A “TITKOS” 80 – 20-as SZABÁLY

Amikor belevágsz egy új diétába, akkor szinte egészen biztos, hogy rákeresel a neten egy csomó tippre, trükkre, praktikára.

Tapasztalatokat, jótanácsokat olvasol és szinte abban is biztos vagyok, hogy valahol az internet bugyraiban megtalálod a fogyás kvázi titkos képletét: “80 százalék táplálkozás, 20 százalék testmozgás”, azaz a 80-20 szabály!

Ez az a teória, amivel már mind találkoztunk, de talán csak kevesen jártunk utána, hogy mit is jelent mindez valójában. Mai cikkemben megmutatom, hogyan lehet a Te segítségedre a 80/20-as szabály!
 

Az első és legfontosabb kérdés: miért olyan fontos a táplálkozás?

A táplálkozás fontosságáról, különösen a jó táplálkozásról már nagyon sokat beszélgettünk, éppen ezért egyáltalán nem meglepő, ha azt mondom, hogy a fogyás egyik kulcsa valóban az étkezések milyenségében rejlik. A fogyás egyik alappillére egyértelműen az energiaegyensúly.

Ez gyakorlatban nagyjából úgy néz ki, hogy heti fél kilós fogyáshoz nagyjából -3500 kalóriadeficitet kell produkálni (mindez napi 500 Kcal-t jelent). Vagyis: ha a 80-20 szabályt vesszük alapjául ennek az egésznek, akkor az azt jelenti, hogy kb 750 Kcal-t/hét kell elégetni testmozgással és 3000 Kcal-t kell megspórolni alacsony kalóriatartalmú ételek fogyasztásával mint például ez itt. Ez napi szinten 30 perc közepes intenzitású sétát jelent és azt, hogy kb.: 428 Kcal-val kevesebbet kell enni naponta ami kb.: 7 dl tej, vagy kb 1,5 db zsemle. Mindez heti szinten 3750 mínusz Kcal-t jelent.
 

Miért fontos ez?

A diéta során, azért kiemelten fontos odafigyelni a táplálkozásra, mert bár a testmozgással is rengeteg kalóriát lehet égetni, mégis a legtöbben az intenzív edzések után éhesebbek lesznek, így pedig sokan nem hogy csökkentenék, de még növelik is a kalóriabevitelt. Ezzel pedig teljesen taccsra lehet tenni mindent, a törekvések így hamar kudarcba fulladhatnak, hiszen folyamatosan azt fogod tapasztalni, hogy a mérleg nyelve csak nem akar lefele billenni.
 

Vagyis…

Sokkal célravezetőbb, ha diétára helyezed a hangsúlyt, már, ha valóban a fogyás a célod. A testsúlyod ugyanis akár mozgás nélkül is csökkentheted, nyilván így a tested nem lesz kellőképpen tónusos, azonban azt tudnod kell, hogy csak edzéssel, megfelelő diéta nélkül nem fogsz fogyni.
 

De, akkor miért kell mozogni mégis?

Ennek nyilván alapvető egészségügyi részei is vannak, hiszen mozgás nélkül számos betegség kialakulhat, arról pedig nem is beszélve, hogy a mozgás remek kiegészítője, mankója a diétának. A diéta és a mozgás kollaborációja eredményezi azt, hogy nem kell drasztikus megoldásokhoz folyamodnod, a diéta és az edzés gyakorlatilag kéz a kézben jár.

A mozgásformák beiktatása során fontos, hogy kardió és súlyzós edzéseket is végezz, hiszen a testnek így van lehetősége formálódni. A mozgásról tudni kell, hogy segít a zsírt energiaként hasznosítani, a legtöbb kalóriát pedig az izomszövet égeti el.

Amiről jó, ha tudsz, hogy a test néha nekiáll kvázi hadakozni és úgy dönt nem fogy tovább, ha megvonjuk tőle a kalóriákat. Ilyenkor áll be az ún. stagnálás, amit már egészen biztosan te is tapasztaltál. Az anyagcsere ilyenkor egy kis időre lelassul, ám ezt könnyedén felpörgethetjük például egy jó kis súlyzós edzéssel.
 

Most akkor melyik a fontosabb?

Erre nem lehet egyöntetű választ adni, igazából azt tudom mondani, hogy nincs egyik a másik nélkül. A tartós fogyás eredménye a diéta és az edzés kombinációjának végterméke. Az étkezés nagyon fontos, legalábbis a jó étkezés, de rendkívül lényeges a diéta is, hiszen ez pörgeti fel a tested, alakítja ki a állóképességet, neki köszönhetően javul az immunrendszered ellenállóképessége és végső soron így lendülhetsz újra bombaformába.
 

Én ezt ajánlom

Van egy instant gyorsan elkészíthető ételünk mely többféle ízben kapható és 2020.04.23.08 órától 2020.04.24.-én 24 óráig hatalmas kedvezménnyel lesz elérhető. Ha otthon vagy és szeretnél finomat enni büntetlenül akkor ez az akció neked szól!

Ez a Szuper Étel magas vitamin, rost és fehérjetartalommal rendelkezik mindezek mellett pedig alacsony kalóriával. Cukor és glutén mentes és 1 perc alatt elfogyasztható! Nos ezzel a termékünkkel kapcsolatban itt hétfőn indul egy nyereményjáték ahol 3 szerencsés nyertes 5000 Ft értékű terméket nyer!
A játék 2020.04.20.-án 8 órakor indul és 2020.04.22.-én 12 óráig tart.

A nyerteseket pedig 2020.04.23.-án reggel 8 órakor fogjuk kihirdetni. Téged érdekel a játék?

Üdvözlettel, Katona Zoltán
Életmód Tanácsadó

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (16 szavazat, átlag: 4,69 az 5-ből)
Loading...

Facebook hozzászólások