2022-ben az egészséges jóllét egy ideális testben a tét!

Nem mindig jó kedvedben eszel – ez te is érzed és sokan tudatában vannak annak, hogy valami nem jó, mégsem képesek másképp tenni. A gyomor- és hangulatzavarok szorosan összefüggenek. Hogyan játszhat a bélrendszer az elmével, az érzésekkel, avagy amit eszel, és ahogyan eszed, az lehet egyszerre élvezet és művészet, de akár az egészséget aláásó szokásrendszer is.

Mi a különbség az “Azért élek, hogy egyek” és az “Azért egyek, hogy éljek” között?

Bár majdnem ugyanazokat a szavakat használjuk a két mondatban, azonban merőben más jelentenek.

Azok, akik az „Azért élek, hogy egyek” jelszóval élnek, az ételt többnek tekintik az életükben, mint a működésükhöz szükséges üzemanyagot. Az evés, az étel jelentheti a kényelmet, a családot, a barátokat, a boldogságot, a kötődést vagy a stresszoldást. Amikor az étel kiterjedtebb jelentést kap, mint puszta tápanyagfelvétel, egyfajta jutalommá válik – az az élet szinte minden területén problémákhoz vezethet.

A szorongás éhessé tesz

Miért nem eszik mindenki egészségesen, ha tudja, mit kellene tenni? – A változástól való félelem jelentősen befolyásolhatja azokat, akik az „Azért élek, hogy egyek” mottó szerint élik az életüket, különösen abban az esetben, amikor érzelmi, nyugtató, pótló evésről van szó.  Számukra minden falat több, mint pusztán étel. Ha ismerős neked a “megérdemlem…nekem legalább ennyi jár…” kezdetű mondat, akkor már közelítünk a probléma okához.

Kontroll nélküli kajálás

Az étel minőségét elhanyagoló életmód, a menet közben bekapott ebédek, nasik, a késői “mindjárt éhenhalok” vacsorák azt mutatják, hogy minden mást fontosabbnak tartasz saját magadnál. A mértékletesség az élet minden területén fontos. Rendben van, ha evés közben élvezed az ételt, de az egészséges táplálkozás nagyon fontos nemcsak a te, hanem a körülötted lévők egészsége szempontjából is.

Nincs időd enni?

A kulcs az egyensúly megtalálása, amely lehetővé teszi számodra, hogy élvezd az ételt, miközben figyelsz a természetes éhségjelzéseidre. Kell ez még nekem? – ha nem vagy biztos azonnal, akkor valószínűleg nem.

Tápláló, egészséges ételeket kell választanod, amikor csak tudsz, mert úgyis lesznek az életedben olyan különleges alkalmak, amikor nem az egészséget tartod szem előtt, hanem inkább kényezteted magad vagy meg akarsz felelni mondjuk a háziak vendégszeretetének. Ez a szemlélet nem a korlátozásról szól, hanem az egyensúlyról. Egy minimális csalás belefér, ha egyébként betartod a játékszabályokat.

Az ételnek eszköznek kell lennie a cél eléréséhez, nem pedig a végső és legfontosabb célkitűzés. Ezt a régiek úgy fogalmazták meg, hogy nem azért élsz, hogy egyél, hanem azért eszel, hogy élj.

  • Az ételnek támogatnia kell boldogságodat és jólétedet, sohasem kell bűntudatot gerjesztenie.
  • Az ételnek kellemesebbé és elégedettebbé kell tennie az életed, nem pedig fordítva.
  • Az ételnek energiát kell adnia nem pedig csökkenteni az energiád és nehezíteni az összpontosítást.
  • Hogy mit és hogyan eszel (vagy nem eszel) az lehet egyfajta önkifejezés, de csak részben.

Számos oka van annak, hogy a legtöbben hasra híznak

A stressz gyakran vezet a helytelen táplálkozáshoz és a mozgás mellőzéséhez. Ha mindig meg kell felelni valakinek kimondva, vagy kimondatlanul – azzal valahogy lenyeled magadban a feszültséget is, ami leginkább a hasadon fog látszani. 

Sok igazság van a „stresszevés” kifejezés mögött.

A stressz, az általa felszabadított hormonok és a magas zsírtartalmú, cukros, „kényelmes ételek” hatásai a túlevés felé terel.  Ez garantálta régen a túlélést.

A stressznek 2 fázisa van:

Rövid távon a stressz csökkentheti az étvágyat. Az idegrendszer üzeneteket küld a mellékveséknek, hogy kiszivattyúzza az adrenalint. Az epinefrin segít beindítani a szervezet „küzdj vagy menekülj” reakcióját, egy felpörgetett fiziológiai állapotot, amely átmenetileg felfüggeszti az étkezési ingert. “annyi ideg van bennem, hogy egy falatot se tudok enni…”

De ha a stressz tartósan fennáll, az már egy másik történet. A mellékvesék egy másik hormont, a kortizolt szabadítanak fel. A kortizol növeli az étvágyat, és általánosságban is fokozhatja a motivációt, beleértve az erősödő éhségérzetet. Okozhat rossz alvást, kimerültséget – az éjszakai nassolások, hűtőből evések mögött is a napi izgalmak, feszültségek feldolgozhatatlansága áll.

Az evéssel egyfajta stresszcsökkentést próbálsz elérni.

Ha egy stresszes epizód véget ér, a kortizolszintnek csökkennie kell, de ha a stressz tartósan fennáll, akkor ezt valamiféleképpen csökkenteni kell. Mert ez rossz, elviselhetetlen, kényelmetlen.  Ekkor jön képbe az étel, a nassolás, vagyis a stressz az elhízás egyik fő oka.

Tudom, hogy ez nem könnyű, de addig soha nem fogsz tartósan lefogyni, míg nem emészted meg rendesen a napodat, a saját viszonyulásod az életedhez. De ez már egy másik történet lesz. Az eredményes életmódváltás, az egészséges és ideális test elérése 2022-ben ezen fog múlni! →

Katona Zoltán
Életmód Tanácsadó

Kérlek Gyere és csatlakozz a ZSH Közösségéhez és kövess minket. Légy naprakész az Egészséges Testi – Lelki – Mentális megoldásokkal az ideális tested, a karcsúbb életed jegyében.

ZSH Közösség Követése és Like a facebook-on itt!

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (19 szavazat, átlag: 4,89 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments