Zsírt égetnél? Próbáld meg így! 2. rész

Előző cikkemben elkezdtünk beszélgetni a zsírégetésről, illetve arról is szót ejtettünk, hogy miért nem érdemes a divatdiéták csapdájába esni.

(itt megtalálod a cikket)

Ma folytatnám és szeretném neked megmutatni a helyes fogyókúrás étrend ismérveit, illetve arra is igyekszünk választ találni majd, hogy miből is mennyit is érdemes enni a fogyókúra idején.
 

Először is

Nyilván felmerül benned  kérdés, amikor már hetek óta követsz egy étrendet, hogy jól csinálod-e. Ez persze azonnal generálja a következő kérdést, hogy vajon honnan tudod, hogy jól csinálod-e.

Nos, ha nem csökken jelentősen a zsírmentes testtömeg, azaz az izomzat, akkor nagy eséllyel jó úton haladsz. Ha nem alakul ki anyagcsere zavar, akkor is valószínű, hogy rendben halad a diétád. Ha nincsenek egészségügyi panaszaid, úgy mint fáradékonyság, alvászavar, vagy nem alakul ki kínzó, gyötrő éhségérzet, akkor is bizonyos lehetsz benne, hogy az étrend, amit követsz helyes.

Persze ezek csak apróságok, de tudnod kell, hogy a tested mindig jelez. Ha valami nem jó neki, azonnal vészjelzéseket küld, amiből te hamar rájöhetsz, hogy valami nem stimmel. Éppen ezért szorgalmazom mindig annyira az étkezési napló vezetését, ugyanis ez egy nagyszerű képet ad neked arról, hogy miként is érzed magad az egyes étkezéseket követően, ráadásul azt is látod, hogy mit ettél.
 

Mondok egy példát

Ha te mondjuk banánt eszel és utána azonnal puffadsz, akkor nagy eséllyel a banán lesz a dologban a ludas. Ha ezt szépen mindig vezeted a naplódban, akkor látni fogod, hogy hétfőn, kedden és szerdán is puffadtál közvetlenül azután amikor banánt ettél. Míg csütörtökön és pénteken nem voltak ilyen panaszaid, mert akkor az almát választottad.
 

Miből és mennyit?

Ez mindig kardinális kérdés, és rendre elő is kerül. Az egészséges táplálkozás során mindig azt javaslom, hogy a szénhidrátfogyasztás nagyjából a napi kalóriamennyiség 50 százaléka legyen. A teljes szénhidrát megvonást semmiképpen nem ajánlom s hogy miért erről majd egy következő cikkemben bővebben informállak.

Most legyen annyi elég, hogy a szénhidrát üzemanyagként funkcionál a tested számára, így ha teljesen megvonod, akkor lemerül kvázi akksid, mint az autóknak. A fennmaradó hányadok a 15-20 százalékban fehérjét tegyék ki, míg a zsírbevitel legyen nagyjából 23-30 százalékos.

Ha súlyt szeretnél veszteni, akkor ezek az arányok némileg módosulhatnak, ilyenkor 25 százalék jut a zsírokra, 45-50 a szénhidrátokra, míg 25-30 a fehérjékre. A 30 százalékos fehérjebevitel elsőre soknak tűnhet, ám ne feledkezz meg róla, hogy szinte minden élelmiszer tartalmaz fehérjét. Ezért az elfogyasztott gabona fehérjetartalma is beleszámít a napi fehérjebevitelbe.

De persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy minden ember más és más, teljesen egyedi igényekkel, így hogy neked pontosan mennyi energiára van szükséged, mennyi zsírra, szénhidrátra és fehérjére azt kizárólag tapasztalás útján tudod megállapítani.

Nem érdemes éppen ezért egy teljesen előre legyártott mintaétrendet követni, mert lehet, hogy neked nem az, vagy nem abban az arányban lesz megfelelő. Teszteld magad, teszteld, hogy mit kedvel a szervezeted és mit nem, s javaslom, hogy mindezeket vezesd a már fentebb említett étkezési naplóban.
 

Mutatom mik a zsírégető étrend jellemzői

Egyfelől energiaszegény, másfelől szénhidrátszegény, de ez továbbra sem a teljes megvonást jelenti. Fehérjedús, zsírszegény, hozzáadott cukor, illetve alkohol mentes. Rostban és folyadékban változatos és, ami a legfontosabb változatos.
 

Te, hogyan étkezel?

Üdvözlettel,Katona Zoltán
személyi edző és táplálkozási szakértő

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (51 szavazat, átlag: 4,73 az 5-ből)
Loading...

Subscribe
Visszajelzés
guest
1 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments