5 dolog, amivel garantáltan szabotálod a fogyásod

A nők – és egyébként hozzáteszem a férfiak is – majdnem fele mind azt állítja saját magáról, hogy fogyni szeretne…
…azonban itt jön a nagy
DE…

négy emberből csupán egy próbálja ezt aktívan, munkát és energiát nem sajnálva mindezt el is érni. Hiszen gondolj csak bele: nehezen találunk ma már olyan embert, aki életében legalább egyszer nem próbált már ki valamilyen diétát.

Persze ezek nagy része szélsőséges alapokon nyugszik, aminek nagyon ellene vagyok, hiszen arról már számtalanszor írtam Számodra, hogy valamilyen létfontosságú tápanyag megvonása, akár végzetes következményekkel is járhat.

Amit fontos tudnod: én nem vagyok a fogyókúra ellen, sem pedig mellette.

Ez ugyanis csupán csak egy szó, ha neked úgy könnyebb, megnyugtatóbb, hogy fogyókúrának hívod a törekvéseid, ám legyen, de hidd el nem ezen fog múlni. Azzal ugyanis, hogy valami mellett kardoskodsz – ez esetben a fogyókúra szócska mellett – nem csinálsz egyebet, mint felesleges energiákat ölsz valami olyanba, ami nem más, mint mentális megerősítés.

Nyilvánvalóan erre szükség van, de a helyzet az, hogy jobban jársz, ha befejezed az önigazolást és a tettek mezejére lépsz. Felejtsd el sürgősen a jó és a rossz fogalmát és cselekedj, ugyanis azzal, hogy folyamatosan önmagadat próbálod igazolni, éppen az ellenkezőjét éred el. Így csak szabotálod a diétádat.

Mi történik, ha fogyókúrázol?

Hidd el, nem hiába mondom, hogy ha belevágsz a fogyókúra nem a megfelelő kifejezés. Ez ugyanis, amire te most készülsz az bizony nem más, mint az életmódváltás. A kettő pedig nem egy és ugyanaz, bár ezt már egészen biztosan tudod.

Természetesen ez most nem azt jelenti, hogy én, elítéllek azért, mert az életedben valaha fogyókúráztál, esetleg bevetettél egy-egy csodát ígérő módszert. Ebben semmi elítélendő nincs, de azzal, hogy itt vagy, azt feltételezem, hogy sokkal tudatosabb irányba szeretnél elmozdulni és most már valóban tenni is akarsz a sikerért.

Ahhoz, hogy célt érj, először is vedd sorra, hogy eddig miért fulladtak kudarcba a próbálkozásaid!

Sokan ugyanis beleesnek abba a hibába, hogy irreális célokat tűznek ki maguk elé:

 • pl.: elérhetetlen vágyakat kreálnak (Szupernő leszek, álom alakkal)
 • mindenféle szünet nélkül szeretnék tartani a diétát

Mindezek elkerülése végett összeállítottam neked egy öt pontos listát, melyekkel egészen biztosan SZABOTÁLOD a diétás terveid. Ha a pontok olvasása közben, csak egyszer is magadra ismersz, akkor egészen biztos lehetsz benne, hogy változtatnod kell. Készen állsz arra, hogy szembenézz saját magaddal?

1.) Túl szigorú, betarthatatlan tervek!

Ha például azt találtad ki, hogy naponta két órát fogsz edzeni, heti hét alkalommal, akkor erőteljesen közeledsz ahhoz, hogy a terved az egészséged is veszélyeztetni fogja. Ezt megspékeli például egy olyan irreális elképzelés, hogy havi 10 kg-ot akarsz fogyni, mondjuk 60 kg-ról.

Ezekben az esetekben ugyanis olyan célt állítasz fel magaddal szemben, amiket már csak kőkemény akarattal érhetsz el… másként fogalmazva csak ERŐLTETVE. Persze végig csinálhatod, de készülj fel a következőkre:

 • tönkremehet a szociális életed
 • lelassulhat az anyagcseréd
 • elfáradsz mentálisan és fizikailag is (ez nagyban befolyásolja amúgy a visszahízást)

Mi lehet a megoldás: Kisebb és rövidebb távú célok. Pl: 10 kg-ot fogyok 10-15 hét alatt. Bár hosszabb ideig tart, de közben lesz időd élni és az egészséged sem károsodik majd.

2.) Nem nézel szembe a félelmeiddel!

A vágyaidat már valószínűleg elég jól ismered, tudod, hogy miért csinálod, miért akarsz megszabadulni a plusz kilóktól. De vajon a félelmeiddel is ennyire tisztában vagy? A félelmek ugyanis azok, amiket gyakran elnyomunk magunkban, lehetőség szerint minél mélyebbre… viszont félelmekből nagyon sok lehet. Írok néhányat, amelyek garantáltan keresztbe tesznek neked, ha diétázol:

 • Mi lesz, ha kudarcot vallok?
 • Ciki edzőteremben edzeni…
 • Félek mások véleményétől
 • Túl drága a diétás étrend… nekem erre nem lesz pénzem

Mi lehet a megoldás?

Mindenképpen vedd sorra, hogy milyen félelmek munkálkodnak benned.  A fent felsoroltakból gyakorlatilag egyik sem reális félelem, hiszen gondolj csak bele: mind-mind arra épül, mit gondolnak mások. Erre pedig csak azt tudom mondani: KIT ÉRDEKEL?

3.) Jutalomként tekintesz az ételre

Lehet, hogy ez nem más, mint egy gyerekkorodból magaddal hozott rossz szokás. Talán a szüleid csinálták ezt veled, hogyha jól viselkedsz, kapsz egy csokit. Amikor pedig diétázol, ugyanezt a rendszert építed be a programodba.

Nyilvánvaló, ha néha “csalsz”, az még nem a világ vége, de ha napi szinten jutalmazod magad nasival, akkor effektíve már nem is diétázol.

Mi lehet a megoldás?

Vegyél magadnak virágot, hallgasd meg kedvenc számodat, vegyél egy jó könyvet, ülj be egy mozira, színházba, menj el egy koncertre. A lényeg, hogy ne magát a jutalmazás rendszerét iktasd ki, mert az jó dolog, csupán azt tudatosítsd magadban, hogy nem kell étellel díjaznod a mérföldköveket.

4.) Nem alszod ki magad rendesen

Sokan nem is gondolják, hogy bizony az elhízás és alvás hiány egyenesen arányos egymással. Ha ugyanis fáradt vagy – akár fizikailag, akár mentálisan – akkor szinte száz százalék, hogy valamilyen édesség után nyúlj, ami mellett lássuk be, elég nehezen tudod majd tartani az étrended.

Mi lehet a megoldás?

Térj időben nyugovóra, az alvásidőre fordíts különös figyelmet, ha pedig nehezen alszol el, esténként vess be valamilyen természetes módszert: például a levendula teát, ami garantáltan segít majd az elalvásban.

5.) Túlmisztifikálod az edzésterved!

Azt egészen biztosan Te is tudod, hogy a tested változásaiért 50-70 százalékban az étrend a felelős. Tedd csak fel magadnak a kérdést: hányszor is mondtad azt, hogy most belefér még egy süti, majd holnap többet edzel? Bár időbe telhet, de rá fogsz jönni, hogy ez a módszer bizony nem működik. Ha ugyanis:

 • többet eszel, nem fogsz lefogyni
 • ha többet eszel, és többet edzel: nem fogsz lefogyni

Mi lehet a megoldás?

Fókuszálj az étrendre és az ételeid minőségére is. Az kvázi mindegy, hogy mit sportolsz, csak mozogj, ugyanis azzal segíted az anyagcserédet.

Bízom benne, hogy segített a mai cikkem és legközelebb is velem tartasz, hiszen továbbra is hasznos és gyakorlatban is alkalmazható tanácsokkal készülök Neked!

Katona Zoltán
Életmód Tanácsadó

Kérlek Gyere és csatlakozz a ZSH Közösségéhez és kövess minket. Légy naprakész az Egészséges Testi – Lelki – Mentális megoldásokkal az ideális tested, a karcsúbb életed jegyében.

ZSH Közösség Követése és Like a facebook-on itt!

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (122 szavazat, átlag: 4,80 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments