Hiába nem eszel, mégse tudsz lefogyni? Ez lehet a megoldás

Sokan vannak, akik kétségbeesetten koplalnak annak érdekében, hogy elérjék a vágyott testsúlyt. Azonban a mérleg nyelve így sem igen akar megmozdulni vagy, ami még borzasztóbb, inkább felfelé kúszik.

Amennyiben te is ebben a cipőben jársz, akkor jó, ha tudod: a koplalás és a szervezeted szándékos éheztetése az egyik legnagyobb hiba, amit fogyókúra címén elkövethetsz.

A túlkoplalás nem megoldás

A szervezeted, ha nem kapja meg a számára szükséges tápanyagokat, vitaminokat, sókat, lelassítja az anyagcserét és úgynevezett túlélő üzemmódba kapcsol.

Ennek hatására felborulhat az anyagcseréd, szabálytalanná válhat a pajzsmirigyműködésed és akár a hormonháztartásod is felborulhat.

Enni tehát kell

A drasztikus diétázás helyett inkább kisétkezéseket javaslok, ugyanis 1200 kalória alá nem szabad leszorítani a napi bevitelt. Ezt ugyan elég nehéz – főleg kezdetben – folyamatosan figyelni, ám korán sem lehetetlen. Ha fogyni vágysz, készíts tervet és légy türelmes.

A terv első lépéseként vezess naplót a napi ételfogyasztásodról. Sok esetben 1-2 hét naplózást követően kiderül, hogy bár szinte semmit sem ettél egész nap, kihagytad a nagyétkezéseket is, helyette azonban sokszor olyan ételeket kaptál be, amelyek kalóriatartalma extra magas volt. Az ilyen hirtelen finomságokat pedig szervezeted gyorsan el is raktározta rosszabb időkre.

Ha elmúltál 40 éves, az is gátolhat a súlyvesztésben

Orvosilag bizonyított, hogy a kor előrehaladtával fokozatosan lassul az anyagcsere. Így az az ennivaló mennyiség, amely korábban „kipörgött”, nem ég el olyan hamar, mi több, idővel masszív felesleget is képezhet, hastájékon eltartalékolva.

A korral hormonzavarok is jelentkezhetnek, amelyek szintén megakadályozhatnak fogyási terveidben. Az inzulinrezisztencia, a pajzsmirigy alulműködése sok egyéb más tünet mellett a kilóid gyarapodásával is járhatnak.

Amennyiben változókorban jársz és súlyproblémákkal küszködsz, érdemes először azt kivizsgáltatni, hogy nem egy egészségügyi probléma a túlsúlyod kiváltója.

A kalóriabevitel kontrollált csökkentése eredményre vezethet

Amennyiben nem áll a háttérben semmilyen egészségügyi probléma, akkor a kalóriabeviteled kontrollált, lépcsőzetes csökkentésével szép lassan eredményt érhetsz el.

Ehhez érdemes olyan ételeket bevenned a napi étkezésedbe, amelyeknek alapvetően alacsony a kalóriatartalma. Az is hasznos lehet, ha a napi szinten fogyasztott ételeid főleg hosszú felszívódási idejű, úgynevezett lassú szénhidrátokat (CH) tartalmaznak.

Anyagcseréd helyrebillentésében és anyagcsere-folyamataid gyorsításában az alábbi ételek segíthetnek:

A víz és a magas víztartalmú saláták, zöldségek, növényi turmixok segítenek a felhalmozódott salakanyagok eltávolításában.

Az olyan alacsony glikémiás indexű zöldségek, mint a fokhagyma, a káposzta, a kel, a brokkoli, az uborka képesek gondoskodni a zökkenőmentes emésztésről és egyben optimális mértékben tisztítják is a béltraktust.

A fokhagyma és a brokkoli támogatja a test méregtelenítését, a káposzta rengeteg vizet tartalmaz, így természetes vízhajtóként is működik, a kelkáposzta pedig egy rostban gazdag növény, amivel szintén hozzájárul a bélrendszer egészséges működési folyamataihoz.

A C-vitaminban gazdag citrom, miként az alma is egy hatékony méregtelenítő gyümölcs, javítja az emésztést. Az alma tápanyagokban gazdag és pektint valamint káliumot is tartalmaz, ez utóbbi segít helyreállítani a folyadékok és elektrolitok egyensúlyát a testedben.

A tengeri halak, a tej, a kefír, a joghurt, a túró valamint a tojás támogatják a pajzsmirigyed működését azáltal, hogy a bennük található jóddal képesek biztosítani a szervezeted számára a folyamatos, optimális jódszintet.

Ezúttal egy kiváló, alacsony a kalóriatartalmú és szinte mindenhez jó étellel kívánok hozzájárulni ahhoz, hogy végre te is el tudj indulni a változás felé vezető úton:

Kapros görög joghurtos tzatziki

  • 1 pohár kefír (kb. 2,5dl)
  • 1 pohár görög joghurt
  • 4 közepes gerezd fokhagyma összezúzva
  • egy kis csokor friss kapor, apróra vágva
  • 30-35dkg uborka
  • egy kis kávéskanál só
  • ízlés szerint 1-2 csipetnyi bors
  • 1 teáskanál olívaolaj

  1. Reszeld le az uborkát nagylukú reszelőn, sózd meg, majd hagyd állni 10percre. Levet fog ereszteni, ezt öntsd le róla, vagy kézzel kicsit nyomkodd ki.
  2. Az alaphoz keverd el a kefírt a görög joghurttal, add hozzá a zúzott fokhagymát, a borsot és a friss kaprot.
  3. Keverd össze az alapot és a lereszelt, kinyomkodott uborkát, majd tedd be a hűtőbe. A tzatziki 30-40perc múlva, amikor teljesen lehűlt akár önmagában vagy sovány, párolt, grillezett húsok mellé köretként is fogyasztható.

Te mit eszel ma?

Üdvözlettel, Katona Zoltán
Életmód Tanácsadó

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (34 szavazat, átlag: 4,82 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments