Ezzel az otthoni edzőgéppel lehet a legjobban fogyni?

A fogyáshoz a megfelelő táplálkozás mellett rendszeres mozgás is kell. Több kalóriát kell elégetni, mint amennyit magadhoz veszel – ehhez azonban meg kell találni a megfelelő mozgásformát, amivel ezt eléred.

Sokan, sokféle módon kérdeztétek már tőlem, hogy vajon melyik otthoni edzőgép az, amivel a legjobban, a leggyorsabban le lehet fogyni. A rövid válaszom az, hogy azzal, amelyiket naponta használsz is és mellette tudatosan étkezel.

Ha hosszabb, elgondolkodtatóba választ vársz, akkor olvasd el ezt:

Ha kinyitod a tévét, vagy ilyen irányban keresgélsz a neten, azonnal szembe fog veled jönni sok-sok reklám, fantasztikus ígéretekkel, garantált eredményekkel. Sokan veszik ezeket a gépeket otthonra, ám arról nincsenek, nem is lehetnek pontos eredmények, hogy vajon sikerült-e a súlycsökkenés. A legátlátszóbb ígéreteket most el is mondom, ha ezt hallod, kezdj el gyanakodni.

Csak napi 10 perc a csodás eredményért!

Mondja mosolyogva a fitnessmodell lány, akiről messziről látni, hogy komoly sportmúltja lehet és biztos, hogy nem attól a napi 10 perctől néz ki így. De számoljunk utána – vegyünk 10 percet az legintenzívebb, helyben végzett aerob mozgásból, mondjuk a spinning edzésből.

Egy 75 kilós ember egy ilyen kemény edzésen egy óra alatt kb 700-720 kalóriát éget el. (Aki könnyebb, az kevesebbet.) Az 10 perc alatt 120 kalória. Ettől nem leszel sokkalta vékonyabb.

Lapos has, csak hasra (adott testtájra)  fogyás, “kockahas” és társaik

Olyan, hogy csak helyi fogyás edzéssel, az egy régi legenda, aminek nincs alapja. Olyan nincs, hogy csinálsz napi 100 felülést és kockahasad lesz, a feneked meg a hátad meg hurkás marad.  Fogyni fogsz, ha mozogsz, ám csak innen-onnan fogyni nem lehet. Meg lehet erősíteni mondjuk a hasizmokat, vagy a lábat, a karokat, ez jobb tartást ad, jobb közérzetet és így elégedettebb leszel, sőt talán könnyebb is.

Lehet valakinek nagyon erős, feszes hasizma, mégis, ha egy kicsi zsírréteg is fedi, nem látszik. Ekkor szoktak a testépítők “szálkásítani” – de ez hosszú távon egészségtelen és nem is tartható. De te nem vagy testépítő, gondolom.  Az, hogy valakinek milyen izmai vannak, az részben genetikai adottság, részben edzettség kérdése. De hogy nem egy “célgéptől” néz ki úgy aki mosolyogva csinálja a felüléseket, az is biztos.

De hát a híres sportoló, vagy énekes is ajánlja!

Gyakran szokták a reklámszakemberek bevetni ezt az ősrégi trükköt. Egy bajnok ajánlja, hát akkor majd én is ilyen leszek. Ő gyerekkora óta edz, évek, évtizedek alatt jutott el oda, hogy azonnal felismered. Ő a nevét jó pénzért adja, hogy elhidd, hogy te csak úgy otthonról egy géppel ugyanezt, ugyanígy elérheted.

Végül a “nagy számok ígérete” X kiló egy hónap alatt

Ez sem létezhet, hiszen a  pontos kalóriaégetés olyan tényezőktől függ, mint a mozgás intenzitása, az időtartama és az azt végző ember súlya. Nincs mellette étkezésről szó, korról, egészségi állapotról, sok más fontos tényezőről. Az egészséges súlycsökkentés mindenkinél más és más lehet, konkrétumot ígérni súlyos felelőtlenség.

De mi van azokkal az otthoni edzőgépekkel, melyeket már megvettek?

Neked van? Használod is minden nap? – akkor nem rólad beszélek.

Azonban a legtöbb esetben az a tapasztalat, hogy megveszik a gépet, akár még hitelből is, hiszen az egészség a legdrágább dolog. Jól hangzik, hogy majd korlátlanul lehet edzeni, sokat spórolunk ha nem kell utazni edzőterembe, időt, belépő árát, stb.

Használják egy hétig, egy hónapig. Aztán valahogy unalmas lesz. Eléje pakolnak bútort, ráteszik az ágyneműt, kabátokat, a vasalnivalót. Már nem edzenek vele bármikor, mert “elő kell venni”.

Útban van, foglalja a helyet, ránézve rossz érzéseket kelt. Kellene csinálni, de valahogy mindig közbejön valami.

Néha, nagy lendülettel pár napig újra használják. Aztán megint nem, mert vettek egy jobbat. Ez eltart egy darabig, aztán vagy a pincében köt ki a lomok között, vagy egy apróhirdetéses oldalon fillérekért.

Nem akarlak lebeszélni semmiről. Ha tényleg nem tudod másképp megoldani a mozgást és használod, akkor szuper dolog, hogy van otthoni futógéped, szobabiciklid, erősítőd. Ha azonban csak a lelkiismeretedet akarod megnyugtatni vele, akkor állj meg egy picit most. Valóban azt hiszed, ha vettél valamit, akkor tettél is magadért? Nem a bankkártyádnak van szüksége mozgásra és törődésre, hanem NEKED. Ezt nem lehet megvenni csak úgy.

Gondolj csak bele, mennyi ismerősödet láttad lefogyni és mennyien vissza is híztak közülük. Szinte majdnem mindegyik. Talán te magad is.

Egy fogyókúra nem más, mint tüneti kezelés. Rövid távon eredményezhet súlyveszteséget, a tartós fogyáshoz azonban nem elég.

Ahhoz, hogy hosszú távon is jól érezd magad a bőrödben és ne hízz vissza, nem diétáznod kell.

Igen, jól olvastad! Ahhoz valami egészen másra lesz szükséged, hogy az úgynevezett “belső éhségedet” csillapítsd, s a belső hiányodat pótold. Magyarországon egyedülálló módon én ebben is segítek neked a HOMING módszerrel.

Üdvözlettel, Katona Zoltán
Életmód Tanácsadó

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (38 szavazat, átlag: 4,84 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments