Fogyás harc nélkül – kíméletes, de hatásos ételek

Nemrég belefutottam egy kedves olvasóm kérdésébe, miszerint „Gyorsan, olcsón, kevés éhezéssel szeretnék fogyni! Van-e ilyen módszer?”

Most kifejezetten az Ő, valamint természetesen a hozzá hasonló cipőben járók számára szeretnék választ adni az alábbiakban.

A gyors eredménnyel kecsegtető, drága diéták és fogyókúrás módszerek többsége sajnos akár káros is lehet a szervezetedre.

Miért? Mert többnyire az éhezésre, a szervezeted kiéheztetésére építenek. Persze éhezve könnyű megszabadulni 3-4 kilótól.

Egyes divat diéták és fogyókúrás módszereknél a gyors súlyvesztés kizárólag abból adódik, hogy távozik a testedből a felesleges víz és jórészt kiürül az emésztőrendszered. Ám jó, ha tudod, hogy ez a gyorsan leadott- 3-4 kiló, nem valós fogyás és gyakran csúnyán fel is borítja az anyagcserédet.

Azzal egy időben ugyanis, hogy a szervezeted éhezni kezd, azonnal raktározó üzemmódba kapcsol át; elkezdi visszatartani a vizet és az anyagcseréd is látványosan lelassul.

Hogyan fogyhatsz okosan, drága diéták nélkül is könnyen, éhezés nélkül és akár folyamatosan? Kíméletes, de hatásos ételekkel.

Egészséges ételek, amelyekkel a kilóknak és az éhezésnek egyaránt búcsút mondhatsz

Igazi testsúlycsökkenést csak úgy érhetsz el, ha rá tudod venni a szervezetedet arra, hogy hozzányúljon tartalékaihoz és elkezdje a lerakódott zsírpárnáid lebontását.

Léteznek olyan ételek, amelyek kíméletesen segítenek a testsúlyod folyamatos csökkenésében úgy, hogy közben el is telítenek. Szeretnéd megismerni ezeket? Akkor olvass tovább, mert olyan ételeket és azok receptjeit szedtem össze neked, amelyek mellett bizony éhségnek nemigen marad hely, mégis fogyhatsz velük.

A lengyel káposztaleves (Kaposta)

A káposztaleves csodatévő erejéről már mindenki hallott. Ezért most nem ezzel a közismert recepttel kezdeném a sort, hanem egy isteni, indiai alapú étellel, ami épp olyan hatásos, vagy akár még jobb is!

Kaposta, a fogyókúrás káposztaleves recept

Hozzávalók:

  • 50-60 dkg savanyú, vagy savanyított káposzta
  • 50 dkg csirkemell felkockázva
  • egy szép szál sárgarépa felkarikázva
  • 2 kisebb fehérrépa szintén karikákra vágva
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd összetört fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 liter zöldség alaplé, de ha az épp nincs, a háztartásban, zöldségleves kockából is megcsinálható, csak akkor a sózásra oda kell figyelni.

Az ízesítéshez:

  • 1-2 babérlevél
  • 1 csapott teáskanál őrölt kömény
  • ízlés szerint egy csipet bors

A recept:

1. A káposztát, ha nagyon savanyú, öblítsd át egyszer vagy kétszer hideg vízzel, majd nyomkodd ki.

2. Olajon kicsit pirítsd át a csirkemell kockákat, majd szedd ki egy szűrőbe. A továbbiakban dinszteld meg a hagymát és hozzáadva a fokhagymát is.

3. Ha szép üveges a hagyma, vedd le a tűzről, és add hozzá a megpirított csirkemellet. Öntsd fel a zöldség alaplével és közepes lángon főzd tovább 30-35 percig.

4. Ekkor add hozzá a felkarikázott zöldségeket, valamint a só kivételével a babérlevelet és a fűszereket, majd a leöblített savanyú káposztát. Lefedve, kis lángon nagyjából 15 percig főzd még, ha túl sűrű, vagy elfő a levéből, kevés vízzel hígíthatod, ha kész, ízlés szerint sózhatod.

Ha nem szereted „csupaszon”, sovány tejföllel, és apróra vágott friss kaporral, vagy akár egy kávéskanál sűrített paradicsommal elkeverve is tálalhatod.

Görög joghurtos, pisztáciás csirkemell, korianderrel (csirke korma)

(Ehhez az ételhez natúr, hántolt, apróra tört pisztáciára és friss korianderre lesz szükséged.)

Hozzávalók:

  • 3-4 evőkanál olíva olaj
  • 1 kg csirkemell filé, ujjnyi csíkokra vágva
  • 30 dkg apróra tört (esetleg őrölt), natúr pisztácia
  • 2 evőkanál 10%-os, zsírszegény főzőtejszí
  • 1doboz 2,5 dl görög joghurt
  • 2 közepes hagyma
  • 1 kisebb, hüvelyknyi darab, reszelt gyömbér
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál garam masala*
  • 2 babérlevél
  • 1/2 teáskanál őrölt fehér bors
  • 2 közepes paradicsom
  • esetleg, még 1/2 teáskanál zöld kardamom,már amennyiben szereted az erőteljesebb kardamom ízt, zamatot és illatot, valamint
  • agyjából 3-4 dl tyúkhúsleves alaplé
  • egy kis csokor friss koriander, vagy zöldpetrezselyem

*a garam masala fűszer ma már szinte minden közért polcán megtalálható, általános összetevői a fahéj, babérlevél, római kömény, koriander, zöld és/vagy fekete kardamom, fekete bors, szegfűszeg és szerecsendió virág.

A recept:

1. Locsolj egy lábosba 3-4 evőkanál olíva olajat, majd párold rajta üvegesre a finomra vágott hagymát.

2. Vedd le a tűzhelyről, reszeld bele a gyömbért és add hozzá a kardamom kivételével az összes fűszert, a tejszínt, valamint az összetört fokhagymát.

3. Helyezd vissza az edényt a tűzhelyre, borítsd bele a pisztáciát és az egészet együtt kevergesd még közepes lángon további 4-5 percig.

4. Add hozzá a felcsíkozott csirkemellet, majd pirítsd addig, amíg vékony kérget nem kap a hús.

5. Keverd hozzá a héj nélküli, apróra vágott paradicsomot és kanalazd rá a görög joghurtot. Öntsd fel annyi hús alaplével, hogy az a húsokat teljesen ellepje és fedő alatt 20-25 perc alatt az egészet lassú tűzön főzd puhára.

6. A végén az erőteljesebb aromákért keverd hozzá a zöld kardamomot. (Nem kötelező, ugyanis a garam masala fűszerkészítmény már önmagában is tartalmaz kardamom összetevőt!)

7. Ha kész, fogyasztás előtt szórd meg egy kis friss korianderrel.

8. Zöld teát javaslok mellé hűtve vagy jéghidegen, ínyenceknek egy kis mangóval, mentával és citrommal ízestíve.

A teljes fenti adag 4 személyes, de szétoszthatod magad számára négy alkalomra is, hiszen a köretek variálásával szinte megunhatatlan finomság. Önmagában vagy friss zöldségekkel, karfiolrizzsel vagy kevés párolt barna rizzsel is igazán ízletes.

Ezzel az étellel valóban gyorsan, olcsón és éhezés nélkül fogyhatsz – de mitől?

A titok a jól összeválogatott hozzávalókban rejlik. A görög joghurtos, pisztáciás csirkemell hozzávalóinak kiváló kombinációja által aktivizálódnak tested energia-raktárai, beindul a zsírvesztés, vagyis a valódi fogyás.

A gyömbér és a kardamom segíti a zsírégetést, főleg a hasi, hastájéki zsírral könyörtelen. A fehér bors, a fokhagyma és a paradicsom együttesen és külön-külön is hatékonyan támogatja a szervezeted biokémiai egyensúlyának helyreállítását ugyanakkor mind jótékonyan hat a zsíranyagcserédre.

A görög joghurtban található aminosavak és a kalcium együttesen beindítja a szervezeted zsírégető folyamatait. Mindemellett miként a csirkemell, a joghurt is sok fehérjét tartalmaz, ez a kombináció pedig hosszú időre jóllakottságot biztosít számodra.

Fogyás harc nélkül – okos étkezéssel!

Valójában a friss és párolt zöldségekkel, hüvelyesekkel, a főtt tojással, hallal, a főzött, párolt sovány húsokkal és zsírszegény tejtermékekkel nem foghatsz mellé, ha fogyni vágysz. A fogyást segítő alkotóelemekből álló ételek elkészítéséhez a minta adott, a többi pedig már csak rajtad áll!

Üdvözlettel, Katona Zoltán
Életmód Tanácsadó

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (48 szavazat, átlag: 4,60 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments