Hogyan járulhatunk hozzá életmódunkkal a koronavírus elleni védekezéshez

Az utóbbi hetekben egyértelműen a koronavírus járvány rohamléptű terjedése tartja lázban a világot.

 

 
Repülőjáratokat törölnek, egész országok kerülnek karantén alá, iskolákat, óvodákat és egyéb intézményeket zárnak be, a pánikhangulat pedig egyre csak növekszik. Magyarországon már egy külön honlapot is létrehoztak az operatív törzs számára, ahol egy számláló segítségével követhetjük nyomon, hogy jelenleg hány fertőzött tartózkodik az országban, a híradások pedig másról sem szólnak, mint a világméretű veszély helyzetről.

Napokig gondolkodtam rajta, hogy bele álljak-e a témába, írjak-e a koronavírusról, egyáltalán „érdekes”-e a mi szempontunkból ez az egész, aztán arra  következtetésre jutottam, hogy igenis lényeges, ugyanis a koronavírussal szemben jelenleg nincs kidolgozott védőoltás, vagyis az egyetlen hatékony módszer nem más, mint az immunrendszer felturbózása, ugyanis most csak így tudunk védekezni a vírus ellen.

Persze most joggal merülhet fel benned a kérdés, hogy az immunrendszernek mégis milyen szerepe van a koronavírus feltartóztatásában, de ígérem máris a lényegre térek.
 

Nincs védőoltás

Ahogy azt fentebb is említettem a 2019-nCoV nevű új típusú koronavírus ellen egyelőre még nem sikerült védőoltást kidolgozni, ennek hiányában jelenleg csak annyit tehetünk, hogy a megelőzés érdekében odafigyelünk az alapvető higiéniára, kerüljük a tömeget és igyekszünk odafigyelni rá, hogy az immunrendszerünk erős maradjon.
 

Ezért fontos az erős immunrendszer

Az immunrendszer rendben tartása azért nagyon fontos, mert egy jól működő, erős ellenálló képességgel rendelkező szervezet kisebb eséllyel lesz beteg, azaz kisebb eséllyel fertőződik meg a koronavírussal is. Bár az új típusú koronavírusról még keveset kehet tudni, de annyi biztos, hogy a jelenlegi fertőzöttek és halálos áldozatok között is sajnos nagyobb arányúak az idősebb személyek.

Mivel sokan vagytok, akik 50 év felett is olvastok engem, lényegesnek tartottam megírni ezt a levelet, ugyanis szeretném, ha minél jobban odafigyelnétek magatokra. Lényeges tudni, hogy az erős immunrendszer sokkal hatékonyabban veszi fel a harcot a kórokozókkal szemben, éppen ezért érdemes kellő figyelmet fordítanotok arra, hogy ez biztosítva legyen. De mit is tehetsz ennek érdekében? Máris mutatom!
 

Fontos a rendszeres testmozgás

Ez nyilván amúgy is fontos, ám most kiemelt jelentőséggel bír, ugyanis a rendszeres testmozgás nem csupán a fizikai erőnlétedet javítja, hanem az immunrendszered ellenálló képességét is nagyban befolyásolja. Érdemes valamilyen állóképességet javító sporttevékenység mellett letenni a voksod, ilyen lehet például a tempós séta, a kocogás, az úszás, a biciklizés vagy éppen a futás.
 

Figyelj oda a táplálkozásra!

A táplálkozás kérdése mindig nagyon fontos is kiemelt szerepet játszik abban, hogy az immunrendszer erős és ellenálló maradjon, éppen ezért azt javaslom, hogy egészséges és változatos legyen az étrended, aminek során olyan táplálékot veszel magadhoz, ami egyértelműen jótékony az immunrendszered számára.

A zöldségek, illetve a gyümölcsök rengeteg antioxidánst tartalmaznak, melyek hatékonyan veszik fel a harcot a szabad gyökökkel szemben, így részt vesznek a sejtkárosodással szembeni védekezésben is. Emellett pedig rengeteg vitamint, úgy mint A, C vagy E vitamint tartalmaznak.
 

Jöjjön az a D-vitamin is!

Minek után úgy tűnik végre itt a tavasz, jó alternatíva lehet a szabad levegőn végezni a sporttevékenységeket. Ez már csak azért is remek ötlet, mert így a D-vitamin szükségletünk nagy részét fedezni tudjuk.
 

Grátisz védekezés

A koronavírussal szembeni harc során nagyon fontos, hogy erős és ellenálló legyen az immunrendszerünk, de emellett lényeges, hogy egyéb higiéniai tényezőket is figyelembe vegyünk. Így fontos a rendszerese kézmosás, kézfertőtlenítést. Emellett javallt ebben az időszakban kerülni a tömeget, a zsúfolt közegeket, ennek érdekében számos helyen biztosítják már a home office munka lehetőségét.
 

Lássuk meg benne a pozitívumot!

Használjuk ki mindennapjaink kényszerű megváltozását minél jobban, hozzuk ki belőle a legtöbbet!

Mit értek ez alatt:

Sokan fognak otthon maradni a körülmények miatt így sokkal több ideje lesz mindenkinek saját magával is foglalkozni.

Fontos szem előtt tartani azt is, hogy a gyermeknek – főleg a mindennapi testnevelés elmaradása okán is – ezekben a hónapokban is nagyon nagy szüksége van a mozgásra, energiái levezetésére, a friss levegőre. Ahogy nekünk, felnőtteknek is.

Itt az ideje elkezdeni a régóta halogatott mozgást, életmódváltást annak érdekében, hogy átalakítsuk a testünket. Most már nem foghatjuk arra, hogy nincs rá időnk…

Most remek alkalom arra, hogy mi is élvezhessük ennek az előnyeit és beépítsük a mindennapjainkba a számunkra hasznos tevékenységeket. Nagy séták a szabadban egyedül, vagy a családdal, edzésprogramok végzése otthonunkban, amihez ki se kell mozdulnunk otthonról.

Egy olyan új Online Életvezetési kalauz lehetőségét tervezem ahol egy rugalmas Testi Lelki Szellemi alkalmazkodás a cél az érzelmeink és gondolataink megfelelő kezelésére. Érdekel ez a lehetőség?

Üdvözlettel, Katona Zoltán
személyi edző és táplálkozási szakértő

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (79 szavazat, átlag: 4,59 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
3 Hozzászólások
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments