Ez a 7 legjobb tavasz végi szuperétel, ami segítheti a fogyásod

A tavasz az átmenet, a megújulás ideje, amikor a sötét és borongós napok eltűnnek, és a napsütés energiával tölt fel. Ez egy olyan időszak is, amikor rengeteg gyümölcs, zöldség és “szuperétel” kezd megjelenni élelmiszerboltokban és a piacokon. Ez talán a legmegfelelőbb időszak arra, hogy az egészséges étkezési lehetőségekre összpontosíts, mert minden zsenge, friss és finom.

A “Superfood, a szuperétel” kifejezés olyan élelmiszerekre vonatkozik, amelyek táplálkozási szempontból fontosak, tele vannak vitaminokkal és tápanyagokkal, amelyek testünk zavartalan működéséhez kellenek.

De ne aggódj – csak azért, mert szuper egészségesek, itthon termettek, még nem jelenti azt, hogy ne lennének finomak. Tény, hogy akár frissen, akár elkészítve fogyasztod, az alábbi tavaszi szuperételek között biztos találsz kedvedre valót. Én mindet szeretem és ha tehetem, akkor beiktatom az étrendembe, amikor csak lehet.

1.) EPER

Az eper koranyári gyümölcs, de valójában májusban kezdődik a szezont, amikor különösen a szemek édesek és lédúsak. Az egyik első kedvencem, már a színe is felvidít. Az eper rostot, A-, C- és E-vitamint tartalmaz, Az A-vitamin támogathatja a szem és a bőr, a csontok egészségét, míg a C-vitamin erősítheti immunrendszerünket, és elősegítheti az erek, a csont és a fogak fejlődését is. Magas víztartalma és relatíve alacsony kalóriatartalma ideális minden tavaszi diétához. Tudom, nem a legolcsóbb, de az első hazai gyümölcs. Soha ne cukrozd meg és édesítőszer sem kell hozzá.

2.) RUKKO­LA

Ez a leveles, aromás salátaféle csak az utóbbi néhány évben kezdte meg hódító útját a hazai piacokon. Tegyél néhány rukkolalevelet minden salátához, vagy szórd rá sültekre, vagy tedd a szendvicsedbe. Friss. kitûnõ, kissé borsos íze egyedülállóan fűszeres. Nem kell belőle sok. A keresztesvirágú zöldségfélék családjának tagja, ami azt jelenti, hogy a káposzafélék rokona, így nemcsak vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, hanem magas a fitonutriensek száma, ami csökkentheti a belső gyulladások és a rosszindulatú folyamatok kockázatát.

3.) SPÁRGA

A tavaszi szezon a legjobb alkalom, hogy élvezd a roppanós spárgaszárakat, Most már kaphatók már a piacon fehér és zöldspárgák is, mind a kettő nagyon értékes, tele van tápanyagokkal. Egy hátránya van, az ára: sajnos meglehetősen munkaigényes növény.

Lehet párolórácson gőzben. vagy főzni is, de akkor a kötegben a spárga “feje” soha ne kerüljön a vízbe, illetve sütőben is süthető darabolva, nem kell hozzá csak egy kis vaj. A legtöbben ott rontják el, hogy túlfőzik. Akkor jó, ha még roppan kicsit, de a száráról a rostos, szálas külső részt le kell húzni.
Nem csak finom, de tartalmaz A-, C-, E- és K-vitamint, valamint a szükséges rostokat és glutationt, amelyek segítenek rákkeltő anyagok lebontásában. Az A-vitamin védi a látást és a bőr egészségét. Enyhe vízhajtó hatása is van, sőt, aki sok spárgát eszik, annak a vizeletének a szaga is enyhén megváltozik. Ez természetes.

4.) ZÖLD­BORSÓ

Tavasszal már nem szabad fagyasztott zöldborsót venni, ha látsz frisset! – Mi többnyire a fejtőborsót ismerjük, de a zsenge, hüvelyével együtt fogyasztott borsó is édes, finom és tele van vitaminokkal. A borsó a fogyókúrázók körében néha aggodalmat okoz, mert” “keményítős” zöldség, de frissen nagyszerű finomság, amely bármely étrendben megállja a helyét. Egy csésze zöldborsóban 7 gramm rost és 8 gramm értékes fehérje van. Ha zsenge hüvellyel együtt fogyasztod, akkor több rost és vitamin jut a tányérodba. Káliumban és C-vitaminban is gazdag. Lehet leves, saláta, köret, könnyű főzelék – a tavaszi kertek ajándéka!

5.) REBARBA­RA

Régebben itthon keveset hallhattál a rebarbaráról, bár nálunk gyerekkoromban is termesztették. Óriási, friss leveleinek a nyelét esszük meghámozva és elkészítve. Lehet leves, kompót, mártás, de süteménytöltelék is. Tavasszal a legfinomabb. Ez a fanyarkás zöldség (bár sokan még mindig gyümölcsnek hiszik) tele van A-vitaminnal, valamint B-komplex vitaminokkal és rostokkal, jó kálium- és mangánforrás. A rebarbara K-vitamint és kalciumot tartalmaz, amelyek szükségesek az egészséges csontokhoz.

6.) PETRE­ZSE­LYEM

Minden friss fűszernövény még jobban ízlik tavasszal, de a petrezselyem magasan kiemelkedik az átlagból. Népszerű, olcsó, szinte minden ételhez illik, a magyar konyha is nagyon szereti. Kiváló C-vitamin- és A-vitamin-forrás, és sok káliumot és vasat is tartalmaz. Tehát nagyszerű az immunrendszered, a szemed, a szíved és az általános energiaszinted számára. Szórd meg vele frissen a levest, a főzeléket, salátát, vagy készíts friss a petrezselyem pestót. Könnyű termeszteni, ha nincs kerted, egy virágládában is megél az ablakban.

7.) RETEK

A kis piros hónapos retek kellemes színt ad az étrendnek, a fehér jégcsapretek, vagy a kerek, nagy “sörretek” fűszeres, karakteres ízű, salátában, vagy szendvics mellé. Retket egész évben lehet kapni, hiszen gyorsan nő, rövid idő alatt ehető, ezért is hónapos retek, de valahogy tavasszal a legfinomabb. Olcsó, és szinte mindenütt kapható. A retek gazdag C-vitamin forrás, amelyekről ismert, hogy fokozza az immunrendszert és támogatja a máj méregtelenítését. Van benne számos ásványi anyag és B-vitamin (folát), amely a csontvelőben lévő vörös- és fehérvérsejtek működéséhez szükséges.

Összefoglaló

Nem recepteket akartam adni, csak ötleteket, melyek itthon is könnyedén beszerezhetők, itthon is termeszthetők.

Én nem vagyok kizárólagos híve annak, hogy csak a bioételek az igaziak, valószínű, hogy ma már az őstermelők egy része is legalább egyszer használ valamiféle mesterséges védelmet.

Ezzel együtt azt javaslom, hogy keress helyben termett finomságokat, melyek nem utaztak hűtőkamrában hetekig át a fél világon. Menj ki a piacra, a szabad ég alá, élvezd azt is, hogy friss és jó dolgokat veszel magadnak. Vagy termeld meg, ha van kerted: a földdel foglalkozni öröm is, mozgás is, hasznos is.

Retket, petrezselymet, friss fűszernövényeket erkélyen is lehet termeszteni, akár most is elkezdheted.

Az a lényeg hogy tápláld magad, mert ha odafigyelsz arra, hogy mit eszel, az már a tudatos lelki egészséghez is utat jelent.

Üdvözlettel, Katona Zoltán
Életmód Tanácsadó

Neked melyik a kedvenc tavaszi zöldséged, gyümölcsöd? Melyiket, hogyan fogyasztod?

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (47 szavazat, átlag: 4,57 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments