A böjt tényleg fogyaszt? Érdemes tartani pusztán fogyási célzattal Húsvét előtt, esetleg utána?

A böjtölésnek is vannak fokozatai és több szinten képes megváltoztatni a szervezetet. Én most ennek a vallási részébe nem szeretnék belemenni, De ez egy nagyon ősi és nagyon általános dolog: nem csak a kereszténységben, hanem az iszlámban, a buddhizmusban és a természeti hitrendszerekben is szerepe van. Nem véletlenül.

Egyféle megvonás, ami felébreszti a szervezet tudattalan mechanizmusait. Irányítod azt, amit tudsz (nem eszel, vagy másképp eszel, bizonyos ételfajtákat vonsz meg) és megtapasztalhatod azt, amit nem tudsz.

Van-e értelme egy-egy étkezést, mondjuk a reggelit kihagyni?

Fogyás szempontjából a teljes ételmegvonás, vagy a minimál kalóriás ételekre való átállás káros lehet.

Akkor lehet fogyni, ha kevesebb kalóriát viszel be a szervezetedbe, mint amennyit elégetsz. Tehát a súlyod attól csökken, amit NEM eszel meg. Ezt hívják időszakos, vagy napközbeni méregtelenítésnek.

Csodát ne várj attól, ha kihagysz 1-1 étkezést, de a szervezetednek mindenképpen jót teszel. Régen nem volt alkalmuk az embereknek a napi rendszeres 3-5 étkezésre. Gondold el, hogy a történelem során a legtöbb ember problémája az volt, hogy legyen mit ennie, nem az, hogy lehet-e napi ötször?

Mindenesetre megtapasztalhatod milyen az, amikor ÉHES A TESTED!

Talán ez a legfontosabb, amit tanulni lehet egy kis böjtöléstől. A mai világunkban azt hiszem a valódi éhség ritka. Gyerekkoromban a nagyszüleimtől hallottam: “nem tudjátok, mit jelent az éhezés”. Ők sose dobtak ki kaját. Azóta az életmódunk sokat változott, de a szokások, rögzült hiedelmek, aggodalmak nem. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy pazarolj, csak azt, hogy mivel nagyobb hozzáférésünk van az élelmiszerekhez, mint eddig bármikor a történelem folyamán – ezért sokkal tudatosabban kell hozzáállni az ételhez (is).

Éhség és éhség között nagy a különbség

Meg fogod tudni különböztetni, hogy milyen érzés az amikor ténylegesen éhes vagy táplálékra, és milyen érzés az amikor csak úgy ennél valamint mondjuk, mert megszoktad, hogy ilyenkor enni kell, vagy unatkozol, vagy mert szomorú vagy.

Megszoktad, hogy a társasági, családi esemény része, hogy enni kell.

Ha hazaértél, enni kell. Ha felkeltél enni kell. Ha kávézol, be kell kapni mellé valamit. Ha a gyerek meghagy valamit, meg kell enned. Ha a kollégákkal szünetet tartasz enni kell. Nem kell tovább sorolnom igaz?

Tehát az elméd éhes vagy a tested?

Mely ételekkel lehet helyettesíteni azt, ami hizlal, vagyis “tilos”. Most nem a húsfogyasztás, vagy a “böjtös ételek” kérdésére gondolok, hanem arra a belső programodra, a kis szokásokra.

Sokkal többet érne, ha arra jönnél rá, miért akarsz „mindig” enni

Figyeld meg magad, hogy amikor kajaidő van akkor: hol vagy? Kikkel vagy körülvéve? Mi történik veled? Mit érzel? Mennyi lenne ténylegesen elég? Sokan számoltak be arról, hogy megdöbbentően kevés étellel is “jól elvoltak”. Ha jó megfigyelő vagy, sok azonosságot tudsz felfedezni azokban a helyzetekben, amikor elindul benned a kényszer, hogy egyél még. Ez általában egy érzés, bizonyos időpont, más személyek jelenléte.

Mit lehet tenni, ha fogyni szeretnél?

Amíg tisztázod magadban a „miért–et” gyors megoldás lehet: ha teheted, inkább igyál. Igyál több cukormentes folyadékot, mondjuk minden étkezés előtt egy nagy pohár vizet. Légy tudatosan jelen és irányítsd te az étkezésed, mert van szabad döntési jogod! Döntsd el te irányítod a folyamatot vagy a folyamat irányít téged?

A böjti időszak erre a tudatosságra ébreszthet rá.

Most a korlátozások miatt a nagyobb összejövetelek, még a családiak sem javasoltak. Csendesebbek vagyunk, de ezt a külső bizonytalanságot, amiben most élünk, ne folyamatos étkezéssel akard csillapítani.

Összefoglalás:

A Húsvét az egyik legszebb ünnep az évben, ne arról szóljon, hogy “most enni kell”, hanem egyél finomakat, örülj azoknak, akik körülvesznek, de a mértékletesség, a kontroll a te kezedben van. Ha megtalálod a kulcsot saját magadhoz, akkor a fogyás, a karcsúbb és egészségesebb élet elérése közelebb lesz Hozzád, mint eddig bármikor.

Kívánok neked nagyon boldog Húsvétot!

Üdvözlettel, Katona Zoltán
Életmód Tanácsadó

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (51 szavazat, átlag: 4,45 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments