Ez a kívánósság oka és egy lépés, amit megtehetsz ellene

A fogyókúra egyik legnehezebb része az, amikor – főleg az esti órákban -előjön benned a kisördög, hogy bizonyos ételeket megkívánsz. Ezek általában édességek, vagy rágcsálnivalók. A kívánóságot, mint olyat általában a terhességgel összefüggő dolognak tartják, de ha csak nem vagy áldott állapotban, akkor ez most másról fog szólni.

Azt, hogy hogyan lehet megállni azt, hogy ne pattanj fel a fotelból és ne kezdj el enni, az cseppet sem egyszerű kérdés. A nassolással kapcsolatban sok levelet kapok, az egyikből vettem ki ezt a részt:

“Van néhány étel, amit néha nagyon megkívánok. Nem segít, hogy tudom nem jó, nem kell, nem vagyok éhes, de annyira kell. Hogyan tudom kideríteni, hogy mi az a speciális tápanyag, ami ilyenkor hiányzik? Vagy tényleg csak egy rossz szokás?”

A legfontosabb először is az, hogy felismerted, hogy változtatni kell. A második lépés az lehet, hogy amikor elmész vásárolni, akkor eleve egy összeállított tervvel, listával mész és csak azt veszed meg, ami azon rajta van. Jó, egy akciós harisnyát, vagy mosóport nem számolnak bele, maradjunk csak az élelmiszereknél.

A kérdés második fele az, hogy ha hiányérzeted van és valamiféle tápanyaghiányra gyanakodsz, akkor kezd el próbálkozni, kísérletezni. Írj egy listát és tápanyagról – tápanyagra, ételféleségről – ételféleségre végig kell próbálni egyesével: „mi az, amire szükséged van.” Mert mindez, nagyon sok mindentől függ, ráadásul így megismered saját magadat és közelebb kerülsz működésedhez.

Általánosságban nem lehet azt mondani, hogy egy konkrét élelmiszerre van szükséged és semmi másra.

Gazdagok vagyunk, vagy szegények?

A mai életünk során a legtöbb átlagos étrenden élő ember számára olyan nagyon vészes ételhiányok nem alakulhatnak ki. Gondolj bele abba, hogy a történelem során soha, de soha nem juthattunk hozzá ennyire változatos és gazdag élelmiszer forrásokhoz. Volt, hogy hetekig, hónapokig is ugyanazt ették az emberek, mert nem tudtak konzerválni, fagyasztójuk sem volt, illetve azt ették csupán, amit megtermeltek a földeken. Sokan mégsem tartották ettől szegénynek magukat, csak ha már tényleg nem volt mit tenni az asztalra…

Az a nagyobb kérdés, hogy a hiányérzeted ténylegesen mi jelez?

A gyomrodban érzed éhség gyanánt, vagy a gondolataidban jelenik meg, valamiféle vágykép formájában? Ha a gyomrod jelez, akkor sok esetben az evés idejével, vagy az adagok mennyiségével tudsz javítani. Azt javaslom, hogy a hosszan felszívódó élelmiszereket fogyassz, melyeknek alacsony a glikémiás indexük, vagyis nem emelik meg drasztikusan a vércukrot, majd nem esik le, mert az éhség biológiai oka miatt sokszor ez áll.

Éhes a gyomor éhes a szív

Ha nem a gyomrod jelzi, hogy éhes vagy (megkívánsz valamit) hanem a lelked vagy az elméd akar “enni” akkor azt kell kideríteni mi után sóvárogsz igazán? Milyen szükségleted (pl.: törődés, szeretet, figyelem, meghittség, biztonság, nyugalom) „hiányzik” amit étellel, evéssel akarsz pótolni?

Ekkor nem a csoki (süti, ropi, fagyi, bármi) hiányzik konkrétan, hanem a jutalom, hiszem mondjuk régebben a csoki jutalomnak számított, csak akkor kapta valaki, ha jól viselkedett.

Ha most úgy érzed, “nem jól viselkedtél, vagy bántottak, elvettek valamit” akkor a csoki, vagy bármi más nem jelenthet éhséget, sokkal inkább vágyat valamiféle elismerésre, vagy kompenzációra az élettől.

Ahhoz, hogy kiderítsd, azt mondom, enned kell.

De ne úgy, mint eddig, hanem azt figyeld meg, milyen viszonyban vagy azzal, amit megeszel? Kérdezd meg magadtól: kell ez nekem, jól esik? Sok esetben ez után a kérdés után az étel jelentős része a tányéron, vagy a zacskóban marad. Ha ez így van nálad is, akkor először Önmagaddal kell barátságot kötni. Felismerni azt, hogy mik gátolnak, mi fáj, vagy mi az, amit megtagadsz magadtól. Ennek lesz része az is, hogy kordában tudod tartani majd az étvágyadat, mert az étel számodra táplálék lesz, nem pótszer.

Üdvözlettel, Katona Zoltán
Életmód Tanácsadó

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (49 szavazat, átlag: 4,33 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments