Ez lesz életed utolsó fogyókúrája

A fogyókúra, a fogyás, mint a bajok megoldásának útja sokaknál életformává nőtte ki magát. Szerintem nálad is ez lehet a helyzet: az étel, az evéssel való folyamatos küzdelem a mindennapjaid stresszévé vált.

Ezért is adtam ezt a címet ennek a cikknek – kicsit drámai, de mindenképpen el kell gondolkozz rajta. Az UTOLSÓ ijesztő szó: valami végleges, valami, ami soha többé nem lesz, vagy valami, amiről lemaradsz és nem tér vissza. De lehet egy óriási megkönnyebbülés is: utoljára kell valamit csinálni és utoljára kell küzdeni az eredményért, amit aztán nagyon sokáig tudsz élvezni.

Tudod, hogy melyik volt életed utolsó fogyókúrája? – az, amit legutóbb csináltál.

Amikor elővetted a kalóriatáblázatot, vagy fancsali arckifejezéssel mentél el egy cukrászda előtt, vagy bűntudatod volt, mert a családi ebéden nem akartál nemet mondani a dupla adag desszertre. Pont arra gondolok, amit egy női magazinban olvastál, hogy x idő alatt ennyit meg annyit lehet fogyni, ha pont azt és pont úgy eszed, ahogy a menü előírja.

Attól, hogy beszélt róla, még senki sem fogyott le

A villámdiéták, “a csodaszerek” rendkívül jó témát adnak a mindennapi társalgáshoz: Meg lehet beszélni, ki mivel, hogyan, mit eszik, mi ”tilos” és mi “megengedett” mintha legalábbis a tested egy gép lenne, amit meg kell javítani. De ez nem így van.

A tested egy hihetetlenül összetett biológiai folyamatokkal működő élő szervezet.

A lelki tényezők talán nagyobb mértékben befolyásolják, mint a pusztán élettani folyamatok. Van, amit lehet akaratlagosan csinálni, van, amit nem. Mondhatnám azt is, hogy ne legyél éhes – de ezzel azt is mondhatnám, ne legyél mondjuk álmos. Ez nem így működik.

Az elménk olyan, hogy megerősítéseket keres.

Mind a belső, mind a külső kommunikációnk tükrözi saját magunkat. Azt mondod, hogy: „nem vagyok elégedett megjelenésemmel” ezt kommunikálod magadnak és a külvilág felé. Ezzel szeretnéd magad „motiválni”, hogy lefogyj! Csakhogy mi történik? Nem jön az eredmény, sőt, még tovább hízol. Miért?

Az elme nem ismeri a „nem” szót és miközben „kommunikálsz” programozod magad addig az elméd megerősítésre törekszik. Nézzük, hogyan történik. Az elméd a ”nem vagyok elégedett megjelenésemmel” kijelentésből csak annyit „ért”, hogy „vagyok, elégedett megjelenésemmel”. Tehát azt „gondolja”, azt az üzenetet kapja tőled, hogy ez így jó neked és ez irányba „szabályozza” döntéseidet.

Tehát amikor „nem” szeretnél megenni egy csokit akkor megeszed. Mert azt „hallja”, hogy „szeretnél megenni egy csokit”. Ez a felismerés egy csodálatos dolog. Mert ha tisztában vagy azzal, hogy működik az elméd, akkor hatni is tudsz rá, tehát „programozhatod”, mint egy számítógépet. Most jelenlegi is programok futnak benned különféle szokások formájában, melynek hatására hozol döntéseket és éled az életedet. Tehát a lényeg, hogy hogyan is programozod magad.

Azt már tudod, mi vezetett el oda, hogy súlytöbbleted van.

Ha a jövőben egy vékonyabb, energikusabb külsőt szeretnél, akkor Önmagadat megbecsülő, odafigyelő életmódra van szükség, amihez egy életen át tartó “programot kell írni”, vagyis szokásokat kell magadévá tenni.

Ha megtanulsz odafigyelni az igényeidre, arra, hogy tudj és akarj is változtatni, az a lehető legtöbb, amit tehetsz. Ez nem kúra, mert nem ér véget.

Az az igényed 2022-re, hogy vékonyabb, karcsúbb, csinosabb, egészségesebb legyél. Ezek azok a külső dolgok, amelyeket a legegyszerűbb tudatosítani. Belenézel a tükörbe és már nem problémát látsz, nem egyes testrészeid méretén aggódsz, hanem önmagaddal békülsz ki. De ahhoz el kell mondjak valamit:

Önmagában a boldogság nem elhatározás kérdése. Olyan nincs, hogy valaki elhatározza, hogy pl. 2022. január 1-től boldog leszek. Ha felvesznek ahhoz a céghez, vagy elköltözünk az új lakásba, akkor boldog leszek.

Egy bizonyos dátumra lehet készülni, lehet megtenni, tervezni, de az, hogy boldog is legyél, az nem tervezhető meg. Az egy spontán kialakuló érzés.

Így van ez a fogyással is – nem attól leszel boldog, hogy lefogysz, hanem attól, ha elégedett vagy magaddal.

A végső cél az, hogy ne pusztán a testi túlsúlyodtól szabadulj meg, hanem attól a súlyoktól, “kedvezőtlen irányba húzó programoktól” is, ami a lelked nyomja és megteremtsd magadban a boldogság felé nyitást. De ez is, mint minden nagy út, sok kis lépésből áll. Ezeket a lépéseket segíti a HOMING szemléletmód, melyről többet ide kattintva tudhatsz meg!

Az, hogy közben beindulhat a fogyásod, az lehet, hogy csupán egy kellemes következmény. Akkor pedig vége a súlyodon való idegeskedésnek és így tényleg az utolsó fogyókúrán is túllendültél.

Katona Zoltán
Életmód Tanácsadó

Kérlek Gyere és csatlakozz a ZSH Közösségéhez és kövess minket. Légy naprakész az Egészséges Testi – Lelki – Mentális megoldásokkal az ideális tested, a karcsúbb életed jegyében.

ZSH Közösség Követése és Like a facebook-on itt!

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (17 szavazat, átlag: 4,71 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments