Karácsony bűntudat és hízás nélkül? Igen, így lehetséges!

Igen, bizony jól olvasod lehetséges! Pont egy hét van vissza karácsonyig.

A postaládám tele a leveleitekkel, amikben kétségbeesett segítséget kértek, hogy mégis mit csináljatok, hogyan vészeljétek át, ez az amúgy kajakómáról szóló időszakot.

A durva az, hogy sokan vagytok, akik idén gyönyörű eredményeket értetek el, most mégis kitört rajtatok a frász, mert a bevásárlóközpontok tele vannak a karácsonyi édességekkel, a kávézókan pedig fahéj és mézeskalács illata száll…
 

Nézd, tudom, hogy ez egy pánikszerű időszak, de…

Ha te idén tényleg igazán mindent megtettél az alakod érdekében, akkor nincs az az Isten, hogy azt három nap alatt tönkre tedd.
 

Hol a fenében van az akaraterőd?

Figyelj, nem akarom én most a rossz zsarut játszani, távol álljon tőlem, de egyszerűen nem értelek… …nem értem, hogy mitől félsz ennyire. Ha eddig megvolt a kitartásod, az akaraterőd, akkor mégis miért félsz annyira az ünnepi időszak néhány napjától?

Jó-jó tudom, lesz mézeskalács, meg mézes krémes, meg egyéb mézes szörnyek, de kérlek nagyon kérlek szedd már össze magad, mert szerintem ez az egész csak egy tévképzet, egy felesleges félelem.

Te attól félsz, hogy nem tudod legyőzni a “szörnyeket”, pedig idén már számtalanszor tanúbizonyságot tettél róla, hogy igenis képes vagy rá…
 

Családi dráma

Persze tisztában vagyok vele, hogy ilyenkor elég hamar beindul a családi dráma, mert én is voltam ennek már a részese. De meg kell értetned velük, hogy ez nem a nem evésről szól.

Nem arról van szó, hogy nem fogsz enni és még csak nem is arról, hogy nem kóstolod meg a mama (vagy a saját) mézes krémesét, hanem arról, hogy tudod hol a határ.

A mértékletesség definíciója ott van a fejedben, sőt Te magad vagy a mértékletesség. Tudom, hogy lesz, aki pofákat fog vágni, azonban ezt már Te is tudod. De, ha egész évben tettél mások véleményére, szembe mentél mindennel és mindenkivel, akkor most tényleg a családodtól rettegsz?

Persze, tudom “félelmetesek” tudnak lenni, de Te erősebb vagy, hát egész évben ezt bizonyítottad.
 

Élvezheted az ételeket

Értesd meg velük, hogy Te nem az ünnepi hagyományokat akarod felrúgni, de fogják fel, hogy nem fog összedőlni a világ, ha két tányér halászlé helyett csak egyet eszel és akkor sem tör ki a harmadik világháború, ha három szelet süti helyett csak egyet veszel magadhoz.

Szeretném, ha tudnád, hogy én és a csapatom gondolatban ott leszünk veled és fogjuk a kezed. Biztatunk, bátorítunk, hogy ne rúgj fel mindent csak azért, mert anya, apa, mama, nagynénik és nagybácsik rosszalló tekintetének célkeresztjébe kerültél.
 

Nehéz lesz?

Nem árulok zsákbamacskát: Igen, nehéz lesz, mert a családnak nemet mondani a legnehezebb dolog, pláne a szeretet ünnepén, de hidd el, hogy a tested köszönetet fog mondani neked, ha végre legyőzöd a családi mumust is.

Fontos, hogy ne az érzelmeid diktáljanak ebben az esetben, hanem a józan eszed. Hiszen, ha egész évben képes voltál jót és jól enni, akkor nehogy már három nap kifogjon rajtad.

Igen, ez egy stresszes időszak, de nem szabad hagynod, hogy az érzelmeid felül kerekedjenek rajtad, mert akkor onnan egyenes út vezet lefele a lejtőn. Ebben a pár napban érdemes lehet meditálnod, azzal ugyanis elűzöd a felesleges stressz és nagy eséllyel könnyebben mondasz majd nemet egy következő sütire.
 

Amikor asztalhoz ültök…

Amikor leültök az ünnepi asztalhoz koncentrálj arra, hogy annyit egyél amennyire tényleg szükséged van. Figyeld a tested jelzéseit, a tányérodat pedig úgy válogasd össze, hogy azon helyet kapjanak a zöldségek, a sovány húsok is.

Persze megkóstolhatod a töltött káposztát is, de egy egész tányér helyett bátran felezd le az adagot. Így az élvezeteknek is hódolsz, jól is laksz és senkit sem bántasz meg. Win-win!

Neked erről mi a véleményed? A családodban van aki csatlakozni fog hozzád, vagy a támogat az ünnepek alatt is?

Üdvözlettel, Katona Zoltán
személyi edző és táplálkozási szakértő

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (35 szavazat, átlag: 4,77 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
3 Hozzászólások
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments