ZSH Kukta: Bolognai rakott tészta

Legutóbbi két receptünk hatalmas sikert aratott , aminek nagyon örülök!

Éppen ezért most már teljes bizonyosággal mondhatom, hogy rendszeresen fogok nektek hozni olyan tápláló, ámde diétás fogásokat, amiket aztán ti is bátran fogyaszthattok.

Ma ismét egy szuper tészta receptet hoztam nektek – ígérem lesz más is – de mivel a tészta számotokra a legnagyobb mumus, ezért úgy gondoltam, hogy mutatok pár olyan receptet, aminek a tészta az alapja, hogy tudhassátok igenis fogyaszthatjátok csak éppen nem mindegy, hogy milyen formában.

Mivel a bolognai egy olyan étel, ami kvázi mindenki kedvence úgy gondoltam, hogy ma megmutatom neked miként fogyaszthatod diétás kivitelben. Felkészültél? Akkor vágjunk bele!

Hozzávalók 6 személyre

  • 320 g teljes kiőrlésű liszt (ez lehet gluténmentes is, amennyiben érzékeny vagy rá)

Hozzávalók a szószhoz

  • 100-120 g vöröslencse
  • 500 g csiperke gomba
  • 500 g paradicsompüré
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl vörösbor (hidd el mesés ízt varázsol az ételnek)
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 1-2 kiskanál oregánó
  • 1 kiskanál bazsalikom
  • csipetnyi stevia vagy xilit
  • csipetnyi bors
  • light parmezán sajt

Elkészítés

Először aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymagerezdeket, illetve szeleteld fel a gombát. Ezután öblítsd át a vöröslencsét és áztasd be.

Ha ezzel megvagy, akkor egy nagyobb serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, dobd rá a fokhagymát és a hagymát majd kevergesd néhány percig, egészen addig, míg üvegesre nem pirul. Ezután adhatod hozzá a balzsamecetet, ha pedig már enyhén karamellizálódott, akkor jöhetnek a gomba kockák.

Egy ideig kevergesd a serpenyőben lévő alapanyagokat, egészen addig, míg a gomba leve el nem fő, majd pedig több részletben kezd el felönteni a vörösborral. Fontos, hogy a levet mindig hagyd elfőni. Ezután már a serpenyőbe teheted a vöröslencsét és a paradicsompürét is.

Ezt engedd fel egy fél pohár vízzel, majd tedd bele az oregánót, a bazsalikomot, a sót, a borsot és az édesítőt is és alaposan keverd össze az hozzávalókat. Forrald fel az egészet, majd fedő alatt hagyd főni 20-25 percig.

Mindeközben a sütőt melegítsd elő 200 fokra, ezalatt pedig főzd meg a tésztát, lehetőség szerint a csomagoláson található utasítások alapján. Amikor a szósz elkészült, a tészta pedig megfőtt, keverd őket össze és tedd tűzálló tálba és már mehet is a sütőbe kb 15 percre.

Mielőtt betennéd sülni a tetejét szórd meg light parmezán sajttal, hiszen ez a tészta tetejére pirulva extra ízélményt biztosít majd a számodra. Az étel a 15 perc leteltével már tálalásra kész.

Egy adag szénhidrát tartalma: 55 g

Tetszett a recept? Akkor tartsd a ZSH kuktával legközelebb is! Sőt, kommentben akár azt is megírhatod nekünk, hogy milyen diétás recepteket készítenél el szívesen?!


Üdvözlettel, Katona Zoltán
személyi edző és táplálkozási szakértő

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (80 szavazat, átlag: 4,68 az 5-ből)
Loading...

Repcetgyüjteményünkből ide kattintva vehetsz ötleteket! >>>

Subscribe
Visszajelzés
guest
2 Hozzászólások
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments