3 tipp hogyan tudsz leszokni a dohányzásról elhízás nélkül

Amikor a fogyás mellett az egészséges élet is szóba kerül, a dohányzásról való leszokás is problémás ponttá válik. Mélyen benne van a köztudatban az, hogy aki leszokik, az egyben hízni is kezd. Erről mindenkinek vannak rémtörténetei, ami vagy igaz, vagy nem.

Sokan, főleg régebben egyenesen azért gyújtottak rá, hogy “elvegye az éhséget”. Erről talán a régebbi manökenek, modellek, sőt táncosok is hallottak, hogy “így kell tartani az alakot”…. Ma már tudjuk, hogy az egészséget romboló kára, sokkal nagyobb, mint bármi más, amit a cigitől remélni lehet.

Nem ragozom, nem riogatlak, erről mindenki ezerszer hallott. De a fogyás miatt most mégis aktuális téma. Példaképp kiragadok egy részt egy hozzám írt üzenetből:

“Sajnos dohányzom, de mostanában sokat jár a fejemben a leszokás kérdése. Tudnál e olyan tippet mondani, ami jobban motiválna a pozitív döntésem meghozatalára?”

3 tippet adok arra, hogyan tudsz leszokni a dohányzásról elhízás nélkül

1.) a legfontosabb: legyen ez Önmagadnak való szabad példamutatás.

Tiszteld saját tested és belső szerveidet és adj neki hálát, hogy megtehetsz „bármit”. Ha dohányzol, akkor mondjuk, kifulladsz a lépcsőn és ez egy rossz, tehetetlen érzés.
Az is csak egy döntés, hogy rágyújtasz és az is, ha nem. Te döntöd el, hogy a cigi, a nikotin, vagy másoknál a kaja irányítja az életed és az egészségedet vagy TE SAJÁT MAGAD.
Szerintem ez az igazi szabadság mikor saját magunk irányítunk, külső elvárásoktól befolyástól mentesen. Én ezt hívom HOMINGNAK!

Ha mélyen belegondolsz, igazából senkit sem érdekel, hogy Te dohányzol. Mert senki nem tud rajta változtatni csak Te saját magad. Csak Te tudod, Te érzed belül, hogy neked mi a jó, neked igazából mire van szükséged.

Mondok egy meglepő dolgot: azt is el tudom fogadni, ha valaki dohányzik és azt is, ha valaki nassol és mindez neki JÓ! Az emberek többsége arról panaszkodik, hogy ezek a „cselekvések”, „kényszerű döntések” és azok „eredményei” nekik nem jók, igaz? Sok ember szinte megveti magát majdnem minden egyes rágyújtáskor.

2.) Ismerd fel magadban a VÁGYAT arra, hogy jobb lehess

Ha a vágy és a cél megvan, akkor jöhet az elhatározás, döntés, majd a megvalósítás. Ha valamire nincs szükséged, akkor azon úgy tudsz leggyorsabban változtatni, ha megkeresed mi lenne jobb ennél?
A dohányzás egy igen erős függőség, melyet abbahagyáskor egy másik függésre, mondjuk a nassolásra cserélnek fel. “Kell valamit csinálni, hogy kibírjam cigi nélkül”. Akik függőségben állnak valamivel, cigivel, az étellel és a hozzá társított „érzésekhez” helyzetekhez, napi kis rituálékhoz ragaszkodnak.

3.) Kapsz egy lehetőséget, hogy cigi helyett tisztán Önmagad lehess

Kérdés mit is kezdesz vele? “Ha az a pénzem megvolna, amit cigire költöttem az elmúlt 5 évben, akkor milliomos lennék.” Ezek áltatások. Nézz körül, hányan életükben rá se gyújtottak és nem milliomosok. A leszokás egy döntés melyet egy “belső hang”, irányít. Ennek a hangnak a félremagyarázása az, hogy cigi helyett épp rágcsálni kell.

Az első egy hét, tíz nap általában kemény időszak. Ezalatt nagyon fogsz vágyni egy slukkra. Utána lassan javul a helyzet és a legtöbben 1-2 hónap után egyenesbe jönnek. Érzik a méreganyagok kiürülésének pozitív hatásait. Minél többet szívott valaki egy nap, a hatás annál döbbenetesebb a számára. A méreganyagok kiürítésében a Herbicum nagy segítségedre lehet!

A megkönnyebbülés azokra is igaz, akik eleve étel-, vagy nassolásfüggőségből tudnak kilépni. A különbség a függés „tárgya” között van csupán. Ne cseréld fel az egyik rosszat a másikra! Senki sem tud helyetted leszokni semmiről, de ugyanúgy örülni sem tud rajtad kívül senki annak, hogy sikerült. És végül leírhatatlanul jó érzés lesz.

Üdvözlettel, Katona Zoltán
Életmód Tanácsadó

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (20 szavazat, átlag: 4,60 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments