Nem is hizlal annyira, ha későn eszel! Vagy mégis?

A napi étkezések fontosságáról már rengeteget beszéltünk: elmondtuk, hogy mennyire nagyon lényeges a bőséges, energiában gazdag reggeli beiktatása és azt is kifejtettük már, hogy a lefekvés előtt mennyivel érdemes utoljára enni.

Azonban hiába fejtjük ki részletesen időről-időre, mégis a mai napig számos tévhit kering a köztudatban. Arról például már nem egyszer szót ejtettünk, hogy az este hat után ne együnk csupán legenda, azonban a másik véglet vizsgálata is ugyanolyan fontos.

Azaz érdemes megnéznünk, hogy melyik az az időpont, amikor már tényleg nem szabadna enned. Érdekelnek a részletek? Akkor olvass kérlek tovább!

A nap utolsó étkezése

A nap utolsó étkezése – csak úgy, mint az első – nagyon fontos. Ilyenkor gyakran nem az adaggal, sokkal inkább a rosszul megválasztott időponttal van a probléma.

Arról már többször írtam neked, hogy a nap utolsó étkezése a lefekvés előtt két órával történjen, így ugyanis a szervezeted nem alvásidőben áll neki emészteni, ami rossz álmokat végső soron pedig plusz kilókat eredményezhet.

Ha ugyanis közvetlenül lefekvés előtt állsz neki vacsorázni, azzal teljesen felboríthatod az anyagcsere folyamataidat. Persze most joggal kérdezhetnéd, hogy de honnan tudhatnám mikor is fekszem le.

Nos, ez rutin kérdése, aminek a kialakítása igenis nagyon fontos a kiegyensúlyozott életmód szempontjából. Nyilván nem azt mondom, hogy nem lesznek napok, amikor másként alakul, de a napi rutin kialakítása a fogyókúra alappillére. Ha ezt és az alábbiakat észben tartod, nem kell aggódnod a plusz kilók miatt.

A késői evés így hizlal

 Amit mindenképpen tudnod kell, hogy a hormonháztartásod és az anyagcseréd egészen másként működik a nap egyes szakaszaiban. A tested a napfényes időszakokban dolgozza fel leginkább az ételeket, így ebből adódóan egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi és milyen minőségű tápanyagot viszel be a szervezetedbe.

Különböző kutatások alátámasztják ugyanis, hogy azok az egyének, akik a kalóriák javát napközben fogyasztják el sokkal karcsúbbak, mint azok a társaik, akik e kalóriákat az esti órákban viszik be. De mi lehet ennek az oka?

Az ember az evolúció során alapvetően a nappali táplálkozást részesítette előnyben, ezáltal az emésztőenzimek és a hormonok termelése is ennek alapján állt be. Ha azonban Te késő este állsz neki enni vagy nasizni, akkor az zavart ébreszt az erőben: vagyis rontja az inzulinszintet illetve a vér glükóz tartalmát is negatív irányba befolyásolja.

De akkor mikor egyek és mit?

Ahogy azt már fentebb is említettem az utolsó étkezés és a lefekvés között minimum két óra teljen el. Ez ugyanis segít abban, hogy sokkal pihentetőbbet aludj. Az utolsó étkezés alakalmával pedig nem érdemes degeszre ennek magad: válassz inkább olyan ételeket, amik kellőképpen eltelítenek a lefekvésig. Ez lehet fehérjében gazdag vagy olyan, ami rengeteg rostot tartalmaz.

Hasznosnak vélted a tartalmat? Szeretnéd megtudni, hogy melyek azok a vacsorák, amik laktatnak, de közben egészségesek is? Akkor tarts velem legközelebb is, hiszen hozok neked egy csokorra való diétás vacsorát, amit bátran, bűntudat nélkül fogyaszthatsz és még fogyni is fogsz tőle!

Katona Zoltán
Életmód Tanácsadó

Kérlek Gyere és csatlakozz a ZSH Közösségéhez és kövess minket. Légy naprakész az Egészséges Testi – Lelki – Mentális megoldásokkal az ideális tested, a karcsúbb életed jegyében.

ZSH Közösség Követése és Like a facebook-on itt!

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (196 szavazat, átlag: 4,63 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments