Amikor a fogyásról beszélünk, akkor a legtöbbünk fejében az a kép él, hogy akkor most szépen neki állunk edzeni meg jól enni és akkor tutira leolvadnak majd a felesleges kilók.

Pedig a helyzet az, hogy első körben eleve azt kellene megvizsgálni, hogy mégis miért szaladtak fel ránk az extrák.
 
Ennek nyilván számos oka lehet: betegséghez köthető, hormonális eredetű és a többi, ám a tapasztalatom azt mutatja, hogy sok esetben semmilyen egészségügyi tényező nem áll a háttérben, csupán lelki bajok okozzák a gondot, illetőleg a nem megfelelő körülmények.

Az ügyfeleimmel való beszélgetések során kiderült, hogy sokan a munkahelyükön szedték fel a plusz kilókat, ám nem egészen értették a dolog miértjét. Majd persze ezek miatt a kilók miatt rosszul érezték magukat, állandóan stresszeltek, így újabb és újabb kilókkal gyarapodtak.

Persze most nyilván felmerül benned a kérdés, hogy a munkahely és a hízás milyen összefüggésben áll egymással, de ne aggódj menten megválaszolom ezt neked.
 

A munkahely és a hízás

Ha Te is mondjuk irodában dolgozol akkor a következő tézis egészen biztosan ismerős lehet majd neked: ülsz az íróasztalnál, telnek múlnak a percek, Te pedig folyamatosan az órádat nézeget, hogy mikor jön el végre az ebéd idő. Ám ilyenkor sem adod meg a dolog módját: kapkodva bedobsz pár falatot az asztalodnál ülve, közben talán néhány e-mailt is megválaszolsz. Ugye ismerős?
 

Íróasztal, tv, autóvezetés…

Ezekben a „szituációkban„ általában az a kiindulási alap, hogy időt spórolsz, így nagy eséllyel hamarabb is végzel majd a munkával, tennivalóvá, esetleg összekötöd a kellemest a hasznossal.

Ezzel szemben az igazság az, hogy ez nagy valószínűséggel nem fog megtörténni, ráadásul az alakod is bánja a hibás döntésed. Ha ugyanis ebéd közben is dolgozol, tévét nézzél, vagy esetleg vezetsz akkor egészen biztosan nem tudsz ráhangolódni a táplálkozásra.

Ha pedig nem hagysz magadnak elegendő időt a tápanyagok megízlelésére, akkor egyrészt különböző emésztőrendszeri panaszaid alakulhatnak ki, másrészt pedig sokkal hamarabb újra éhes leszel.

Ekkor jönnek képben a nasik és az egyéb egészségtelen falatok, majd a lelkifurdalás, a szégyenérzet, a plusz kilók és ez nem más mint egy végtelen körforgás, egyfajta 22-es csapdája, amiből lássuk be baromi nehéz szabadulni.
 

Manapság ezért könnyű elhízni

Sajnos vannak kifejezetten „veszélyes” munkakörök, már ami a hízást illeti. Ilyenek nyilván az irodai feladatkörök, ahol gyakorlatilag napi 8 órát biztosan mozgás nélkül végig ülsz, vagy a területi képviselők akik ügyféltől, ügyfélig járnak és autóban töltik az egész napjukat ülve. Ide sorolhatnám a hivatásos sofőröket, mozdonyvezetőket vagy bármilyen folyamatosan ülő munkát végző munkahelyeket.

Ha ilyenkor még azt a kevés mozgást is megvonod magadtól, hogy például elsétálj az „ebédlőig”, akkor pedig borítékolható a hízás. Persze ilyenkor kezdünk el a legtöbben mentegetőzni, hogy de hát nekem ilyen az alakotom, nincs időm edzeni és a többi bullshit, majd a végén azért csak letolunk egy-egy kocka csokit.
 

Ki lehet törni!

Szándékosan nem kérdésként tettem ezt fel, mert szeretném, ha tudnád, hogy ebből a végtelen körforgásból igenis ki lehet törni, mert ez igazából nem is végtelen, csupán arról van szó, hogy meg kell emberelned magad és azt mondani, hogy ennyi és nem tovább.

Persze ez nyilván akaraterő kérdése és nagyon durva önkontrollra lesz szükséged, de hidd el, hogy sikerülhet. Elsőként például, amikor a munkahelyeden ebédelsz, akkor tényleg csak egyél. Ne olvass e-mailt, ne telefonozz, ne nézz sorozatot! Az evésre, az ízekre, a textúrákra koncentrálj!

Másrészt mozogj! Érdemes lehet heti két-három edzést is beiktatnod, de fontos, hogy munka közben is mozgasd át a végtagjaidat, mert sehogy sem egészséges egész nap ugyanabban a pózban ülni.
 

Ne csapd be magad!

Tudom, hogy egy darabig könnyű lehet ámítani magunkat, ám hidd el, hogy hosszútávon sokkal kifizetődőbb, ha végre kezedbe veszed az irányítást. Nem foglak becsapni, nem lesz könnyű, de hosszútávon ez a döntés csakis a Te érdekeidet szolgálja majd. Ha szereted és tiszteled a tested annyira, hogy ezt megtedd érte, akkor kvázi legyőzhetetlen leszel!
 

Kifogás kifogás hátán

Hányszor mondtad már azt, hogy „Majd holnap belevágok”? Elárulom neked, hogy a majd holnap a legtöbb esetben soha a büdös életben nem jön el. Mert a holnap ilyen formán nem létezik. Ez nem más, mint kifogás, egy alibi magadnak, hogy a mai nap felelőssége alól felmentve magad megehess még egy édességet.

Ha igazán komolyan gondolod és mindent bele szeretnél adni, akkor nincs holnap, csakis a ma van minden kínálkozó lehetőségével és alternatívájával együtt. Szóval hajrá! Elég a kifogásokból, vágj bele most, éppen ebben a pillanatban!

Hétfőn érkezem egy őszinte vallomás, melyről eddig senkinek nem beszéltem

Üdvözlettel, Katona Zoltán
személyi edző és táplálkozási szakértő

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (42 szavazat, átlag: 4,64 az 5-ből)
Loading...

Facebook hozzászólások