Mit tegyek, ha kívánós vagyok? Amikor a fánk több egy egyszerű fánknál…

Az egyik leggyakrabban feltett kérdés amivel napi szinten találkozom: “Hogyan álljam meg, hogy ne egyem meg, amit megkívánok!?

Mivel valószínűleg Te is gyakran vagy úgy, hogy megkívánsz valamit, jól tudod, hogy ez nem egyenlő azzal, hogy akkor éhes is vagy. Ha korog a gyomrod, megfájdul a fejed, bármit megennél, akkor éhes vagy. Szeretnél biztosra menni?
 

Próbáld ki a brokkoli tesztet!

Ha legközelebb azt „gyanítod” éhes vagy és egy porcikád sem kívánja a brokkolit (vagy bármilyen más zöldséget), akkor valószínűleg csak kívánós vagy.

A vágyak gyorsan eltérítenek a helyes táplálkozástól. Átprogramozzák a racionálisan gondolkodó agyad, mert olyanokat kezdesz el gondolni, hogy: „Igazán megérdemlem!” vagy „Kicsit kényeztethetem magam!” vagy „Olyan hosszú volt ez a nap!”.

Tudnod kell, hogy a kívánóság mindenki életében ott van, és teljesen normális dolog. Az, hogy megkívánsz egy pizzát nem jelenti azt, hogy azonnal kudarcba is fulladtak az egészséges táplálkozási céljaidat. Mutatok viszont néhány trükköt, amely segíthet a helyes úton maradni, ha jön a „Meg kell ennem egy fánkot” mondat a gondolataiban.
 

Győzd le a vágyad!

Rövidtávon ez a legnépszerűbb módja annak, hogy sikerrel járj, viszont én ezzel vitatkoznék. Hiába teszel meg mindent annak érdekében, hogy ne gondolj arra az ételre, ami után sóvárogsz. Az a baj, hogy ez a stratégia valószínűleg nem fog működni.
 

Játszunk! Csak egy szabály van:

Ne gondolj jegesmedvére. Bármire gondolhatsz, csak jegesmedvére nem. Felkészültél? Hunyd le a szemed, vegyél egy nagy levegőt. Száműzz minden állatokkal kapcsolatos gondolatot a fejedből. Jól van, nyugi, senkinek sem sikerül elsőre.:) Te hogyan látod a jegesmedvét?

Amikor megpróbálsz nem a jegesmedvére gondolni, rögtön a jegesmedve jut eszedbe. Igazából így van ez mindennel, nemcsak a jegesmedvével, a csokis keksszel és a fánkkal is. Ha el szeretnéd nyomni a gondolatot, azzal csak megerősíted azt az elmédben. Ezért nem működnek azok a diéták, amik tiltanak bizonyos ételeket.

Végül valószínűleg megadod magad, mert képtelen vagy saját magaddal vitatkozni. „Megegyem?” „Nem kellene megennem!” „Olyan keményen dolgoztam. Megérdemlem.” „Ez kell ahhoz, hogy jól érezzem magam.” Te is tudod, hogy egyszerűbb, ha feladod, és megeszed azt amin az eszed jár, és utána már nem kell ezen vívódnod magadban.
 

Következő szint: Tereld el a figyelmed a sóvárgásról

Voltál már úgy, hogy annyira lefoglalt valami, hogy elfelejtettél enni, mosdóban menni vagy vizet inni? Valószínűleg igen, ami nem túl jó dolog, de előfordul. Amikor elmerülsz valamiben, akkor nem tudnak a kaja után sóvárgó gondolatok sem beférkőzni a fejedbe.

Hogyan tudod legjobban elterelni a figyelmedet? Játssz problémamegoldó játékokat. 2016-ban két tanulmány is megjelent azzal kapcsolatban, hogy nem esünk kísértésbe, ha eltereli valami a figyelmünket. Ha például akár csak 3 percig tetriszezel, pasziánszozol már elég ahhoz, hogy megszűnjön a vágyakozásod az étel után.

Játssz egy szintet kedvenc játékoddal, eddz egy kicsit, vagy csinálj bármi olyat, amit szeretsz.
Te mibe tudsz belefeledkezni? Csetelésbe a barátokkal, olvasásba, sorozatnézésbe, kirándulásba? A lényeg, hogy azelőtt kezd el csinálni, mielőtt megtámadna az evési vágy. Ez a módszer működik, viszont az alapproblémát nem oldja meg.
 

A legjobb megoldás lehet: Fejtsd meg és előzd meg a sóvárgásodat

Sokkal célravezetőbb rájönni arra, miért törnek rád ezek a vágyak. Ahelyett, hogy azt kérdezgeted magadtól: „Hogyan tudnám megúszni, hogy megkívánjak valamit?” kérdezd azt: „Miért kívánom ezt a kaját?” A probléma gyökerét kell megtalálni ahhoz, hogy hosszú távon fogyni tudj.

Ez olyan, mint hogy iszol egy kávét, mert fáradt vagy, ahelyett, hogy azon gondolkodnál, miért nincs energiád: Csak néhány órát alszol éjszakánként? Ideges vagy? Meg lehet találni az okát a felszín alatt. Ha ezt teszed, sokkal könnyebben tudsz a viselkedési szokásaidon változtatni.

Valószínűleg Te is tudod már, mit kellene tenned ahhoz, hogy fogyj – több zöldséget enni, kerülni a feldolgozott élelmiszereket, mozogni.
 

A valódi kérdés az: Miért nem tudod ezt megcsinálni?

Bontsuk ez a témát most ki, mint ahogy kibontasz egy csomag csokis kekszet, mert majd meghalsz érte délután 3-kor. Stresszes, frusztrált, túlterhelt vagy, unatkozol, vagy gyorsan ki akarsz menekülni abból, amit csinálsz éppen? A kívánóság egy jel.

Annak a jele, hogy valami zavar téged. Annak a jele, hogy valami érzelmileg hat rád. Ez olyan, mint az érzelmi evés. A kulcsa annak, hogy legyőzd a kaja utáni sóvárgásod az, hogy rá gyere arra, mit is akarsz valójában.

Ez nem jelenti azt, hogy mindig érzelmi háttere van a kívánósságodnak, nem jelenti azt, hogy nem majszolhatod el élvezettel azt a fánkot, pizzát, mogyorókrémet stb. Néha tényleg csak azért vágysz valamire, mert finom, és ez rendben is van így!

Élvezd a kedvenc ételedet. Sokkal jobb, mintha utána rossz érzéseid támadnak miatta. (Egy tanulmány kimutatta, hogy a „talán később megeszem” sokkal jobb, mintha az van a fejedben, hogy soha nem eheted meg azt a csemegét.)
Ha legközelebb megkívánsz valamit, tedd fel magadnak a kérdést: Zavar valami most engem? Mit tudok vele kezdeni?
 

Miért nem kezdek vele valamit?

Ezek a kérdések segítenek megtalálni a forrását annak, ami zavar téged. Amikor érzelmi okokból eszel, akkor a tehetetlenné válsz, mert az ételbe menekülsz. Ha belekerülsz ebbe az étel okozta „transzos” állapotba, mindent szebbnek, jobbnak látsz, de valójában egyáltalán nem ezt érzed, csak az agyad kapcsol ki arra az időre.

A transzos állapot, amelyben jól érezted magad pillanatnyilag viszont elmúlik, és utána gyakran bűntudatot érzel, és sajnálod, hogy nem vizsgáltad meg a valódi okát annak, miért engedted felszínre törni a vágyaidat. Fontos egyébként az is, hogy gondolataidba ne kategorizáld be az ételeket jó ételnek és rossz ételnek!

Ha azt választod, hogy megrázod magad, és azzal foglalkozol, ami valójában zavar téged abban a pillanatban, győztesként fogod magad érezni, és az hatalmas érzés!
 

Téged mi zavar igazán?

Üdvözlettel, Katona Zoltán
Életmód Tanácsadó

Értékeld te is a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (22 szavazat, átlag: 4,77 az 5-ből)
Loading...
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments