Születésnapi motiváció

Mi motiválhat születésnapodkor arra, hogy lefogyj?

Ahogy egyre tapasztaltabb, egyre többet megélt ember leszel, úgy a fogyáshoz is más lehet a viszonyod. Más motivál egy húszas-harmincas éveiben járó embert, más célok mentén tervezi az életet, aki többet látott.

Önmagában az, hogy telik az idő és „idősödünk”, más szempontok lesznek fontosak, de ezekből épp akkora, – ha nem nagyobb erőt tudsz meríteni ahhoz, hogy változtatni tudj mondjuk az étkezéseden, a szokásaidon azért, hogy lefogyj.

Hogyan lehetsz fittebb és energikusabb?

Egy olyan énképpel, melyben fittebbnek és energikusabbnak látod magad. Építsd fel mentálisan és érzelmileg az új ÉNEDET, aki fittebb és energikusabb. Amíg azt látod, ami nem szeretnél lenni, addig azt nem tudod elhagyni és a változás útjára lépni. Ez a gondolkozásmód egyébként mindenkire, minden életkorra jellemző kellene, hogy legyen.

Adj magadnak „engedélyt”, hogy azt tehesd, amit szeretnél az egészséges, hosszú, minőségi életed érdekében.

„Minél tovább legyen minőségi és hosszú életem.” A legjobb módja ennek – és ezt fiataloknak is szoktam tanácsolni és én magam is ezt teszem – képzeld el, határozd meg meddig is szeretnél élni? Hány éves korodig?

Onnan visszafelé – akár írd is le magadnak – haladj visszafelé a mai napig és vedd végig mit is szeretnél csinálni, mit szeretnél elérni, mire vágysz, mit akarsz elkerülni – milyen állomásai lesznek az életednek és mindehhez neked mit kell majd megtenned. Legyen egy terved magadnak, magadról.

Ez kellő motivációt ad mindenki számára, hiszen te magad mondod el mit akarsz. Ez belső dolog – soha semmi nem lehet ennél erősebb.

Ha ez megvan akkor megspékelheted egy brutálisan őszinte dologgal.

A végső „dopping” a motivációs éned felé a következő: Írd meg a gyászbeszéded. Ha most ebben a pillanatban itt kellene hagynod ezt a földi világot, akkor azt képzeld el, hogy: „Mit mondanának rólad a temetéseden.” – gondold végig.

Mit szeretnél hátrahagyni? Mit szeretnél, hogy ha rád gondolnak a szeretteid, a rokonaid, az ismerőseid mire emlékezzenek? Arra, hogy például állandóan sopánkodott, nem tudta például letenni a cigarettát, örökké csak dolgozott, esetleg arra, hogy állandóan fogyókúrázott és rosszkedvű volt? Vagy arra, hogy példamutatóan egészséges és minőségi életet élt?

Most azonban lehetőséged van egy jobb történet megírására

Lefogyni akkor tudsz, ha le is akarsz fogyni. Ehhez törődni kell magaddal, utána jöhetnek csak mások. A legtöbb embernél ez fordítva van, hajlamos háttérbe szorítani az érdekeit és csak akkor gondolni magára, amikor már se ideje se energiája nem lesz elég.

Addig amíg még az énidődben nincs benne az egészséges életed és a testeddel való „törődés” addig nem tudsz mit mondani magadnak. Úgy gondolom a tested megérdemli, hogy törődj vele és ezzel háláld meg számára, hogy tudsz foglalkozni a gyermekeiddel, a háztartással, a munkáddal, a családoddal, minden mással is ami fontos számodra.

A tested is TE vagy, egy élő dolog nem egy „tárgy” amit csak félretesz az ember, hogy bocsi most nincs időm „rád”. Felelősek vagyunk nem csak a gyermekeink neveltetése iránt, hanem a testünk óvása, gondozása, karbantartásáért is.

A negyvenes évek második felétől még van egy fontos kérdés a hölgyeknél és ez a klimax.

Sokan mondják, hogy a klimax alatt híznak el végképp. Lehetséges, hogy a hormonális szint változás okozhat súlytöbbletet. Azonban, mint korábban írtam, a klimax sem tart örökké és sokan értek el szép fogyási sikereket ezen életszakaszuk alatt is.

Én már azt sikernek tartom, ha valaki ezen hormonális változásokkal teli időszakban tartani tudja a súlyát. A klimax végén pedig szépen vissza lehet fogyni az ideális, egészséges testsúlyra és azt karban lehet tartani.

Sokan épp ezekben az éveikben vesztik el a lelkesedésüket: egy-egy keserű pillanatban nehezükre esik felállni és mozogni, vagy odafigyelni a túlzott étkezésre. Az nem elég, hogy pár kilótól meg akarok szabadulni. “A páromnak így is jó vagyok, mindegy.” “Az én koromban már egy nő, ugye…” – ezek rossz programok, rossz beléd ivódott gondolatok, amiket magadnak mondasz.

Kövéren sokan öregebbnek érzik magukat a valós koruknál.

Hagyod, hogy a körülmények irányítsák a döntéseidet ezáltal a testedet, az életedet, hogy hogyan is érzed magad a bőrödben, vagy inkább a kezedbe veszed az irányítást és te határozod

meg, hogy mitől is leszel boldog és mire is van igazából szükséged, mi iránt vágyódsz?

Saját magadra találj rá és ott lesz közvetlen mellette a motiváció is, hogy miért érdemes megtenned azt a pár dolgot magadért. Az, hogy végül fogyni is fogsz, az kikerül a görcsös akarásból és kellemes “mellékhatássá” válik. Mert a végeredmény, egy egészségesebb és energikusabb élet megér ennyit, igaz?

Üdvözlettel, Katona Zoltán
Életmód Tanácsadó

Téged mi motivál?

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (29 szavazat, átlag: 4,62 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments