Az egészséges fogyás titkai

Sokan szeretnének fogyni, de gyakran elkövetik azt a hibát, hogy drasztikus diétákra vagy koplalásra szánják el magukat, ami hosszú távon nem csak ártalmas, hanem a fogyás ellentétes hatását is eredményezheti. 

Az egészséges fogyás titka azonban nem az, hogy radikálisan csökkentjük az étrendünk kalóriatartalmát, hanem hogy egészséges életmódot alakítunk ki, amelybe beillesztjük az egészséges táplálkozást és a rendszeres mozgást.

Kutatások kimutatták, hogy az egészséges fogyás elérése érdekében a napi kalória bevitelt csak enyhén kell csökkenteni, körülbelül 500 kalóriával. Ez azt jelenti, hogy ha egy átlagos felnőtt napi kalóriaszükséglete 2000 kalória, akkor napi 1500 kalóriára kell csökkenteni az étkezések során bevitt kalóriák számát. Ennek eredményeként a testsúly körülbelül 0,5-1 kg-mal csökkenhet hetente. Ez a fajta fogyás egészséges és fenntartható, ellentétben a drasztikus diétákkal vagy koplalással, amelyek a testsúly drasztikus változását eredményezik.

Az egészséges fogyás másik fontos eleme a rendszeres testmozgás. 

A kutatások kimutatták, hogy a mozgás segít az anyagcsere javításában és az izomtömeg növelésében, amelyek segíthetnek a zsírvesztésben. Az Amerikai Sportorvosi Társaság ajánlása szerint a felnőtteknek hetente legalább 150 percet kellene aerob edzést végezniük, vagy legalább heti három alkalommal végezniük intenzív edzést. Az edzés mellett a napi mozgás is fontos, például a sétálás vagy a lépcsőzés.

Az egészséges fogyás további kulcsa az, hogy egészséges táplálkozási szokásokat alakítsunk ki, és rendszeresen fogyasszunk egészséges ételeket, mint például a zöldségek, gyümölcsök, sovány fehérjeforrások és teljes kiőrlésű gabonafélék. 

A táplálkozástudósok szerint a Mediterrán étrend a leginkább ajánlott a fogyás és az egészséges életmód szempontjából. Ennek az étrendnek a középpontjában a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék, halak, csirkehús, olívaolaj és magvak állnak, amelyek segíthetnek a súlycsökkentésben és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében.

A fentiek alapján látható, hogy az egészséges fogyás titka az egészséges életmód kialakítása, amely tartalmazza az egészséges táplálkozást és a rendszeres testmozgást. Az egészséges fogyás nem drasztikus diétákkal vagy koplalással érhető el, hanem azzal, hogy egészséges életmódot alakítunk ki, és hosszú távon fenntartjuk azt.

Katona Zoltán
Életmód Tanácsadó

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (31 szavazat, átlag: 4,94 az 5-ből)
Loading...

Források:

1.) Thomas, D. M., Bouchard, C., Church, T., Slentz, C., Kraus, W. E., Redman, L. M., … & Martin, C. K. (2012). Why do individuals not lose more weight from an exercise intervention at a defined dose? An energy balance analysis. Obesity Reviews, 13(10), 835-847.

2.) Pate, R. R., Pratt, M., Blair, S. N., Haskell, W. L., Macera, C. A., Bouchard, C., … & Wilmore, J. H. (1995). Physical activity and public health: a recommendation from the Centers for Disease Control and Prevention and the American College of Sports Medicine. Jama, 273(5), 402-407.

3.) Estruch, R., Ros, E., Salas-Salvadó, J., Covas, M. I., Corella, D., Arós, F., … & Fiol, M. (2013). Primary prevention of cardiovascular disease with a Mediterranean diet. New England Journal of Medicine, 368(14), 1279-1290.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments