Ezeket kerüld el az életmódváltás során!

Amikor arról beszélek, hogy életmódot kellene váltani, akkor sokan valami nagyon bonyolult és kivitelezhetetlen rendszerre gondoltok, valami olyasmire, ami nem illeszthető be a mindennapokba.

Sok levelet kapok tőletek e téma kapcsán, hogy “most mégis hogyan válthatnátok életmódot hisz otthon vagyok és van magamra idő”. Ilyenkor kedvesen igyekszem mindig elmagyarázni, hogy éppen ezért küldöm rendszeresen a leveleket, hogy segítsek magában az elhatározásban, majd pedig a kivitelezésben.

Éppen azért hívjuk életmódnak, mert egy életvitelszerű dologról van szó, ami hamar szokássá alakul, így nem bonyolult napi szinten tartani magad valamihez, ami a rutinod részévé válik. A lényeg, hogy tiszta és ésszerű szabályokat hozz, ne önsanyargató diétákban keresd a megoldást.

Egy jó, élhető életmódot csak akkor tudsz következetesen betartani, ha odafigyelsz néhány kisebb szabályra, aminek mentén elhatározod magad. Most összeszedtem neked néhány gondolatot, amit lehet Te is rosszul csinálsz az életmódváltásod során. Nézzük!
 

Célok nélkül állsz neki!

Ha úgy vágsz bele valami újba, hogy nincsenek céljaid, akkor azzal sem leszel tisztában, hogy gyakorlatilag miért is csinálod. Éppen ezért túl nagy sikerre sem számíthatsz. Ezt már számtalanszor megírtam neked, hogy célok nélkül felesleges bármit is csinálni, mert akkor nem lesz semmi, ami a szemed előtt lebeg az úton. Így fontos, hogy tudatosítsd magadban miért is csinálod.

Konkrét, élhető és persze reális célokat fogalmazz meg: bármit, ami az egészségeddel vagy a külsőddel kapcsolatos és időnként emlékeztesd magad arra, hogy mi is a kitűzött álom, cél, vágy. Motiváció nélkül kevés dolog végződik sikerrel, így az életmódváltásba is hamar belebukhatsz mindenféle cél nélkül.
 

Eszeveszetten számolod a kalóriákat

A kalóriaszámlálás alapvetően nem hülyeség, hiszen ahhoz, hogy súlyt veszíts kevesebb energiát kell bevinned. Ez tiszta sor. Viszont azzal, hogy egész álló nap csakis a kalóriákat számolod az őrületbe fogod kergetni magad szép lassan.

Próbáld meg tudatosan összeválogatni az ételeket, amiket fogyasztasz, mielőbb boltba mennél. Készíts bevásárlólistát, így ugyanis nagy eséllyel nem fog majd más, felesleges élelmiszer a kosaradban landolni. Hasznos lehet ilyen természetes anyagcsere gyorsító termékeket alkalmazni!
 

Nem szeretsz enni?

Nos, nagyon durva, de sokan azzal kerestek meg, hogy azért vagytok képtelenek életmódot váltani, mert számotokra az evés valójában nem okoz örömöt – vagy éppen fordítva -, így mindegy mit esztek és szinte mindent megesztek. Nos, ez nagyon nem jó, mert pont így csúsznak le a már bocsánat, de egészségtelen szarok, úgy mint a gyorskaja, vagy chips vagy csokoládé.

Hiszen, ebben az esetben csak bekapsz valamit futtában, mert tökmindegy, úgysem érdekel, úgysem okoz örömöt (vagy éppen nagyon is nagy örömöt?) okoz az ízek világa. Hidd el, tapasztalatból mondom, hogy mindkét esetben rossz úton jársz! Az egyik legnagyobb tévhit, amivel valaha találkoztam, hogy az életmódváltók egyik fele érzelmileg kötődik az ételekhez, a másik felét pedig annyira nem érdekli, hogy észre se veszi mit és hogyan eszik.

Az ételhez való viszonyodat, hozzáállásodat egy magasabb szintre kell emelni és tudatosítani magadban, hogy amit éppen eszel azt miért is eszed, az elfogyasztott ételnek mi a célja, “küldetése” a Te számodra!
 

Mozogsz, de utálod

Az életmódváltás elengedhetetlen része a rendszeres sport, mozgás, otthoni torna ez elvitathatatlan. De, mi van akkor, ha te mozogsz, de éppen a hátad közepére sem kívánod, mert szívből utálod?

Nos, ilyenkor sokan nyűgként, szükséges rosszként tekintetek a mozgásra, egy idő után pedig fel is adjátok. Fontos, hogy megtaláld azt a mozgásformát, ami számodra örömet okoz, vagyis, ha te tényleg utálsz futni, akkor könyörgöm ne fuss, mert két hét után vagy még előbb is fel fogod adni és fuccsba megy az egész.

Próbálj ki online csoportos edzéseket amilyet itt is találsz. A lényeg, hogy olyat csinálsz, ami boldoggá tesz, hiszen a mozgás is endorfint szabadít fel a testben, csakúgy mint egy szelet csoki.

Neked erről mi a véleményed?

Üdvözlettel, Katona Zoltán
Életmód Tanácsadó

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (28 szavazat, átlag: 4,71 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments