Mi lesz miután lefogysz? – 9 meglepő dolog

Amikor régen elkezdtem tudatosan fogyni, hittem benne, hogy másképp lesznek a dolgok, ha teljesítem a célomat. Végül is a fogyás javítja általános egészségi állapotot, és megváltoztatja a testem megjelenését. De a legfontosabb az az érzés, ami belül tölt el, és ami láthatatlan másoknak. Ezt Margit így fogalmazta meg:

“Éreztem, tudtam, hogy fogytam. Nem akartam elhinni. Aztán végül vettem ceruzaelemet a mérlegbe (mert addig nem is akartam látni) és az eredmény megdöbbentett. Két hónap alatt fogytam 6 kilót. Annyira boldog voltam. Mentem az utcán dolgozni, de senkinek sem tűnt fel. Senkit nem érdekelt. Én majd elszálltam a büszkeségtől, de a világ körülöttem épp ugyanolyan maradt. Valahogy úgy képzeltem magamban, hogy ünnep lesz és ettől egy kis hiányérzetem támadt…”

Most leírok pár dolgot, részben saját fogyás utáni tapasztalat, részben azoktól, akiknek már sikerült. Bár néhány kiló leadása elsöprően pozitív élmény, lehetnek olyan meglepetések (és nem mindig kellemesek), amelyekre nem biztos, hogy fel vagy készülve.

A változás jó érzés, de lehetnek olyan pillanatok, ami kissé furán hatnak. Most 9 meglepő dolgot mondok:

#Meglepő 1: fázósabb vagy

Sokan mesélik azt, hogy 10-20 kilóval nehezebben mindig inkább melegük volt, most meg fázósabbak. Több réteg ruhát kell télen felvenni, a fűtést is jobb érzés 1-2 fokkal feljebb csavarni télen. Ennek lehet biológiai alapja. Fogyáskor a pajzsmirigyhormon szint csökkenhet, ami a hidegérzést fokozza.

#Meglepő 2: Mások többet mosolyognak rád.

Lehet, hogy ez furcsa, vagy annak köszönhető, hogy többet és kritikusabban foglalkozol a testeddel, de az, hogy mások pozitívabban viszonyulnak, az a te jobb energiaszinted, az erősebb belső kisugárzásod oka is lehet.  Ami ennek biológiai magyarázata, hogy a fogyás jó esetben több mozgással jár, ami serkenti az agyi hormonokat, így az örömérzetért, a belső jutalmakért felelőseket is.

#Meglepő 3: A “duciság érzés” sajnos maradhat.

Annak ellenére, hogy kezdetben kissé bizakodó vagy az új megjelenéseddel, a belső önképed nem fog egyszerre megváltozni. Lehet, hogy a tükör egy karcsúbb alakot mutat, viszont belül te még mindig sokkal kövérebbnek érzed magad.

Ebből következik az is, hogy a fogyás nem válasz minden problémára, sokkal inkább tünet, mint megoldás. Ahhoz, hogy jobban érezd, magad nem pusztán a könnyebb testsúly kell, hanem lehet, hogy hosszabb, mélyebb lelki munkára is szükséged lesz. Megtapasztaltad, hogy a testedet lehet kontroll alatt tartani és így eredményeket értél el – de vajon ezt lelki síkon is meg tudod-e majd tenni?

#Meglepő 4: A bőröd valószínűleg lazább lesz

A súlytöbblettől való megszabadulás nem tesz egyből párductestűvé. Attól, hogy nincsenek már rajtad a zsírpárnák, adott esetben a tested izomaránya is nő, nem biztos, hogy a bőröd ezt követni tudja. Sokan csippentik össze a hasukon, combjukon a laza bőrt, hogy lám, még mindig dagadt vagyok, holott megszabadultam X kilótól. A feszes bőr és a karcsúság az két dolog. Sokan azért nem tudják abbahagyni a fogyókúrázást, mert mániákusan súlytöbbletnek nézik a kinyúlt bőrt. Ez részben alkati kérdés is, korkérdés is. Ha valóban nagyon kellemetlen, vagy nagyon nagy súlytöbbletet adott le valaki, akkor vannak plasztikai megoldások – bár én ennek csak nagyon indokolt esetben látom hasznát, inkább „növessz” alá izmokat J

Szerintem, ha már fogytál, egy alakformáló fehérnemű, vagy egy jó szabású ruha szinte csodákat művel, olcsóbb és egészségesebb is. De a legfontosabb, hogy el tudd fogadni magad – ha jól érzed magad belül, akkor nem lehet probléma, hogy pl. állva nem lehet átlátni a combod között. Az sem, hogy esetleg kisebb méretű melltartót hordasz. Ha pedig valaki ezt bántóan tenné szóvá, akkor az nem a te pártodon áll.

#Meglepő 5: A súlycsökkenés sokszor jobb alváshoz vezet

. Andrea mesélte: “Van 3 gyerekem, a legkisebb most ment oviba. Állandóan kialvatlan voltam, az extra túlsúly is zavart, éjjel sokszor felkeltem, mászkáltam, néha ettem kicsit, aztán reggel látszott rajtam a kialvatlanság. Mondhatnám, ez volt az alap. Szerencsére, amikor elkezdtem fogyni, az első 5 kiló után már jobban aludtam, kevesebbet horkoltam és reggel úgy ébredtem, hogy kipihent vagyok egész napra.”

(Ehhez hozzá kell tennem azt az érdekes eredményt, melyre a pennsylvaniai egyetem kutatói jutottak 2014-ben. Azok az emberek, akik testtömeg indexük legalább 5%-át adták le, átlagosan 22 perccel többet aludtak és az alvásuk is nyugodtabb, pihentetőbb volt.)

#Meglepő 6: Ahogy fogysz, rájössz, hogy mozogni jó és egyre könnyebb.

5 kiló mínusz után a legtöbben azt mesélték, hogy az ízületeik kevésbé fájtak, jobban “bírták a napi strapát”. A krónikus nyaki és deréktáji fájdalmak is csökkentek. A súlycsökkenés sokszor magasabb energiaszinttel jár, a légzés is javul, így minden feltétel adott ahhoz, hogy a tested visszanyerje a vitalitását, amit eddig a zsírpárnák lecsökkentettek. A mozgás jó esetben napi igénnyé válik, nem teher vagy szükséges kínlódás.

#Meglepő 7: segíti a látást?

Szemüveges vagy? – A fogyás, különösen, ha 10 kiló, vagy annál több, a tested egyéb méreteit is megváltoztatja. Többen mesélték, hogy a megszokott szemüvegük is mintha már nem illeszkedne eléggé jól az arcukra. Nekem az a tippem, hogy ha teheted, a fogyás utáni új külsőt egy divatos és jó szemüvegkerettel is ünnepeld meg, ezzel is hangsúlyozva a változást.

#Meglepő 8: A fogyás néha öregítheti az arcot.

Sajnos erről is szólni kell a nagy örömök közepette: a fogyás előhozhatja az apróbb ráncokat, vagy elmélyítheti a meglévőket. Nem biztos, hogy ha tükörbe nézel, akkor egy vékonyabb, ám fiatalosabb arc pillant vissza rád.

Lehet, hogy karikásabb a szemed, hogy előjön pár szarkaláb, vagy a tokád helyén ereszkedik meg kissé a nyaki bőr… Sokaknál a kézfej, lábfej inai, erei lesznek látványosabbak. A bőr ugyanis kifeszül a zsírpárnákon, azonban, ha ez eltűnik, az arc, a test “kicsit összeeshet”. Ez szintén kortól is függ és nagyon alkati kérdés, van, akinél így van és vannak szerencsésebbek, akit ez nem érint. De legyünk optimisták: a mosoly, az energikusabb mozgás, a jobb megjelenés bőven ellensúlyozza ezeket a részleteket..

#Meglepő 9: Többen elkezdhetnek félteni.

Annak ellenére, hogy a fogyásod lassú, egyenletes, mindig lesznek olyan emberek, akik megkérdezik, hogy jól vagy-e. Barátok, szomszédok, kollégák, rokonok figyelnek árgus szemmel, mit eszel és miért azt, mit mozogsz és miért úgy. Mondd, jól vagy? Egészséges vagy? Muszáj még, nem kellene abbahagynod? Csak túlzásba ne vidd! – ezek a kérdések gyakran nem is információszerzésre vannak, sokkal inkább találgatások. Mindaddig, amíg tudatosan ügyelsz az étkezésre, a mozgásra, megfelelő, kitartó, ám nem gyors ütemben csinálod a fogyást, addig ne adj teret az aggódóknak és a kételkedőknek. Dolgozz magadon a szó legszorosabb jó értelmében. Ez lehet látványos testi szinten történő fogyás, de lehet az is, hogy ezzel kihozod magadból a rejtett erőidet és sikerül megélned a jobb pillanatokat.

Üdvözlettel, Katona Zoltán
Életmód Tanácsadó

Ui.: Te melyikkel találkoztál?

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (65 szavazat, átlag: 4,55 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
1 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments