Ezt a 7 dolgot érdemes tenned, miután lefogytál

Eddig sokat beszéltem már arról, hogyan érdemes fogyni, mik azok a módszerek melyek segítenek a súlycsökkentésben és mik azok a visszatartó erők, melyek a fogyásod ellen hatnak.

Most arról lesz szó, hogy mit érdemes tenni ahhoz, hogy a súlycsökkenés ne pusztán egy csúcspont, egy elért eredmény legyen, hanem egy tartós állapot.

Becslések szerint a fogyókúrázóknak csak mintegy 20% -a tartja meg az új súlyát. Másképp mondom: Tíz emberből nyolc visszahízik! Sőt, többet szed vissza, mint amennyit leadott.

Hogyan lehet megakadályozni, hogy visszaszedd azokat a kilókat, amelyek leadásáért annyira keményen küzdöttél?

7 tipp a fogyási eredmény megtartásához

1. Felejtsd el a nagy, teli tányérokat

Egyél kisebb adagokat. Ha napi 3 kis étkezést eszel, nem pedig 2 nagyot, akkor hosszabb ideig tarthatod szinten az anyagcseréd. Használj bátran élénkítő, melegítő az anyagcserét fokozó fűszereket, például fahéjat, pirospaprikát, szerecsendiót és kurkumát.

2. Csak addig egyél, amíg éhes vagy

Kaját meghagyni nem bűn, hiába sulykolták beléd kiskorodban. Nem kell mindent megenni a tányérodon, csak mert ott van. Még ha marad is, hagyd abba az evést, ha soknak érzed. Ez az egyik legelterjedtebb “belső program” addig kell enni, amíg látod az ételt.

3. Ragaszkodj az egészséges ételekhez.

Ha éhes leszel az étkezések között, ne térj vissza a rágcsálnivalókhoz, édességhez, nasikhoz. Ragaszkodj az egészségesebb lehetőségekhez, mint például a gyümölcsök, zöldségek, zsírmentes joghurt és teljes kiőrlésű keksz.

4. Maradj hidratált.

Napi 8 pohár víz elfogyasztása egyensúlyban tartja a szervezeted, segít kalóriákat égetni. A tiszta víz gyorsabban és jobban oltja szomjadat, mint bármi más. Különösen az energiaitalok és cukros üdítők kerülendők.

5. Sportolj, mozogj, ne hagyd abba

A legjobb módja annak, hogy megőrizd új súlyod, ha kialakítasz egy rutint, és ragaszkodsz hozzá. Minél aktívabb vagy, annál nagyobb valószínűséggel maradsz vékonyabb, sőt idővel izmosabb leszel. Szánj napi 30 percet mozgásra függetlenül attól, éppen mennyi a súlyod.

6. Pihend ki, aludd ki magad.

A rossz alvás negatív hatással lehet általános egészségi állapotra, valamint csökkentheti az éhségszabályozó hormonok, a leptin és a ghrelin szintjét. Egy felnőtt embernek minden éjszaka 7-9 órát kellene aludnia.

7. Soha nem menj éhesen vásárolni.

Az egészséges étkezés a kajavásárlással kezdődik -vagyis meg sem kell venni, mert ami hazakerül, az bizony előbb-utóbb el is fogy.

Tervezd meg a heti étrendet és csak azt vedd meg, ami kell hozzá.  Válassz inkább sovány fehérjét, gyümölcsöket, zöldségeket és alacsony kalóriatartalmú ételeket. A heti akciós újságban lévő élelmiszerek között is van ilyen.

Miért olyan nehéz lefogyni?

Az agyad és a tested keményen próbál ellenállni. Sokszor nincs is meg az elegendő motiváció, vagy éppen az ételhez való viszonyod az, amin változtatni kell. Ha beléd van ”programozva”, hogy az étel nyugalmat, jutalmat ad, ha az étel a fő kapcsolat közted és más emberek között, akkor ebből a kötődésből nagyon nehéz szabadulni, vagy más irányba vinni.

De a másik ok egyszerűen az, hogy ma nagyon sok magas kalóriatartalmú étel kapható elérhető áron. Szinte lépten nyomon belebotlik az ember pékségekbe, büfékbe. Rohan, meg sem nézi, mit mikor evett.

Ha le akarsz fogyni és meg akarod tartani a súlyod az tudatosságot igényel

A fogyás után az anyagcseréd lelassulhat, és a vártnál kevesebb kalóriát égetsz el, még akkor is, ha nyugalomban van. Ez azért történik, mert az agyad készletezni akar. Tehát ha abbahagyod az új egészséges étkezési és gyakorlási szokásait és visszatérsz a magas kalóriatartalmú ételekhez és a passzív életmódhoz, túl könnyű visszanyerni a leadott súlyt.

A legfontosabb az ételhez és az önmagadhoz való egészséges és jó viszony fenntartása. Étkezési tanács sokféle van, de a dolgok mégis lelki szinten dőlnek el.

Ha nem akarsz ahhoz a 80%-hoz tartozni, aki pár hónapon belül visszahízza a leadott kilóit, akkor a homing program segít megértened magadat ebben a helyzetben. Hogyan veheted végre kezedbe a saját életed dolgaid, nem csupán arra ügyelve, ami a tányérodon van.

Üdvözlettel, Katona Zoltán
Életmód Tanácsadó

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (50 szavazat, átlag: 4,46 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
2 Hozzászólások
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments