A túlsúly nem lustaság, hanem kőkemény meló: ezt tedd ellene!

Szinte biztos vagyok benne, hogy Te, aki most éppen a cikkemet olvasod, számtalan módszert kipróbáltál már a fogyás terén, de valahogy még egyik sem vezetett igazán eredményre.

Hidd el tudom, hogy mit érzel és azt is tudom, hogy ez a rengeteg sikertelen próbálkozás már-már kezdi elvenni a kedvet az egész cécótól, de mit szólnál hozzá, ha azt mondanám, hogy tudok számodra egy remek alternatívát, aminek segítségével könnyebbé teheted a fogyásodat?

No, persze ehhez Te is kelleni fogsz, mert én maximum elméleti tudással szolgálhatok, de a meló része rád vár. Na, mit mondasz? Belevágunk?

Tarts számvetést!

Ahhoz, hogy a mostani elhatározásod tényleg sziklaszilárd legyen fontos, hogy tarts egy kisebb számvetést az előző fogyózásos “botlásaidról”. Persze nem azért, hogy végleg eltántorítsd magad, éppen ellenkezőleg.

Ezekből az előző hibákból fogunk tanulni és végre megtaláljuk, hogy hol bukik el a diétás próbálkozások zöme. Az olvasó levelekből és a veletek való aktív kommunikációból ugyanis hamar rájöttem, hogy a kudarcok nagy része lelki eredetű.

Nyilván lehet próbálkozni, újabb és újabb módszereket felfedezni, de miközben írod a listád azt is gondold át, hogy milyen lelki állapotban voltál az egyes alternatívák kipróbálása során. Mindig nagyon rosszban?

Most csóválod a fejed, mert lehet, hogy fején találtam a szöget. Igaz? Ha így van nyugi mert, ez nem a te hibád. Hibáztasd bátran a társadalmat, a médiát, bárkit, de magadat semmiképpen se. Ez ugyanis egy sztereotípia egy közhiedelem miszerint úgy kell lefogynod, hogy meg vonsz magadtól egy nagy adag létfontosságú táplálékot.

Ezzel ugyanis neki állsz sanyargatni a tested, a test sanyargatását pedig csak olyasvalaki teszi, aki nincs rendben önmagával, aki utálatból akar fogyni. Nos, elárulom neked, hogy úgy nem fog menni, mégpedig azért nem, mert csakis akkor fogsz tudni szintet lépni, ha végre elfogadod az aktuális helyzetet és nem azért akarsz megszabadulni a pluszuktól, mert utálod magad, hanem azért mert tiszteled és becsülöd a tested annyira, hogy jót akarsz neki.

Teljes lelki megtisztulás

Hidd el tudom, hogy ez mennyire nehéz, de ahhoz, hogy sikerre vidd az elképzelésed fontos, hogy teljes lelki lomtalanítást végezz, ugyanis ezzel végsősoron például végleg parkolópályára küldheted az érzelmi evést. De hogyan csináld?

Először is fontos, hogy megtaláld mi okozza nálad a galibát. Ehhez az kell, hogy újabb számvetést tarts: igyekezz górcső alá venni az életed jelenlegi helyzetét, a problémákat és próbáld meg megtalálni a választ, hogy milyen lelki sérelem az, ami miatt esetlegesen a kényszerevésbe menekülsz és ami végsősoron blokkolja a diétád.

Mik lehetnek az okok? Mutatok néhányat és amennyiben magadra ismersz egy-egy pont alatt, akkor máris jó úton jársz afelé, hogy végre beteljesítsd az álmod.

Ingerszegény életmód

Ez az egyik legtipikusabb. Hány, de hány levelet olvastam, amiben azt írjátok, hogy azért esztek, mert unatkoztok. Ez a lehető legrosszabb, amit tehetsz, hiszen a kilók észrevétlenül fognak felszaladni rád.

Persze én értem, hogy monotonnak érzed a mindennapokat, de éppen ezért kell tenni valamit, ezáltal pedig garantáltan elkerülheted a kényszeres majszolást.

Például válassz másik útvonalat hazafelé vagy fedezd fel a környék éttermeit vagy csak csinálj valami egészen véletlen dolgot. Valami olyat, ami újra energiát ad neked és, aminek hála nem gondolsz majd folyamatosan a kajára.

A tennivalóid helyett az ételt választod

Ez is tipikus. Ha lenne bőven dolgod például a ház körül, de te inkább leülsz nasizni, akkor az egyértelmű jele annak, hogy te halogató típus vagy és a kajával igyekszel magadat cselekvőképtelenné tenni, hogy elmondhasd: „Most nem tudom megcsinálni, úgy tele ettem magam.” Nos, ezt sürgősen felejtsd el!

Persze tudom, hogy ennek is meg van az oka, de éppen ezért szükséges a számvetés, hogy végre megtudd miért is halogatod folyamatosan teendőidet és miért kajával igyekszel kompenzálni. Ahhoz, hogy ezen túllendülj szükség lesz a kitartásodra, de néhány praktikát azért bevethetsz.

Kezd például kicsibe! Ha legközelebb mondjuk rád tör az éhség, akkor gondolj arra, hogy mennyi minden van, amit még meg kell ma csinálnod. Kezdj bele, de akard azonnal be is fejezni. Oszd fel apró kis „fejezetekre” a napi teendőidet és az etapok között tarts egy kis pihit. Ezáltal az éhséged garantáltan csökken majd, ezzel egyenesen arányosan a motivációd pedig növekszik.

Persze tudom, hogy mondani könnyű, de hidd el, hogy sokkal könnyebben vágsz majd bele a fogyókúrába, ha már tudod, hogy mi az, ami eddig blokkolt téged. Mi továbbra is minden segítséget megadunk neked, hasznos és motiváló tartalmaink által fogjuk végig a kezed. Hiszen a célunk, hogy testileg és lelkileg is rendbe tedd magad, hiszen tudod: boldog testben, boldog lélek.

Szóval: Tedd rendbe a lelked és add le végre a plusz kilókat!

Üdvözlettel, Katona Zoltán
Mentálhigiénés szemléletű Életmód és életvezetési tanácsadó

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (132 szavazat, átlag: 4,68 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
2 Hozzászólások
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments