, mint eszik a zöldséget, gyümölcsöt.

Milyen előnyei vannak még?

  1. Maximálisan hasznosul minden rész. Olyan finom péppé soha nem fogjuk összerágni a zöldségeket és a gyümölcsöket mint egy turmixgép így amikor a gyomorba kerül sokkal könnyedebben tudja feldolgozni, a belekből könnyebben szívódhat fel..
  2. Rengetegen nem esznek NYERS zöldséget és/vagy gyümölcsöt csak főzve, feldolgozva így nagyon sok nyomelem és vitamin nem kerül be a szervezetükbe. Általában az ízük miatt nem fogyasztanak répát, brokkolit, céklát és sorolhatnám. Azonban, ha elkészítesz egy természetes, natúr gyümölcs-zöldség turmixot annak az íze is finom és a hatása is.
  3. A megfelelő rostbevitelt egyszerűen meg lehet oldani egy jól összeállított turmix segítségével, de akár dúsíthatjuk is az italt egy kis zabkorpával, lenmagliszttel, vagy diófélével.

FŐBB TÍPUSOK

A legtöbb turmix a következő kategóriák egyikébe vagy két kategóriába sorolható – bár jelentős átfedés lehet közöttük:

Gyümölcs turmixok. Ahogy a neve is mutatja, ez a fajta turmix általában egy vagy többféle gyümölcsöt tartalmaz, melyeket gyümölcslével, vízzel, tejjel vagy növényi itallal mixelnek.

Zöld turmixok. A zöld turmixok leveles zöldségeket és gyümölcsöket tartalmaznak vízzel, levekkel vagy teával keverve. Általában nehezebbek, sűrűbbek, ételszerűbbek, mint a hagyományos turmixok. Meglepő íz kombinációkra adnak lehetőséget. Lehetnek sósak, fűszeresek is.

Fehérje turmixok. Általában egy gyümölcsből vagy zöldségből indulnak ki, valamint olyan fő fehérjeforrásból, mint a görög joghurt, túró, tej, növényi tejek, vagy fehérjepor.

Mivel a turmixok jól  testre szabhatók, meglehetősen könnyű beléjük csempészni az “egyébként nemszeretem” zöldségeket is. Mindegyik fajtát lehet “sűríteni diófélékkel, vagy zabpehellyel, lenmagliszttel, quinoával.

Turmixhoz javasolt összetevők

Gyümölcsök: bogyósok, banán, alma, szilva, őszibarack, sárgadinnye

Zöldségek: kelkáposzta, spenót, saláta, petrezselyem, kaliforniai paprika, hámozott paradicsom, zeller, avokádó, uborka, cékla, karfiol, sárgarépa, sütőtök, ami épp van a piacon.

Diófélék és magvak: mandulaliszt, mogyoró, dió, napraforgómag, chia mag, kendermag és lenliszt

Gyógynövények és fűszerek: gyömbér, kurkuma, fahéj, natúr kakaópor, petrezselyem, kapor és bazsalikom

Folyadék: víz, gyümölcslé, zöldséglé, tej, növényi tejek, tea, de akár alaplevek is

Édesítőszerek: juharszirup és méz (mértékkel), kimagozott datolya, aszalt szilva, gyümölcslé koncentrátumok, stevia, folyékony édesítő.

Egyéb: túró, áztatott zab, főtt fehérbab, vagy sárgaborsó, tofu, valamint tej- vagy vegán növényi tej, joghurt, kefir, író.

Sok szó esett már a gyümölcsök, zöldségek fogyasztásáról, de mi a helyzet a téli időszakkal amikor kevés vagy egyáltalán nincs idénygyümölcs /zöldség?

Alapvetően azokat a gyümölcsöket, zöldségeket érdemes enni, amelyeknek szezonja van és lehetőleg itthon termelték.  Azonban sok gyümölcs egész évben kapható, a beszerzésüknek csak a pénztárca szab határt.

Ha fagyasztva veszel zöldséget, például brokkolit, spenótlevelet, borsót az egy jó megoldás lehet, mivel a fagyasztási eljárás során kerül be a legkevesebb adalék (szinte semmi) és fagyasztva is megőrzi meg jótékony tulajdonságait. Ha veszel egy zacskót, könnyebb kivenni belőle pár darabot, könnyebb adagolni és nem kell pucolni.

Én ezt a mixet iszom minden egyes délelőtt:

1 banán+alma+kivi+répa+paradicsom+gyömbér, valamint rakok bele különféle magokat (mandula, dió) és mondjuk zabpelyhet. Nagyon finom tele értékes fehérjével, rosttal és szükséges lassan felszívódó szénhidráttal. Ha édesebb ízt szeretnél rakjál bele mazsolát vagy más aszalványt, mondjuk szilvát.

Végül egy általános tanács: ne cukrozd, ne édesítsd túl. Próbáld meg élvezni az alapanyagok eredeti ízét. Kísérletezz bátran!

Te melyiket próbálod ki?

Üdvözlettel, Katona Zoltán
Életmód Tanácsadó

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (41 szavazat, átlag: 4,71 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments