Fogyás és klimax: megéri még magaddal is foglalkozni?

Nem titok, hogy fogyni talán csípő és deréktájéki plusz kilóktól a legnehezebb. Azonban azt se szabad elfelejteni, hogy a klimax idején való súlyproblémák még talán ennél is kritikusabb, mivel nehéz időszak ez és nem csak testileg, hanem lelkileg is. Hogy megéri-e foglalkozni magaddal? – azt hiszem erre a kérdésre csak az lehet a válasz, hogy senki nem fogja helyetted megtenni. De nézzük részletesen:

A klimax gyakran eredményezi a csípő és deréktájéki plusz kilók megjelenését

A has és csípőtájéki zsírrétegből egyébként sem egyszerű leadni, fogyás esetén pedig általában itt jelennek meg az első visszahízott kilók. A klimax időszaka alatt bármennyire is odafigyelve étkeznek, vagy rendszeresen mozognak, szinte észrevétlenül felrakódik 4-5, vagy akár ennél több kiló. Egyik olvasóm ezt írta:

„Én már régóta csak vizet iszom, semmiféle cukros, egyéb üdítőt, gyümölcslevet nem. Cukrot nem használok, eritrittel édesítek. Kis adagokat eszem. Normál testalkatú vagyok, mégis egy ideje ez a fránya 4-5kg mindig ott leselkedik rajtam. Rendszeresen mozgok (úszás, gyaloglás, kerékpározás, fitness), 58 éves leszek decemberben. Azt mondják, fejben dől el. De hol? Nem tudok lemondani az édességről, este otthon bekapok egy-két csokit, ostyát, szinte mindennap. Nem tudok ezzel mit kezdeni, nem tudok leszokni róla. Erre keresem a választ még mindig.”

Röviden nagy valószínűséggel az az ok, hogy a klimax felborította a belső testsúlyszabályozó rendszered működését és felhasználó üzemmódból, raktározóra állította.

A stagnáló kilók legjobb ellenszere az, ha nem csak testileg, de lelkileg is odafigyelsz magadra

Sokszor lelki problémák állnak az elhízás mögött. Gondoljunk csak a stressz-evésre. A feszült idegrendszer valami nyugtatót keres és az evés a legegyszerűbb.

Klimax idején megnő a stressz- szinted, annál inkább úgy érezheted; ölni tudnál egy falat csokiért, vagy nasiért.  Az idegi kimerültség kihat a testi és lelki teherbíró képességre. Ebben a korban már elég tapasztalt vagy ahhoz, hogy ne húzd fel magad lényegtelen dolgokon.

Kezdj el törődni és kicsit foglalkozni magaddal!

A megoldás első lépcsőfoka: keress egészséges rágcsálnivalókat

Nem azt mondom tehát, hogy azonnal fejezd be a nassolást, hanem azt, hogy fordítsd azt a szervezeted hasznára! Figyeld meg, mik azok a helyzetek, amikor “kell”. Törj ki a megszokásokból.

Második lépcső: adjunk magunknak elegendő időt az ételek nyugodt elfogyasztására

Az étkezések során engedj magadnak elég időt és figyelmet az ennivaló zavartalan elfogyasztásásra. Soha ne egyél képernyő előtt! Se számítógép, se tévé, sőt még mobil se legyen nálad evés közben. A képernyő elrabolja a kontrollt az életed és az ételeid felett.

Harmadik lépcső: figyeljünk oda arra, hogy miből, mennyi az „elég”

Kezdésnek tehát ne kapkodj, rágj meg jól minden falatot és előtte- utána fogyassz elegendő folyadékot; tiszta ásványvizeket, cukormentes teát. Amennyiben sikerül ezt pár héten át odafigyelve kivitelezni, akkor azt is megtapasztalhatod, hogy mi az az ételmennyiség, amelyre valójában szükséged van. Bármit is mondtak annak idején az óvodában, nem, nem kötelező megenni mindent az utolsó falatig a tányérról.  Sőt.

Az egészségesebb, rostosabb zöldségek beiktatásával, a fehér liszt és cukormentes ételek elhagyásával visszaszerezheted a kontrollt. Az érezhetően több energia pedig szinte automatikusan egyfajta energikusabb jól-léthez vezet, ám nem árt azért erre picit lelkileg is rásegíteni.

Minden nap végezz olyan tevékenységeket, amelyektől jól érzed magad – ez klimax idején kiemelten fontos

Még jobb, ha hetente több alkalommal is olyan elfoglaltságot keresel, amelyek a friss levegőn is végezhetők. Persze azonnal mindenki a sportra gondol, és arra, hogy ő “nem sportos” alkat. Aki érez rá kedvet, ebben a korban is kezdhet valami kevésbé megterhelővel is; gyors sétával, kocogással, pingpongozással vagy akár úszással.

Akár egy kis mozgás elkezdéséről van szó, akár egyéb aktív tevékenységekről egyaránt érvényes a fokozatosság elve: lépésről lépésre érdemes haladni ahhoz, hogy a szervezeted is lépést tudjon tartani veled.

Engedd el a kötelező feladataidat amikor magadra figyelsz

Tévedés, ha úgy véled, a napi kötelező bevásárlás vagy a család karácsonyi ajándékainak felkutatása megfelel a célnak. Ebben az esetben ugyanis nem köthető össze a „kellemes a hasznossal”, az elvégzendő kötelező feladat ugyanis soha nem kapcsol, ki hanem fenntartja a stresszt.

Adj magadnak megfelelő mennyiségű minőségi ételt és elég minőségi időt! Annyi időt adtál már másoknak az életedből, a családodnak, a munkádnak: most végre rajtad a sor! Hidd el, tested-lelked meghálálja azt, ha jól bánsz magaddal.

Üdvözlettel, Katona Zoltán
Életmód Tanácsadó

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (125 szavazat, átlag: 4,60 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments