Így kell étkezned, hogy lefogyjál!

Amikor emberi anyagcseréről beszélünk, az három dolog együttesét hordozza magában az étel anyag- energia- és információáramlás együttesen. Egy-egy étel információkat hordoz. A legtöbb fogyókúra az első kettőről beszél, (mit eszel és az hány kalória) – holott a harmadik, az információ áramlásában van a lényeg.

Hogyan lehet az evés információ?

Ha le akarjuk egyszerűsíteni, akkor az információáramlás arról szól, hogy mit gondolsz, mit érzel abban a napszakban vagy abban a pillanatban (akár az ételről, amit eszel). Milyen a viszonyod az ételhez, amit épp megeszel. Tudod-e valójában, hogy mi az, amit épp a kezedben, vagy a tányérodon van?

A legnagyobb baj, hogy gyorsan eszünk és több dolgot csinálunk közben

Az átlagember gyorsan bekap valamit, összevissza, rendszertelenül eszik és ami a legnagyobb baj, hogy közben valami mást is csinál, hogy “időt spóroljon” meg. Pedig olyan, mint idő nincs, ezt mesterségesen hoztuk létre, csak a pillanat, a most –ot tudod átélni és megélni. Ha tudatosan figyelnénk, beleélnénk magunkat az adott étkezésbe, akkor nagyon sok kilótól szabadulnánk meg önsanyargatás, szenvedés és koplalás nélkül.

Szoktál híreket olvasni, chatelni, tévézni, zenét hallgatni miközben eszel?

Ezek mindegyike nagyon rossz szokás, ha evés alatt teszed. Ideális lenne, ha az ételre, az itt és most jelenlétedre tudnál figyelni, amikor eszel. Vagy beszélgetni másokkal – hiszen az étkezés lehet társas esemény is. Magában már az hizlaló ha az asztalnál pl.: a mobilodba mélyedsz, vagy az utcán menet közben futtában bekapsz valamit.

Az étkezési kultúra és a tudatosság lenne az alapja mindennek.

Te, hogyan étkezel? Ez egyfajta táplálkozási kultúrát jelent, amelyet az ember felépít magának és azonosulni tud vele. Nem piszmogást jelent, hanem egyfajta tudatosságot magunk felé. De még ennél is többről van szó.

Összefüggés van az elhízás és aközött, hogy ránézünk egy ételre és amilyen érzéseket társítunk mellé.

Az ennivalókat felruházzuk különböző tulajdonságokkal – sajátságos viszonyunk van velük.

Az embernek van egy testsúlyszabályozó rendszere, ami az információáramlás hatására vagy raktároz, vagy felhasznál, vagy egy egyensúlyban van. Ha egy süteményről azt gondolod, hogy attól meg fogsz hízni, akkor nagy valószínűséggel ez így is lesz. Ha viszont azt mondod, hogy azért van rá szükséged, mert délután egy erőteljesebb edzésed lesz, és el fogod égetni, akkor az teljesen más eset.

De ez nem azt jelenti, hogy este megeszel egyszerre 10 süteményt és azt mondod rá, hogy nekem erre szükségem van, mert keményen dolgoztam egész nap. Reálisan kell látni a dolgokat, ez természetesen nem így működik. Hogy milyen információkat is tartalmaz az étel számodra, az egy összetett és mindenki számára egyedi dolog. A világ nem fekete és fehér: nincs olyan, hogy hizlaló étel, meg nem hizlaló étel.

Az elhízásnak mindig lelki és mentális okai vannak

Rettentően fontos, hogy milyen gondolatok és érzések kavarognak benned egész nap (még alvás közben is). Azonban a legfontosabb azok az érzések és gondolatok melyek étkezés előtt, alatt és utána benned vannak. Ezek határozzák meg információ szinten, hogy a táplálkozási kultúrád milyen lesz. Itt dől el, hogy ki is irányítja gondolataidat és az érzéseidet az ételekkel és természetesen minden mással kapcsolatosan is.

Az étellel való viszonyod a világgal való viszonyod tükrözi kicsiben

Azok a mondatok és szavak, melyeket a környezetedből hallasz, melyek benned vannak, mint egy belső program, mind hatással vannak rád.  Ezek lehetnek otthonról hozott szülői minták, figyelmeztetések, szokások, hiedelmek, meggyőződések, de akár egyéb társas kapcsolatokban, párkapcsolatban, helyzetekben elhangzott – vagy általad elhangzani vélt gondolatok. Ezek mind hatással vannak rád, információként azaz gondolatként és érzésként, érzetként benned vannak. Mindezek pedig befolyásolják a döntéseket is, mit eszel, hogyan eszel és mennyit, mindezektől fogysz, vagy éppen hízol, esetleg stagnálsz. Vajon hogy lehetnek rád hatással ezek a gondolatok és milyen, a fogyásodat akadályozó játszmákban veszel rész általuk?

Hamarosan megtudod. Ha azonnal tudni akarod akkor klikk ide! →

Katona Zoltán
Életmód Tanácsadó

Kérlek Gyere és csatlakozz a ZSH Közösségéhez és kövess minket. Légy naprakész az Egészséges Testi – Lelki – Mentális megoldásokkal az ideális tested, a karcsúbb életed jegyében.

ZSH Közösség Követése és Like a facebook-on itt!

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (30 szavazat, átlag: 4,63 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments