Vagyunk-e a magunk urai?

“Melyikünk ne állt volna már a tükör előtt feszengve, vagy épp elégedetten figyelve saját testi adottságait, megjelenését?…

…Ki ne nézett volna már végig a villamoson vele szemben ülőn, vagy ne érezte volna magán mások – illetlen, vagy véletlen – tekintetét? Bár a hétköznapok során nem mindig tulajdonítunk neki jelentőséget, úgy tűnik, az életünk nagy része a test és az arról alkotott imázs körül forog. Noha ez nem új jelenség, a terület már a kezdetektől foglalkoztatta az emberiséget; hétköznapi és tudományos diskurzusok elengedhetetlen sarokkövévé vált a téma, amely az idő múlásával egyre inkább lett közösségivé és társadalmivá, távolodva-közeledve az egyéni és személyes meghatározottságoktól.” – írja a népszava egy cikkjében melyre a következő hír jött velem szembe:

Testképtrendek – Pászthy–Schobert Szóbox-vita

2020. október 19-én, hétfőn tartották a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom által szervezett Szóbox-viták második alkalmát Mi az egészséges testkép? címmel. A beszélgetés résztvevői Pászthy Bea orvos, gyermek- és ifjúságpszichiáter és Schobert Norbert aerobikoktató és -tréner, üzletember voltak, a beszélgetést Süveges Gergő moderálta. A téma bennem a következőket indította el, melyek szakirodalom által alátámasztott TÉNYEK:

A testkép

Akkor egészséges a testképed, ha komfortosan érzed magad a testedben, és jól érzed magad úgy, ahogy vagy. Ebben benne van az, mit gondolsz és érzel a megjelenéseddel kapcsolatban, és hogy milyen az önértékelésed. Egy negatív testkép megnövelheti bizonyos lelki eredetű egészségügyi problémák kockázatát, mint például az evési rendellenességek és a depresszió. De nézzük…

Mi a testkép?

A testkép az, amit gondolsz, amikor a tükörbe nézel, amikor az agyaddal alkotsz magadról egy képet. Ebbe az is beletartozik, mit érzel a külsőddel kapcsolatban: mit gondolsz a testedről, magasságodról, testsúlyodról, és hogy érzed magad a bőrödben. A testkép azt is magában foglalja, hogy ezekkel a gondolatokkal és érzésekkel együtt hogyan viselkedsz. Lehet pozitív vagy negatív testképed. A testkép nem mindig a méretektől függ. De akkor…

Miért fontos az egészséges testkép?

A pozitív testképpel rendelkező hölgyek nagy valószínűséggel jó fizikai és lelki egészségnek örvendnek. A testükkel kapcsolatban negatívan gondolkodó és negatív érzéseket tápláló társaik esetében viszont sokkal valószínűbb bizonyos mentális egészségügyi problémák kialakulása, mint például az evési rendellenességek és a depresszió. Kutatók szerint leginkább a nőkre jellemző, hogy depressziójuk oka részben a testükkel való elégedetlenség.

Egy negatív testkép önbizalomhiányhoz vezethet, ami az élet számos területére kihat. Nem akarsz emberek közé menni, vagy állandóan azon aggódsz, mit egyél és mennyit tornázz. Tehetsz lépéseket viszont annak érdekében, hogy egészségesebb testképed legyen.

Igaz, hogy néhány ember különösen hajlamos arra, hogy negatív testképe legyen?

Igen. A lányoknak nagyobb valószínűséggel van negatív testképük, mint a fiúknak. Ez valószínűleg azért van, mert az manapság sok hölgy úgy érzi, hogy szigorú és irreális társadalmi és kulturális szépségideáloknak kell megfelelnie, és ez negatív testképhez vezethet.

A fehér és a fiatal nőkre inkább jellemző, hogy negatív testképük van, mint afro-amerikai vagy spanyol társaikra. Bár a nőideál időről időre változik, és nehéz helyesen meghatározni ezeket a tényezőket különböző háttérrel rendelkező hölgyek körében. A diétázó, vagy negatív testképpel rendelkező szülők gyermekei nagyobb valószínűséggel alakítanak ki magukban is egészségtelen gondolatokat a testükkel kapcsolatban.

Miért olyan fontos a nőknek a testkép?

A lányok és felnőtt nők születésük első pillanatától kezdve a gyermekkorukon keresztül felnőttkorukig különböző üzenetekkel vannak bombázva azzal kapcsolatban, hogy néznek ki.

A fiatal és tinédzser lányokat nagy valószínűséggel többet dicsérik a kinézetük, mint a gondolataik vagy tetteik miatt. A média középpontjában a vékony, csinos és fiatal hölgyek állnak. Ezeknek a nőknek a kinézetét gyakran számítógépes technikával szerkesztik meg. Mindezek azt eredményezik, hogy a lányok és fiatal nők gyakran olyan szépség- és testideált akarnak elérni, ami nem is létezik a való világban.

Mitől lesz valakinek negatív testképe?

Az alábbi múltbeli események és körülmények okozhatnak negatív testképet:

  • Gyermekként csúfoltak vagy zaklattak a kinézeted miatt
  • Csúnyának, túl kövérnek vagy túl soványnak tartottak, vagy mást kritizáltak rajtad
  • Olyan képeket, üzeneteket közvetített számodra a média (beleértve a közösségi médiát is), ami rossz érzéseket keltett benned a külsőddel kapcsolatban
  • Sovány, túlsúlyos vagy elhízott vagy
  • Ritka esetben előfordul, hogy az emberek teljesen torz képet mutató szemüvegen keresztül látják a testüket.

  Ez egy testdiszmorf rendellenességnek nevezett mentális egészségügyi állapot, ami komoly betegség. Az ebben szenvedő kisebb vagy képzeletbeli testi hibák miatt aggódik.

  Hogyan hat a túlsúly vagy az elhízás a testképre?

  Az elhízott nők nagyobb valószínűséggel rendelkeznek negatív testképpel, viszont nem minden elhízott vagy túlsúlyos nő elégedetlen a testével. Egy egészséges testsúlyú hölgynek is lehet negatív testképe, bár az elhízás még súlyosabb negatív testképet generál.

  Nemcsak a testsúly határozza meg egy személy testképét, hanem az önbizalom, múltbeli események, mindennapi szokások és a test alapvető formája is alakítják azt. A testsúly fontos eleme a testképnek, de nem az egyetlen eleme.

  Hogyan hat a soványság a testképre?

  Azok a nők is rendelkezhetnek negatív testképpel, akik soványak valamilyen egészségügyi probléma miatt, mint pl. étkezési rendellenesség, daganatos megbetegedés, Crohn betegség. Náluk ez az állapotukból adódik. Azoknak a nőknek is lehet negatív testképük, akiknek nincs semmilyen egészségügyi problémájuk, ha társaik negatív jelzőkkel illetik a testsúlyukat, vagy egyéb ilyen jellegű megnyilvánulásuk van.

  Hogy legyen egészséges testképem?

  Kutatások szerint a túlsúlyos vagy elhízott emberek testképe javulhat, ha részt vesznek valamilyen testsúlycsökkentő programban, még akkor is, ha nem fogynak annyit, amennyit szeretnének. Fontos, hogy a fogyókúrás program az egészséges étkezésre és fizikai aktivitásra fókuszáljon.

  Ha sovány vagy, és negatív testképed van, keress fel –engem itt– annak érdekében, hogy egészségesen szedj fel néhány kilót, és kezeljék egészségügyi problémáidat, ha vannak. Ha egészségesen étkezel, és eleget mozogsz, a testsúlyod kevesebbet nyom majd a latba a testképedben.

  Minél többször gondolsz pozitívan magadra, és kevesebb negatív gondolat kering benned a testeddel kapcsolatban, annál jobban fogod látni, ki is vagy, és hogy nézel ki valójában. Nagyon kevesen vannak, akik 100 %-ban pozitívan gondolkodnak a testükről mindenféle szempontból, ez segíthet neked is abban, hogy arra koncentrálj, amit igenis szeretsz magadon.

  A legtöbb ember ahogy idősödik, korosodik, egyre inkább azt gondolja, hogy a kinézet csak egy része annak, aki vagy. Ha azon dolgozol, hogy elfogadd ahogy kinézel, sokkal jobb, mint állandóan azon munkálkodni, hogy megváltoztasd a külsőd.

  Hogyan segítsem a gyermekeimet abban, hogy egészséges testképük legyen?

  A saját testképed hatással van arra, hogyan látják gyermekeid saját magukat. Tanulmányok kimutatták, hogy azok a lányok, akik édesanyja fogyókúrázik, kétszer annyi eséllyel foglalkoznak a fogyókúra gondolatával mint a többiek. Ha azért szeretnél fogyni, hogy egészségesebb legyél, nagyon figyelj oda, ezt hogy kommunikálod a gyerekek felé.

  Úgy magyarázd el ezt nekik hogy te most egészséges ételeket eszel, ahelyett, hogy fogyókúráról beszélnél. A család főzzön együtt egészséges ételeket, egészséges ételeket rendeljetek az éttermekből, és többet mozogjatok együtt. Tanítsd meg a gyermekeidnek hogyan étkezzenek okosan, és segíts nekik abban, hogy egészséges étkezési és mozgási szokásokat alakítsanak ki maguknak.

  Így tudsz segíteni a gyermekeidnek abban, hogy egészséges tesképük legyen:

  – Biztosítsd a gyermekeidet arról, hogy a gyarapodás, növekedés a fejlődés természetes velejárója, különösen pubertás korban
  – Ne tegyél negatív megjegyzéseket senkinek az elfogyasztott ételére, senki súlyára, méreteire és kinézetére
  – Engedd meg gyermekeidnek, hogy azt egyenek, amit szeretnének amellett, hogy biztosítod számukra az egészséges és tápláló ételek, rágcsálnivalók elérhetőségét.
  – Dícsérd a gyerekeket elsősorban a tehetségük, teljesítményük, személyes értékeik miatt, ne a kinézetüket értékeld.
  – Korlátozd a kütyüzést, tévézést. Azok a gyerekek, akik sok showműsort és filmet néznek a tévében amellett, hogy kevesebbet mozognak, irreális nőideálokkal szembesülnek. Beszélj a gyerekekkel a médiában látottakról.
  – Ösztönözd az iskolát arra, hogy dolgozzon ki valamilyen eljárást egymás zaklatásának, csúfolásának visszaszorítására.
  – Gyakran beszélgess a gyermekeiddel, és biztosítsd őket arról, hogy mindig mellettük állsz, és meghallgatod őket.

  Káros szokásokat alakíthatsz ki a gyermekeidben, ha:

  – Gyakran panaszkodsz a súlyodról, testalkatodról
  – Gyakran próbálsz ki új “csodadiétákat”
  – Ha azt mondod a gyermekeidnek, hogy sokkal csinosabbak lesznek, ha fogynak

  Vannak olyan gyerekek, akiket jobban veszélyeztetnek a testkép problémák?

  Igen. Sok tényező válthat ki súlyproblémákat a lányoknál és fiúknál egyaránt, és egészségtelen módon befolyásolhatja az étkezési szokásaikat:

  – Olyan édesanya, aki nagyon aggódik a saját testsúlya miatt
  – Olyan édesanya, aki nagyon aggódik a gyermekei testsúlya és kinézete miatt
  – Természetes súlygyarapodás és testi változások pubertás kor alatt
  – Nyomás arra irányulóan, hogy kellene kinézni
  – Ha a gyermek önbizalomhiánnyal küzd
  – Olyan médiatartalom, ami szerint az ideális női test vékony

  Sok átlagos súlyú tinédzser lány túlsúlyosnak gondolja magát, és elégedetlen a testével. Az extrém súlyproblémák akadályozhatják a szociális, fizikai és érzelmi fejlődést. Az étkezések kihagyása, fogyókúrás tabletták szedése alultápláltsághoz és tanulási nehézségekhez vezethet.

  Néhányuk esetében az extrém fogyókúrák olyan táplálkozási zavarokhoz vezethetnek mint az anorexia vagy a bulimia. Másoknál a nyomás, hogy vékonyak legyenek mértéktelen falási rohamokat okoz – a túlevést pedig hatalmas bűntudat követi. A lányokra jobban jellemző az is hogy olyan egészségtelen módon próbálnak fogyni, mint a dohányzás.

  A plasztikai sebészet jó vagy rossz hatással van az egészséges testképre?

  Attól füg… Legyünk őszinték magunkhoz. Miért fekszel kés alá, mit vársz tőle? Soha sem jó ötlet a szépészeti beavatkozást választani azért, hogy másnak tetszél. Ha a párod ragaszkodik ahhoz, hogy megtedd, az egyfajta visszaélés a helyzetével. Ilyenkor beszélj egy orvossal, családtaggal vagy bárkivel, aki segít újra átgondolni a döntésed.
  A plasztikai műtét során bekövetkezett változások sokszor drámaiak és maradandóak, így a beavatkozás előtt fontos tisztán végiggondolni, hogy fogod utána érezni magad.

  Segítségre van szükséged?

  Holnap INGYENES nyílt napot tarotok és ide kattintva tudsz jelentkezni és időpontot foglalni ingyenes 15 perces tanácsadásra!»»»

   
  Üdvözlettel, Katona Zoltán
  Életmód Tanácsadó
  zoltan@homing.hu

  Értékeld te is a bejegyzést

  1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (20 szavazat, átlag: 5,00 az 5-ből)
  Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments