A fogyásod érdekében döntsünk le néhány legendát, ami a fehérjék körül kering!

A fehérje fogyasztás a diéta ideje során rendkívüli fontosságú, azonban sokak fejében még mindig számos tévhit él e létfontosságú tápanyag kapcsán.

Persze sok helyütt rengeteg hasznos információt lehet velük kapcsolatban olvasni, mégis vannak, akik még mindig nem értik a fehérjefogyasztás alapvető lényegét, sőt nem egy, nem kettő legenda is kering, amelyek egyértelműen csak tévhitek mégis tévesen ivódnak be az emlékezetbe.

Mai cikkemben ezeket a legendákat igyekszem leleplezni, azzal a feltett szándékkal, hogy végre a helyére tegyük a dolgokat és tisztába kerüljünk azzal, hogy a fehérje mégis miért olyan fontos a diéta, fogyás és persze az életmódváltás szempontjából. Felkeltettem az érdeklődésed? Akkor olvass tovább!

Tény1: A több fehérje egyenesen arányosan több izmot is jelent?

Persze az igaz, hogy a szervezeted nem lesz képes izomzatot építeni, ha fehérje szegény életmódot folytatsz, azonban ha CSAK fehérjét eszel, akkor nem fogod tudni megtartani a már felépített izomzatot. Hogy miért mondom ezt el?

Azért mert sokan még mindig úgy diétáznak, hogy kiiktatnak egy-egy létfontosságú tápanyagot, sok esetben a szénhidrátot, ezekkel a drasztikus megvonásokkal pedig bár ideig óráig fogyni fognak, hosszútávon mégis felfele ível a mérleg.

Fontos, hogy megtanuld: a fehérje a kiegyensúlyozott táplálkozás elengedhetetlen része, melynek segítségével izmot építhetsz, kizárólagos fogyasztásával azonban képtelen leszel fenntartani a nehezen létrehozott állapotot.

Tény2: Minél több fehérje annál jobb!

Az előzőekre visszakanyarodva ez nyilván nem igaz! A napi mennyiség nagyjából 30-40 gramm, de persze ez függvénye annak is, hogy mennyit mozogsz, hiszen, ha rendszeresen sportolsz értelemszerűen több fehérjére lesz szükséged.

Azonban fontos tudnod, hogy a fehérjefogyasztás tekintetében is létezik egy kvázi lélektani hatás, aminél többet már nem képes feldolgozni a szervezeted. Egy-egy étkezés alkalmával éppen ezért hiába vinnél be 25-30 grammnál többet, a szervezeted szinte biztos, hogy nem fogja tudni hasznosítani.

Éppen ezért érdemes lehet napi szinten megfelelően elosztani a fehérjét és minden étkezés alkalmával bevinni, így ugyanis amellett, hogy energiával telve maradsz, a szervezeted is fel tudja majd dolgozni azt.

Tény3: Edzettél? Akkor jöhet a fehérje!

Ez alapvetően igaz. Viszont, ha te úgy döntesz, hogy az edzés utáni shakkel váltod ki a napi fehérjeadagod, akkor hatalmas hibát követsz el. Hiszen gondolj csak bele: a komoly testépítők és fitnessz királynők nagyjából négy négy és fél óránként visznek be fehérjét, mindezt azért, hogy az izmaik ne kezdjenek el leépülni. Persze neked nagy valószínűséggel nincs szükséged ilyen sűrűn fehérjére, mégis fontos, hogy odafigyelj arra, hogy ne kizárólag a shake legyen az egyedüli fehérjeforrásod a nap során. Az előző etapban arról írtam, hogy a napi étkezések során oszd el a megfelelő mennyiségű fehérjét. Ezt továbbra is tartom. Tehát a shake remek alternatíva, de emellett feltétlenül legyen még fehérjeforrásod a nap folyamán.

Tény4: Fáradtság = kevés fehérje

Azért ez így eléggé sztereotip, hiszen fáradtnak számos dolog miatt érezheted magad. Persze, igen, a fáradtság valóban utalhat fehérjehiányra, de ez csak abban az esetben helytálló, ha a fehérje raktáraid teljes mértékben kiürültek és rendkívül súlyos fehérjehiány lép fel a szervezetedben. Fontos, hogy figyeld a tested különböző jelzéseit, hiszen az rengeteg dologra választ adhat. Ha például a karod vagy a lábad látványosan megvékonyodott, míg a derékbőséged változatlan, akkor nagy eséllyel izmot veszítettél és több fehérjére lesz szükséged, azonban tudnod kell, hogy az alapvető fáradtság csak nagyon ritka esetben köthető össze a fehérje hiánnyal.

Tény5: A fehérjeforrások teljesen egyformák

Ezt úgy, ahogy van, felejtsd el! Bár nagyon sok ételben találhatsz fehérjét, mégis tudnod kell, hogy nem mindegyik fehérje tartalmazza azokat az esszenciális aminosavakat, amikre a testednek elengedhetetlenül szüksége van ahhoz, hogy végső soron képes legyen majd izmot építeni. Az állati eredetű fehérjékben, úgy, mint sovány húsok, halak vagy tejtermékek megtalálhatók ezek az aminosavak, ezzel szemben a növényiekben nem.

+Tény: Minél több fehérjét eszel, annál kevesebbet mutat majd a mérleg

Talán ez a legnagyobb tévhit, ami a fehérjék kapcsán kering a köztudatban. Persze a fehérje növeli a jóllakottság érzést, ezért is fontos, hogy például reggeli során több fehérjét vigyél be, így ugyanis egész délelőttre eltelítődhetsz és kevesebb eséllyel nasizol majd, de ha túlzásba esel még akár hízhatsz is. Hogy mi a titok? Természetesen a már sokat emlegetett arányok. Hiszen, ahogy arról már korábban is beszéltem fontos a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok megfelelő arányát megtalálni, hiszen ez a tartós fogyás egyik nélkülözhetetlen eleme.

Tetszett a cikk? Akkor tarts velem legközelebb is, hiszen újabb és újabb hasznos tartalommal készülök neked.

Katona Zoltán
Életmód Tanácsadó

Kérlek Gyere és csatlakozz a ZSH Közösségéhez és kövess minket. Légy naprakész az Egészséges Testi – Lelki – Mentális megoldásokkal az ideális tested, a karcsúbb életed jegyében.

ZSH Közösség Követése és Like a facebook-on itt!

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (87 szavazat, átlag: 4,84 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
1 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments