Te is hasra hízol? 9 ok + megoldások

A hasi hízásról és annak lehetséges okairól már beszélgettünk korábban, ám a helyzet az, hogy egy olyan összetett témáról van szó, amiről nem lehet eleget beszélni.

A hasi hízásnak számos oka lehet, köztük a hormonális problémákkal, ám sok egyéb más tényező is befolyásolhatja a hason felhalmozódó kisebb nagyobb zsírpárnákat.

Persze, ha te folyamatosan mondjuk gyorsétteremben, látványpékségekből kajálsz, akkor semmi meglepő nincs abban, hogy hízni kezdesz. Azon sincs ha ezek a makacs zsírpárnák többek között a hasi tájékon is megjelennek. Ám, ha tudod, hogy mindenféle plusz kalória nélkül eresztettél nagyobb hasat, akkor nem árt elgondolkodni a miérteken. Mai cikkemben a hasi hízás okait veszem górcső alá.

Milyen okok állhatnak a hirtelen hasi hízás hátterében?

Ha hirtelen hízásról, extra plusz kilókról beszélünk, akkor első sorban a táplálkozási szokásaidat érdemes megvizsgálni. Amikor hirtelen változott meg valami az étrendedben, akkor hamar rájöhetsz, hogy hol is rejtőzik a probléma.

Példának okán ha valamilyen új terméket vásárolsz rendszeresen vagy csak megváltozott a napirended, ezzel egyidejűleg pedig az étkezéseid időpontja is, akkor érdemes lehet körüljárni a dolgot, ugyanis ezek az életmódbeli változások – még akkor is, ha nem tűnnek drasztikusnak – bizony hízáshoz vezethetnek.

Abban az esetben, ha minden eshetőséget számba vettél és arra a végkövetkeztetésre jutsz, hogy nem az ételek felelősek a hasi hízásodért, akkor fontos, hogy újabb köröket róva megvizsgáld a mozgáshoz fűződő viszonyodat is.

Csakúgy, mint az étkezés során itt is apróságon múlhat minden: netán közelebb költöztél a munkahelyedhez, így reggelente már nem nyolc csak három kilométert sétálsz?

Sőt az is elképzelhető, hogy tömegközlekedés helyett most már autóval jársz? Bizony, furcsán hangozhat, de ezek olyan változások, amik nagyon hamar plusz kilók formájában köszönhetnek vissza a testeden.

Viszont, ha ebben a témakörben is arra jutsz, hogy Te minden megfelelően csinálsz, számodra megfelelő ételeket fogyasztasz és a mozgást sem hanyagolod, akkor érdemes lehet néhány életmódbeli tényezőt is sorra venned, hiszen ezek is szoros összefüggésben állhatnak mind a hízással mind pedig a fogyással kapcsolatban.

1.) Alszol te eleget?

Az alvás kérdése rendre előkerül, nyilvánvalóan azért, mert ez az egyik legfontosabb életmódbeli tényező, alap fiziológiai szükséglet, mely nagyban befolyásolhatja a plusz kilók gyarapodását is. Ha az utóbbi időszakban akár csak egyetlen órával is, de kevesebbet töltesz pihenéssel az bizony könnyedén hízáshoz, különösen hasi hízáshoz vezethet, ugyanis a fáradt test, szervezet extra kalóriákkal igyekszik kárpótolni magát. Így pedig észrevétlenül is többet eszel majd, ráadásul a kialvatlanság a hasi hízást előidéző módon befolyásolj a hormonokat.

2.) Az a fránya stressz

A stresszről már tudjuk, hogy sajnos hízáshoz vezethet, hiszen sokan a kajába menekülnek csak, hogy ne kelljen szembe nézniük a problémákkal. Ha egyre fokozódó, erősebb stressznek vagy kitéve, akkor a kortizol nevű stresszhormon növelni fogja az étvágyat, ha pedig már eszel, akkor kifejezetten a kalóriadús ételek mellett fogod letenni a voksodat amit jó eséllyel a hason jelentkező zsírpárnákként köszönnek majd vissza.

3.) Nem kaptál új gyógyszert?

Ha folyamatosan gyógyszereket szedsz és hirtelen hízni kezdtél, akkor érdemes lehet tájékozódnod afelől, hogy valamely készítmény mellékhatásai között nem-e szerepel a hízás. Ha ilyen problémát tapasztalsz, akkor mindenképpen keresd fel a háziorvosod és kérdezd meg van e rá lehetőség a jelenlegit egy olyan gyógyszerrel helyettesíteni mely nincs befolyással a testsúlyodra. Szóval mindenképpen érdemes konzultálni a kezelőorvosoddal.

4.) Hormonális egyensúlyhiány

A hormonok, mint az inzulin, az ösztrogén, a kortizol és a leptin, szabályozzák a testzsír eloszlását. Hormonális egyensúlyhiány, például az inzulinrezisztencia vagy a menopauza során fellépő hormonváltozások, hozzájárulhatnak a hasi zsír felhalmozódásához.

Lehetséges megoldás egy endokrinológus, aki segíthet az egyensúlyhiány kezelésében. Az étrendi változtatások, mint az alacsony glikémiás indexű ételek fogyasztása, szintén segíthetnek.

5.) Mikrobiom egyensúlyhiánya

A bél mikrobiomja fontos szerepet játszik az emésztésben és az anyagcserében. Egyensúlyhiány, mint a dysbiosis, befolyásolhatja a testsúlyt és a hasi zsír felhalmozódását.

Javaslatom, hogy fogyassz probiotikumokat és prebiotikumokat tartalmazó ételeket, mint a joghurt, a kefir, a banán és a fokhagyma. Kerüld a túlzott antibiotikum használatot.

 6.) Krónikus gyulladás

A krónikus gyulladás, amelyet gyakran táplálkozási és életmódbeli tényezők váltanak ki, hozzájárulhat a zsír felhalmozódásához, különösen a hasi területen.

Hasznos lehet kerülni a gyulladást okozó ételeket, mint a cukrot, a finomított szénhidrátokat és a transzzsírokat. Fogyassz gyulladáscsökkentő ételeket, mint a lazac, az olívaolaj, a diófélék és a zöld leveles zöldségek.

7.) Magány és elszigeteltség

A társas kapcsolatok hiánya vagy a magány érzése hozzájárulhat az érzelmi evéshez, ami gyakran az egészségtelen, magas kalóriatartalmú ételek fogyasztásához vezet.

Javaslatom, hogy kapcsolodj be társas tevékenységekbe, új hobbik keresése, amelyek lehetővé teszik másokkal való kapcsolatépítést. Online közösségekben való részvétel vagy önkéntes munka is lehetőséget biztosít a kapcsolódásra.

8.) Alacsony önértékelés és testképzavar

Az alacsony önbecsülés és a testképpel kapcsolatos problémák gyakran összefüggenek az egészségtelen étkezési szokásokkal és az elhízással.

 Hasznos lehet pozitív szóbeli megerősítések, önelfogadásra irányuló gyakorlatok. Szakember (pl. pszichológus) segítsége a testképzavar kezelésében. A rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás szintén segíthet az önértékelés javításában.

9.) Lassuló anyagcsere

Sajnos ez az egyik legkézenfekvőbb probléma, ugyanis az évek előrehaladtával lassulnak az anyagcsere folyamatok. Erről is írtam már neked korábban, hogy egészen más az 20-as, 30-as éveidben az anyagcseréd, mint a 40-es, 50-es években.

A hölgyek esetében pedig különösen nagy a kockázat a plusz kilók megjelenésre, pláne, ha valamilyen komolyabb hormonális változáson mennek keresztül. Ilyenkor érdemes fokozottan odafigyelni az étkezésre és kimondottan anyagcsere pörgető ételeket választani, grátisz pedig a sport sem elhanyagolható tényező.

Mint láthatod a hasi hízás mögötti okok összetettek és sokszor a látható felszín alatt meghúzódó tényezőkre vezethetők vissza. Mindenki esetében egyedi a helyzet, ezért fontos, hogy odafigyeljünk testünk jelzéseire és személyre szabott megoldásokat alkalmazzunk. 

Az egészséges életmód, a kiegyensúlyozott táplálkozás és a tudatos életvitel mind hozzájárulnak a hasi zsír csökkentéséhez és az általános jólét növeléséhez.

Ráadásul a hasi hízás mögött gyakran bonyolult mentális és lelki tényezők húzódnak meg. Ezek kezelése a testi egészség mellett a mentális és érzelmi jóllét javításával is együtt járhat. 

Az önelfogadás, a stresszkezelés, az egészséges alvási szokások és a pozitív társas kapcsolatok mind hozzájárulhatnak a jobb életminőséghez és a hasi hízás csökkentéséhez. 

Ha a fent felsoroltak közül egyik sem jellemző rád, akkor élj a gyanúperrel, hogy valamilyen egészségügyi probléma állhat a hasi hízásod hátterében.

Üdvözlettel, Katona Zoltán
Mentálhigiénés szemléletű Életmód és életvezetési tanácsadó

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (119 szavazat, átlag: 4,67 az 5-ből)
Loading...

Neked erről mi a véleményed?

Subscribe
Visszajelzés
guest
2 Hozzászólások
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments