Ezekkel az egyszerű trükkökkel te is be tudd tartani a fogyókúrás fogadalmad!

A fogyókúrás fogadalmak betartása, sőt az élet bármely más területén történt fogadalmak betartása attól függ, hogy mennyire vagy motivált a tényleges változásban. Mi az a változás, ami elégedettebbé tenne a jelenlegi állapotnál? Vajon képes lennél tenni magadért, és ha igen, akkor mit és meddig?

Egy dolog biztos: neked mindig igazad van. Ha azt mondod meg tudod csinálni, akkor is és ha azt mondod, hogy el fogsz bukni benne akkor is.

Ahhoz, hogy a célt el tudd érni, először meg kell találni.

Az esetek többségében nem pusztán az a cél, hogy lefogyj akárhány kilót.  Az okok között szerepelhet a cukorbetegség megelőzése, vagy hogy lépést tarthass az unokákkal, a lehető legjobban nézz ki mondjuk egy esküvőre, de javíthatod ezzel az önbizalmad is mondjuk párkeresés során. A súlyvesztés, különösen ha mozgással, aktivitással következik be, egyfajta lendületet, energiát ad, ami a kapcsolataidra is jó hatással lehet.

Sokan azért kezdenek fogyni, mert orvosuk javasolta, de a tapasztalatom azt mutatja, hogy azok az emberek sikeresebbek, akiknél a fogyás motivációja belülről fakad.

Azért akarnak fogyni a legtöbben, mert ezzel valamiféle más előny is jár az élet több területén, tehát a cél is valahol ott van, nem a fürdőszobai mérleg mutatóján.

Határozd meg, miért akarsz fogyni, mit akarsz elérni vele.

Minél pontosabban tudod ezt, annál nagyobb lesz a valószínűsége, hogy a fogyáshoz vezető útból eszköz válik. A “csak le kéne adni pár kilót” – típusú gondolatok nem visznek közelebb az eredményhez. A cél illeszkedjen az életedhez, legyen mérhető, elérhető, reális, időre.

Gondold át az összes okot és írd is le magadnak

Ez segít elkötelezettnek és motiváltnak maradni a súlycsökkentés nehezebb perceiben, hiszen önmagadnak mégsem hazudhatsz. Olvasd el naponta és legyen ez egyfajta emlékeztető, ha épp kísértésbe esnél. Legyen elöl, tedd ki a hűtőre, a tükörre akárhova, ahol látod.

Szeleteld fel a célhoz vezető utat

A végső cél most még lehetetlen, hogy az életben nem leszel képes mondjuk 20 kilót fogyni? – De egy kiló azért menni fog nem? Annyi nem tűnik soknak. Legyen heti, vagy havi célod és folytasd, amit elkezdtél.

Jutalmazd magad

Iktass be részteljesítéseket és adj magadnak jutalmat. Egy új pólót, egy jó könyvet, egy kreatív hobbi tanfolyamot, bármit, csak ne ételt, vagy italt.

Vezess naplót

Írd le, mit fogsz enni, mit kell ehhez venni, hova és mikor mész el mozogni.

Sőt, ezt kifejezetten papíron, kézzel írd, akkor jobban bevésődik.

Írd le minden nap, hogy mit és mennyit ettél. Mindent. A reggelitől a főétkezésen át azt, amit a kolléganővel bekaptatok, a falatkákat, innivalókat, szóval mindent. Lehet, hogy a tervezéshez először csak ezt vezesd és ennek alapján találod meg, hogy hol bújnak el az extra kalóriák, hol kell visszavenni.

Beszélj a terveidről, a fogyásról

Találd meg azokat, akik támogatnak ebben. Lehet ez egy edzőtermi csoport, egy Facebook közösség, egy családi, vagy munkahelyi kapcsolat. Pusztán az, hogy erről beszélsz, ad egyfajta megerősítést, önbizalmat. Akár itt a cikk alján is megoszthatod velünk.

Legyél megértő magaddal szemben

Soha ne légy igazságtalan, ha véletlenül egy nap többet ettél, vagy bekaptál egy sütit. A belső hangod nagyon kegyetlen és gonosz tud lenni. Ne add meg magad neki. Igen, ezt nem így kellett volna, ezért másnap kevesebb étel jut, vagy kell még egy kört futni. Igazságosan és következetesen gondolkozz magadról. A végén úgyis a jobbik önmagadnak kell győznie.

Végül egy olyan gondolatot osztok meg veled, amit eddig talán nem sokan mondtak: én a fogyás terén nem vagyok híve annak, hogy nagy fogadalmakat kell tenni. Ez mindig csak egy dologra fókuszál és ha elérted, akkor a következő lépés mintha már túl távolinak tűnne és ettől nem is annyira fontos.

Hagyod, hogy a körülmények irányítsák a döntéseidet ezáltal a testedet, az életedet, hogy hogyan is érzed magad a bőrödben, vagy inkább a kezedbe veszed az irányítást és te határozod meg, hogy mitől is leszel boldog és mire is van igazából szükséged, mi iránt vágyódsz?

Saját magadra találj rá és ott lesz közvetlen „mellette” a motiváció is, így nem kell “kőkeményen betartani a fogyást” – hanem menni fog egyszerűbben is.

Azt vedd észre, hogy elérted-e ezzel azt, hogy jobban érzed magad? – Ha igen, akkor az a legjobb. Ha pedig még mindig van egyfajta belső éhséged, akkor a tested nem csak a fizikai túlsúllyal küzd. Erről is szól a HOMING.

Forró Játék 30.000 Ft nyereménnyel!

Ha még nem hallottál róla elindult egy vadonatúj őszi játék, mely egészen jövő hét hétfő éjfélig azaz 2021.09.13-án 24 óráig fog tartani! A játékra jelentkezni és a pontos részletekről tájékozódni ide kattintva tudsz!

Üdvözlettel, Katona Zoltán
Életmód Tanácsadó

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (17 szavazat, átlag: 4,94 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
1 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments