Miért haragszol a mérlegre? – A túlsúly lelki okai

A legnehezebb mindig az a pár másodperc, mielőtt felállsz a mérlegre. Előtte egy nagyot sóhajtasz, sőt még a levegőt is kifújod önkéntelenül és a hasadat is behúzod. Gondolatban pörögni kezdenek a számok, az elvárás, hogy mennyinek kellene lenni. Mennyi is voltam a múltkor?

Aztán lassan megáll a mutató, vagy a kijelző. Kicsit még billegsz, hátha túlmérted, de nem… Biztos elromlott ez a vacak! – felháborodás, szomorúság, vagy keserű méreg önt el, ami most mind erre a szerencsétlen mérlegre összpontosul a fürdőszoba kövén.

Nem kell mindent lenyelni


Jó, tudom, hogy nem a mérlegre haragszol, hanem saját magadra, csak ezt így könnyebb kimondani. Most az elhízás, a túlsúly lelki okai közül az egyik legfontosabbról a haragról szeretnék pár szót mondani. Mert nem csak akkor haragszol, ha kiabálsz, vagy csapkodsz.

Sőt, az a leggyakoribb, hogy uralkodsz magadon, felveszel egy képzeletbeli álarcot, de belülről közben majdnem szétvet a feszültség, az elégedetlenség. A harag és az elfojtásokból jövő stressz gyakran átveszi az uralmat a mindennapok felett és a feszültséget gyakran evéssel próbálod oldani, valahogy megnyugodni.

Az alábbi történeteket nemrég mesélte nekem egy Homing Terápia során egy negyvenhez közelítő kétgyermekes anyuka. Azt vette észre, hogy egyre hosszabb ideig tartanak az étkezései és így egyre többet és többet evett.

“Úgy éreztem, hogy ennyi nyugalom nekem is jár, amíg pár falatot bekapok. Hát már ennyit sem hagynak nekem? – Munkahelyemen is két ügyfél között muszáj szünetet tartanom és ekkor mindig van nálam valami, amit be tudok kapni. Otthon a gyerekek miatt is főzni kell: mondtam, hogy hagyjatok már békén kicsit, legalább addig amíg anyátok eszik. A férjem most külföldön dolgozik, ritkán látom. Mindenki engem talál meg a problémáival, nekem mond el mindent, nem tudok nemet mondani és ezért utólag sok esetben haragszom magamra.”

Sajnos az étkezés lett az “énideje” ez egyfajta meneküléssé vált a számára. Mindegy, hogy mit, végül is próbált egészségesnek tartott dolgokat is venni, de a mennyiséggel és a gyakorisággal mindig akadtak problémák.

Nem érezte jól magát azért evett, végül az evés után megharagudott magára a falánkság okozta túlsúlya miatt és újra pocsékul érezte magát. Sajnos ez gyakran előfordul. Vajon hol lehet kitörni ebből az ördögi körből?

Amikor haragszunk, az elégedetlenséget jelent, egyfajta “rejtett éhséget”

Valami felborult, valami nincs rendjén, hiányzik, vagy éppen több az elviselhetőnél. A túlsúly nagyon sok esetben csak külső, fizikai tünete, megnyilvánulása annak, hogy a fizikai szervezet és a lelki igények nincsenek harmóniában. Az étvágyadat nem kaja tudná csillapítani. Nehezedre esik kielégíteni tényleges vágyaidat, szükségleteidet, esetleg rugalmasan kezelni a múltbéli problémákat, vagy a jövőtől való bizonytalanságot.

A sikeres fogyás tehát nem cél, hanem tünet!
Tünete annak, hogy jól érzed magad, hogy elég erőd és bátorságod van megtenni mindazt, ami jó neked. A sikeres és tartós fogyás tehát több síkon végbemenő változás, melynek épp az egyik jele, hogy könnyebben mozogsz, több energiád lesz, mérséklődnek egyéb bajaid is.

Ezután a mérlegre állás pillanata sem fog csalódást okozni, hiszen már jól érzed magad és ebből az állapotból nehéz lenne kibillenteni.

A Belső Otthon megtalálása – HOMING a jobb mindennapokértEddig tünetről beszéltem, most pedig a célról fogok. A cél az, hogy jobban és energikusabban élj meg minden egyes napot. Találd meg az a belső bizonyosságot, stabilitást és derűt, amikor az étel öröm és nem teher, vagy pótszer többé. Lesz erőd változtatni azon, amin tudsz, kialakítasz jó szokásokat, vagyis azt teszed, amit kell.

Felismered magadban a rejtett éhség megnyilvánulásait és le is tudod győzni őket..

Lesz erőd és kedved is mozogni, odafigyelni saját magadra (igen TE vagy az első!). Tudatos és jó kapcsolatod lesz az ételekkel, harmonikus viszony a körülötted élő emberekkel és röviden azzal a négybetűs szóval, amit ÉLET -nek hívunk.

Üdvözlettel, Katona Zoltán
Életmód Tanácsadó

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (24 szavazat, átlag: 4,58 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.