Fogyj boldogan – avagy így szabadulj meg az extra kilóktól negatív érzések nélkül

Amikor a fogyásról beszélünk, akkor a legtöbben hajlamosak valami nagyon szörnyű dologgal azonosítani azt. A diéta, mint olyan sok esetben valamiféle mumusként van jelen, szükséges rosszként, amin az emberiség nagy részének kisebb nagyobb sikerekkel, de át kell verekednie magát.

Pedig a helyzet az, hogy a fogyás nem minden esetben az ördögtől való. Sőt, ha okosan csinálod, akkor biztos lehetsz benne, hogy nem lesz kínkeserves. Ha betartasz néhány alapvető dolgot, akkor szinte tuti, hogy boldogan fogsz búcsút inteni a plusz kilóknak. Na, mit mondasz? Belevágunk?

 

Hogyan állj neki?

Nálunk már számtalan fogyással, diétával, életmódváltással kapcsolatos tippet olvashattál, de vannak rendre felmerülő kérdések, amiket szeretek újra és újra megválaszolni, akár más szemszögből megközelíteni, hogy te is láthasd, hogy nem egy adott sémát követve érheted csak el a célod. Sőt a helyzet az, hogy megannyi választási lehetőség tárul eléd, amennyiben úgy döntesz, hogy végre leszámolsz az extra kilóiddal.

 

Ha már valaha is próbáltál fogyni, de az nem volt sikeres, akkor jogosan merülhet fel benned a kérdés, hogy vajon mit rontottál el és most miként állj neki újfent, ha úgy érzed, hogy kudarcra van ítélve a próbálkozásod. Nos, először is fontos tudnod, hogy tényleg minden fejben dől el, azaz addig, amíg te nem programozod át az agyad, addig én küldhetek neked ezer meg egy motiváló gondolatot akkor sem fog sikerülni.

 

Tehát elsősorban fontos, hogy fejben döntsd el, hogy te most igenis le fogod adni majd pedig meg is fogod tartani a súlyodat. A korábbi diétáid alkalmával előfordulhat, hogy úgy gondoltad bizonyos életcsoportokat vagy a kedvenc ételeidet tiltólistára kell küldened. Nos, el kell mondanom neked, hogy ez volt a legnagyobb baklövés, amit csak megtehettél.

 

Teljes ételcsoportokat nem szabad tiltólistára tenni, ugyanis a szervezetednek igenis szüksége van zsírra, szénhidrátra és fehérjére is egyaránt csak éppen nem mindegy, hogy miből és mennyit fogyasztasz az adott napon. Ha pedig te nagy csokifüggő hírében állsz, de holnaptól nem engedsz magadnak semmi nasit, akkor törvényszerűen következik majd a sóvárgás, éppen ezért valami más járható útra lesz szükséged. Mutatok neked néhányat, mit szólsz?

 

Keress alternatívákat!

Amikor diétáról van szó, akkor szinte biztos, hogy az első, amit hallani fogsz, hogy ne fogyassz szénhidrátot. Ezt azonban sürgősen felejtsd el, ugyanis ennél nagyobb butaságot el sem követhetnél. Szénhidrátra ugyanis szükség van, csak éppen nem mindegy, hogy milyenre.

 

Éppen ezért, ha te példának okán imádod a tésztát, akkor az nem azt jelenti, hogy innentől kezdve soha többé nem ehetsz, csupán meg kell találnod azt a verziót, ami beilleszthető a diétádba. Vagyis vásárolj inkább teljes kiőrlésű lisztből készült tésztát és próbáld ki alacsonyabb kalóriatartalmú feltétekkel, példának okán cukkinivel, sovány sajttal vagy cukormentes paradicsomszósszal.

 

Ne iktass ki teljes ételcsoportokat!

Ezt már fentebb is említettem, de nem győzöm hangsúlyozni. Ezenkívül kerüld azt, hogy divatból hagysz el valamit. Ma már úton út félen azt hallani, hogy valakik csak úgy brahiból döntenek úgy, hogy nem fogyasztanak többé tejterméket vagy glutént, ez azonban – ha csak nincs erre irányuló érzékenységed – hatalmas butaság.

 

Ugyanis pontosan egy ilyen lépéssel betegíted  majd meg magad hosszútávon. A fogyás nem attól függ, hogy te eszel-e glutént vagy sem, hanem azon, hogy képes vagy-e egyensúlyt teremteni és megfelelően táplálkozni a nap minden szakaszában.

 

Tervez előre!

Tudom, hogy ez a része a legnehezebb a dolgoknak, de hidd el, hogy a kiszámíthatóság hosszútávon megkönnyíti majd a dolgodat. Egyél naponta többször kevesebbet, így hamar sikerülhet legyűrnöd a kínzó éhségérzetet.

Akár azt is megteheted, hogy előző este elkészíted például a következő napi ebédet, amit aztán el tudsz majd magaddal vinni a munkahelyedre. Két-három óránként pedig rágcsálj el valamilyen egészséges nasit, így ugyanis kivétheted a sóvárgást még akkor is, ha az egyik kolléga egy tálca sütivel sétál be a szülinapja alkalmából.

Tetszett a cikk? Te kiegészítenéd valamivel ezt a listát?

Üdvözlettel, Katona Zoltán
Mentálhigiénés szemléletű Életmód és életvezetési tanácsadó

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (58 szavazat, átlag: 4,59 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments